Black Mirror – Seizoen 4 recensie: Hang the DJ

Recensie Black Mirror Hang the DJ

Het in contact komen met andere mensen die op zoek zijn naar liefde is de afgelopen jaren met diverse dating sites en natuurlijk apps als Tinder een stuk makkelijker geworden. Je vult een profiel in, stuurt berichten uit, gaat op een date en komt er dan achter of er een klik is. Het systeem dat in Hang the DJ gebruikt wordt werkt echter iets anders.

Amy (Georgina Campbell) en Frank (Joe Cole) zijn twee gebruikers die deel uitmaken van een gemeenschap waarin iedereen een kleine ronde computer heeft, genaamd Coach. Coach geeft hun instructies en is tevens vraagbaak wanneer er onduidelijkheden zijn. Beide maken voor het eerst gebruik van het systeem, waarbij het centrale systeem mensen op een date stuurt zonder dat dit door de gebruikers is aangegeven. Maar het gaat nog verder, naast het feit dat je iemand moet zien (bewaking houdt je in de gaten), bepaalt Coach (aangestuurd door the System) daarnaast ook nog eens hoe lang je daarna verplicht bij elkaar moet blijven. Het maakt daarbij niet uit of er wel of geen klik is.

Alhoewel Amy en Frank een fijne tijd met elkaar hebben, scheiden hun wegen al snel en beide komen ze in maanden durende “relaties” terecht, die naarmate de tijd vordert hun geduld op de proef stellen. Vele andere dates van verschillende lengtes volgen, maar allebei blijven ze denken aan die eerste date die ze hadden. Zullen ze elkaar nog een keer zien en zal the System uiteindelijk bepalen dat ze voor het leven bij elkaar kunnen blijven?

Van dit vierde seizoen is dit misschien wel één van de meest positieve afleveringen omdat het draait om liefde tussen twee personen waarbij je je, ondanks de ervaringen die ze beide meemaken, afvraagt of de twee elkaar uiteindelijk weer zullen vinden (en aangezien dit Black Mirror is, kan je daar nooit zeker van zijn).

Misschien wel één van de meest interessante vragen uit de aflevering met betrekking tot daten is “What if all it’s doing is gradually wearing us down… every time you get a little more pliable, a little more broken?”. Relaties, goed of slecht, veranderen ons. We nemen daardoor met bepaald gedrag geen genoegen meer, maar zijn misschien in andere aspecten losser en sneller tevreden. Schrijver Charlie Brooker noemde deze aflevering er eentje die misschien het meest op een romcom lijkt, maar de betekenis daarvan is natuurlijk in de wereld van deze serie heel anders. Zelf vroeg ik me af of deze aflevering de kant van bijvoorbeeld een Logan’s Run op zou gaan. Of dat zo is? Daar moet jezelf achter komen in deze sterke aflevering.

2 reacties op “Black Mirror – Seizoen 4 recensie: Hang the DJ

Leave a Reply

Your email address will not be published.