The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension (1984) – Recensie

2018 Blindspot films

In de blindspot films voor dit jaar (waarvan ik er overigens nog maar zeer weinig gezien heb), voegde ik twee titels uit de jaren tachtig toe, die beide te maken hadden met buitenaardse wezens. I besloot als eerste The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension te bekijken. Ik blijf een zwak hebben voor films uit de jaren tachtig. Niet alleen omdat het de periode is waarin ik opgroeide, maar ook dat ze een bepaalde “feel” hebben en CGI nog niet groot was. Het betekende veel meer creativiteit om bepaalde ideeën te realiseren. Daardoor voelen bepaalde dingen echter aan omdat het fysieke was en wat je zag gewicht had. Dat is ook het geval bij veel van de effecten in deze film.

Het verhaal van de film is net zo bizar als de hoofdpersoon, die een natuurkundige, neurochirurg, testpiloot en rockmuzikant is. Hij moet de wereld redden door een aantal interdimensionale wezens te verslaan, de Red Lectroids van Planeet 10. Je zou Buckaroo Banzai bijna kunnen zien als een jaren ’80 superheldenversie van Iron Man/Doctor Strange die toevallig ook nog muziek maakt. Het vreemde aan de film is dat het de wereld van dit karakter helemaal opbouwt en hem een achtergrondverhaal geeft en ik verwachtte dat dit gebaseerd was op een boek. Dit was echter niet het geval. Hij heeft een heel team van vreemde karakters dat hem helpt, The Hong Kong Cavaliers.


 Dit is een film met veel bekende acteurs, waaronder Peter Weller, John Lithgow, Ellen Barkin, Jeff Goldblum en Christopher Lloyd (een grappig detail is dat de experimentele auto waarin Banzai rijdt een onderdeel heeft dat wel heel erg lijkt op de flux capacitor in de Back to the Future films). Het is een film die lekker wegkijkt, maar vooral vanwege de bizarre mix van elementen en niet vanwege een boeiend verhaal. De vreemde karakters, de heerlijk “over the top” acterende Lithgow of Goldblum die zichzelf is en bizarre verhaal zorgen er voor dat het nooit sai is. Als je dus op zoek bent naar iets wat anders is, dan zou je deze titel een kans moeten geven.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

4 thoughts on “The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension (1984) – Recensie

  1. Hier had ik voorheen nog niet van gehoord.
    Je had me al bij Lithgow, Goldblum en Lloyd samen in een film.
    Ze komt bijgevolg op de lijst.

    En idd, in de jaren 80 was men zeer creatief met hoe je een film visueel voorstelde. Lucas had getoond dat het kon, maar voor CGI moest elke regisseur toveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *