The Bits of Yesterday (2018) – Recensie

Recensie The Bits of Yesterday

Tegen het einde van deze documentarie over retro gaming wordt het verzamelen vergeleken met een verslaving. Verzamelaars halen voldoening om te kijken naar de games en consoles die ze bezitten, de nieuwe die ze aanschaffen en het vergelijken van hun verzameling met anderen. Het is een gevoel dat iedereen wel kan begrijpen en zelf heb ik dit ook een tijd gedaan. Alhoewel ik nog best wel wat in m’n berging heb staan, heb ik ze al jaren niet meer bekeken. Ik ben daar jaren geleden mee gestopt en op een gegeven moment verliest zo’n verzameling voor jezelf z’n waarde een beetje. Afstand verandert je perspectief en hoe je iets waardeert. Dat is ook zo voor het kijken van films en zoals ik al in m’n vorige artikel schreef heeft een break van bloggen ook daar een verandering teweeg gebracht. Ik hoef niet meer “zo veel mogelijk” te zien en kijk er anders naar. Maar terug naar deze documentaire.

Review The Bits of Yesterday

De mensen die in The Bits of Yesterday worden geïnterviewd zijn fervente verzamelaars. Sommigen van hen hebben complete collecties van diverse console systemen en genieten er volop van. Voor velen van hen is het een manier om hun kindertijd opnieuw te beleven en de spellen te kopen die ze niet hadden toen ze jong waren. Ze hebben allemaal dezelfde soort verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld hoe moeilijk het is geworden om bepaalde spellen op de kop te tikken omdat de prijzen enorm zijn gestegen of ze klagen over het feit dat er veel handelaren zijn die het alleen maar voor het geld doen. De verzamelingen die ze laten zien zijn vaak indrukwekkend en het is duidelijk dat ze heel veel passie hebben voor hun hobby.

Op technisch vlak is dit echter geen aantrekkelijke film te noemen. De 1 uur en 48 minuten voelen erg lang aan en alhoewel alles is opgedeeld in onderwerpen (die door een zeer slecht geacteerd stuk worden gepresenteerd) voelt het niet altijd even gestructureerd aan. Op visueel vlak is er ook geen consistentie. Regelmatig zijn de beelden overbelicht en ook is het geluid niet altijd goed. Het zijn punten die uiteindelijk wat afdeden aan het plezier van het kijken. Wanneer je echter zelf houdt van het verzamelen van games dan is deze film het bekijken waard. Als je er echter niets mee hebt, dan haal je waarschijnlijk de aftiteling niet.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *