Filmproducten blogathon – Mijn antwoorden

Filmproducten Blogathon
De afgelopen twee dagen heb je de antwoorden van andere bloggers op deze blogathon kunnen lezen op filmblogs.nl, vandaag die van mij.


In de film Pulp Fiction komt er een gouden gloed uit de koffer die Vincent en Jules openen. Je komt er nooit achter wat er in zit, maar het is iets wat voor degene die het ziet “het ultieme” of iets wat bijna niet te vinden is. Welke film of filmgerelateerd object zou jij tegenkomen in je eigen Pulp Fiction koffertje?
Je kan niet altijd krijgen wat je wilt en dat is helemaal het geval voor de documentaire “Breath Control: The History of the Human Beat Box”. De titel kwam in 2002 uit en werd alleen vertoond op festivals. Er was sprake van een DVD-release, maar dat werd uiteindelijk onmogelijk vanwege rechten kwesties met betrekking tot de gebruikte muziek. Alhoewel ik zelf niet beatbox (of ooit heb gedaan), hou ik van de muziek en lijkt het me fantastisch om beatbox legendes als Doug E. Fresh en Biz Markie te horen praten over hun specialiteit. Eens in de zoveel maanden kijk ik of er misschien nog nieuws is, maar tevergeefs. Er schijnt op een universiteit in (als ik me goed herinner) Florida een VHS-exemplaar in het archief te liggen. Dus als ik ooit in de buurt ben…


Je krijgt als verrassing de DeLorean uit Back to the Future. Je mag ‘m eenmalig gebruiken om heen en terug te reizen naar een andere filmgerelateerde periode. Waar zou je heenreizen?
Ik zou sterk overwegen om terug te reizen naar de periode van de stille film, simpelweg omdat zoveel van de films uit die tijd (naar schatting 80%) verwoest zijn (zelf eentje die een Oscar won). Toch vraag ik me af of ik daar van zou kunnen genieten. Daarom zou ik terugreizen naar een periode net voor de introductie van televisie, waarin het aantal bioscopen in een stad een stuk groter was en ook de ervaring. Het zou me een kans geven om veel van de verloren bioscopen van Rotterdam toch nog eens een keer te zien.


Na je reis uit de vorige vraag ga je voldaan naar bed. De volgende morgen wordt je wakker en kom je er achter dat je in je eigen Groundhog Day terecht bent gekomen. De enige manier om hier aan te onstnappen is door alle films te kijken die vallen onder één genre. Welke genre zou je kiezen en welk genre zou je persoonlijke hel zijn?
Natuurlijk zijn er een enorm grote variatie in genres, waarin documentaires misschien nog wel het meest gevarieerd is. Ik dacht er sterk aan om die te kiezen, maar aangezien het waarschijnlijk één van de grootste is en niet alles interessant is besloot ik tussen actie of science fiction te kiezen. Vanwege de variatie zou m’n keuze dan uiteindelijk op science fiction vallen, al was het alleen al vanwege tijdreisfilms!

Als je me een beetje kent dan weet je dat horrorfilms m’n persoonlijke hel zouden zijn, omdat ik daar over het algemeen niet van kan genieten.


Je bent in het bezit van the Neuralyzer uit Men in Black. Welke film zou je binnenstappen en op welk karakter zou je het gebruiken om de film op een leuke of interessante manier te veranderen? Wat zou de impact zijn op het verdere verloop van die film?
Laten we een klassieker kiezen als Back to the Future. Marty is net teruggereisd in de tijd en heeft z’n auto verstopt. Ik kom langs, waardoor hij vergeten is waar de auto staat. De auto wordt gevonden en onderzocht door de overheid en uiteindelijk komt Marty hier achter en moet met de overheid samenwerken om z’n auto terug te krijgen.


Als je net zoals Cobb in Inception de mogelijkheid had om dromen binnen te stappen, van welk karakter zou je z’n dromen willen ervaren om het karakter beter te leren kennen en hoe denk je dat hun dromenwereld er uit zou zien?
De meest voor de handliggende keuze is om een karakter te kiezen die niet kan praten, zodat je een beter idee krijgt over wat ze denken. Ik kies voor E.T. omdat zijn dromen en ervaringen waarschijnlijk enorm anders zouden zijn. Welke wereld komt hij vandaan, hoe ziet die er uit en wat wil hij in z’n leven bereiken?


Lacuna Inc, het bedrijf in Eternal Sunshine of the Spotless Mind heeft zojuist een vestiging geopend op de hoek van je straat. Welke film zou je uit je geheugen laten verwijderen om ‘m weer voor de eerste keer te kunnen ervaren?
Er zijn zoveel films die ik opnieuw voor de eerste keer zou willen zien (eigenlijk alle films die ik een 10 heb gegeven), maar als ik er eentje kon kiezen dan zou ik Old Boy verwijderen. Simpelweg om de schok van de eerste keer nog een keer volledig te kunnen ervaren.


Het toeval wil dat er naast Lacuna Inc, nog een nieuw bedrijf is gestart. Rekall van Total Recall. Welk karakater in welke film zou je willen zijn om zijn/haar ervaringen mee te maken?
Er zijn zoveel fantastische karakters om uit te kunnen kiezen, maar heb besloten om te kiezen voor een ervaring die je niet zo snel in het dagelijks leven meemaakt en kies daarom voor een actieheld. Het maakt in principe niet uit welke.

3 reacties op “Filmproducten blogathon – Mijn antwoorden

  1. Pingback: Filmproducten blogathon – Aankondiging | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.