Broeders (2017) – Recensie

Recensie Broeders

De term Syriëganger roept meteen veel negatieve associaties op. Mensen die vanuit hun eigen idealisme en overtuigingen besluiten naar het land af te reizen en de gewapende strijd aan te gaan. Maar wat doe je als je er achter komt dat iemand uit je familie voor het laatst in Syrië gezien is? Dat is het uitgangspunt voor Broeders.

Review Broeders

Hassan (Achmed Akkabi) en Mourad (Walid Benmbarek) zijn twee broers die te horen krijgen dat er geen contact meer is met hun jongste broer Yasin (Bilal Wahib). Aangezien Mourad in het Nederlands leger zit en een reis naar Syrië hem z’n baan zou kunnen kosten, besluit Hassan naar Jordanië te reizen. Daar is Yasin voor het laatst gezien, omdat hij daar tekenles gaf in een vluchtelingenkamp. Het duurt niet lang voordat ook Mourad besluit de reis te maken en ze komen er achter dat Yasin in Syrië zit. Ze gaan achter hem aan en raken betrokken bij het Syrisch conflict.

“harde, emotionele film…”


 Zoals je kan verwachten bij een film die zich gedeelteijk in Syrië afspeelt, is dit geen gemakkelijke film om te kijken. Geweld maakt, ook voor gewone burgers, deel uit van het dagelijks leven en dat heeft veel impact. Je bent je leven niet zeker en sommigen zijn genoodzaakt zelf geweld te gebruiken, puur om te overleven. Daar komen de broers ook snel achter en dat doet veel met ze. Een andere realiteit, die maar moeilijk te bevatten is. Regisseur Hanro Smitsman slaagt er daarnaast in om te laten zien dat de motivatie om naar Syrië te reizen ook een heel ander drijfveer kan hebben en je, soms tegen je zin, keuzes moet maken om in leven te blijven. Dat levert een harde, emotionele film op die na het zien blijft hangen en je doet nadenken over de grijstinten die bij elke persoonlijke situatie en keuze aanwezig zijn en de impact die dat ook kan hebben op de familie.

Broeders draait vanaf 15 februari in de bioscoop

Leave a Reply

Your email address will not be published.