Dit hoor je te vaak in films! – Deel 1

Dit wordt te veel in films gezegd
Wanneer je regelmatig films en series kijkt dan zal het je vast opvallen dat er van die uitspraken zijn die regelmatig terugkomen. Zinnen waarbij je meteen denkt “heb ik die niet eerder gehoord?” of waarbij je meteen de volgende zin kan uitspreken voordat het karakter dat doet. Het zijn clichéteksten geworden die soms misschien het resultaat zijn van een luie scriptschrijver of die in die situatie mogelijk het best passen. Dit zijn de zinnen die je misschien wel te veel hoort.

We’ve got company!

De hoofdpersonages bevinden zich in een ruimte en hebben mogelijk net iets ontdekt. Er lijkt rust te heersen, maar plotseling hoort iemand een geluid en is dat het moment dat de actie kan losbarsten.

Follow that car!

Misschien een typisch voorbeeld van een tekst die je niet op een andere manier kan schrijven, maar hoe vaak zie je dat de held achter iemand aanzit die vervolgens in een auto stapt en waarbij er aan een taxichauffeur (of een willekeurig andere bestuurder) gevraagd wordt om een auto te volgen?

You look like shit!

Misschien wel één van de meest gebruikte teksten, die je in het dagelijks leven nooit hoort.

And that’s an order


Een tekst die volgens recent nog gebruikt werd in Star Wars: The Last Jedi. Vooral gebruikt bij films die gaan over politieagenten of het leger. De ondergeschikte wil iets op een andere manier doen, zijn baas schreeuwt deze tekst en vaak stemt de ander dan schoorvoetend toe.

I think we’ve lost them

Tijdens een spannende actiefilm vindt er een achtervolging plaats (te voet, auto, water, whatever) en er is een moment waarbij er achterom wordt gekeken en er niemand meer lijkt te zijn. Over het algemeen is dat vaak niet het geval

Don’t you die on me now!

Regelmatig gebruikt in combinatie met de vorige tekst wanneer het andere karakter zwaar gewond is en het de vraag is of hij/zij het nog zal redden.

Do you have any idea who I am?

Voornamelijk gebruikt door karakters die zichzelf een bepaalde status toewijzen en het andere personage ze niet behandelen zoals ze zouden willen

Are you thinking what I’m thinking?


Twee personages moeten een groot probleem oplossen. Ze kijken elkaar aan, zeggen deze tekst en pakken het aan. Behalve wanneer dit gebeurt in een komedie, dan doen ze beiden iets heel anders.

Volgende week deel 2!

7 reacties op “Dit hoor je te vaak in films! – Deel 1

  1. Pingback: Dit hoor je te vaak in films! – Deel 2 | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.