Black Mirror – Seizoen 4 recensie: Black Museum

Recensie Black Mirror Black Museum

Met de wereld van Black Mirror onderzoekt schrijver Charlie Brooker elke aflevering weer hoe technologie ons leven kan beïnvloeden. Het laat zien hoe we problemen daardoor proberen op te lossen, maar tegelijkertijd laat hij ook zie hoe de mensen die het gebruiken daaronder kunnen lijden, ook al was dat initieel helemaal niet de intentie van de ontwikkelaars van die technologie. Dat is ook het geval in de laatste aflevering van het vierde seizoen die, net zoals de aflevering White Christmas, meerdere korte verhalen verteld en deze plaatst in een overkoepelend geheel.

Review Black Mirror Black Museum

Nish (Letitia Wright) is onderweg en komt bij een tankstation bij een attractie, genaamd “Black Museum”. Het wordt gerund door de ietwat vreemde Rolo Haynes (Douglas Hodge), een voormalig medewerker van een tech bedrijf die als baan had om mensen te vinden die geïnteresseerd waren om mee te doen aan experimentele producten. Terwijl hij een rondleiding aan Nish geeft en alle criminele (technische) artefacten toont, vertelt hij drie verschillende verhalen. Deze hebben allemaal te maken met het mogelijk maken van bijzondere ervaringen. Hoe een dokter de pijn van z’n patiënten kan voelen, het plaatsen van iemands bewustzijn in je eigen hoofd en de kans voor en ter dood veroordeelde man om in holografische vorm te blijven doorleven.

Bespreking Black Mirror Black Museum

Dit is toch wel één van m’n favoriete afleveringen van het seizoen, die verschillende concepten goed weet te gebruiken. De vragen die aan de kaak worden gesteld zetten weer aan tot nadenken en zowel Letitia Wright als Douglas Hodge spelen hun rollen zeer goed. Black Museum zit daarnaast ook vol met referenties naar eerdere afleveringen (zie dit artikel van The Verge), iets wat fans van de serie zeker zullen waarderen. Een waardige en enorm sterke laatste aflevering van dit vierde seizoen.

6 reacties op “Black Mirror – Seizoen 4 recensie: Black Museum

  1. Ohja, ik moet ook nog even het laatste Black Mirror seizoen zien, goed dat je me er even aan herinnert! Een van mijn favoriete series in zijn geheel, moet ik eerlijk gezegd zeggen. Toch ja, er zijn goede en minder goede afleveringen. Fijn om in ieder geval te weten dat de laatste een van de betere is. Heb ik genoeg om naar uit te kijken 🙂

    • Graag gedaan Wilco! Uiteindelijk heeft iedereen over de seizoenen heen een aantal favorieten en ook dit seizoen zaten er weer wat sterke tussen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.