Mijn Filmjaar: 2017

Filmjaar 2017 top 10 films beste

We hebben weer een jaar achter de rug, dus tijd om terug te kijken, ook naar m’n eigen filmjaar. Heb ik m’n filmdoelen gehaald? Welke titels kregen de perfecte score? Wat waren de slechtste films die ik zag? En natuurlijk wat waren m’n top 10 films voor 2017? Let’s go!

Doelen

Elk jaar zet ik voor mezelf een aantal filmgerelateerde doelen die ik voor het einde van het jaar wil halen. Dit jaar waren dat:

1. Alle 2017 Blindspot films kijken

2017 Blindspot films
Er zijn altijd een grote lijst van films die ik nog moet zien, vaak klassiekers die ik nog moet zien en ook voor dit jaar koos ik twaalf titels uit. Daar zaten een aantal hele goede titels tussen. Uiteindelijk zag ik één titel niet, waar ik wel tevreden mee ben aangezien de laatste titel een serie en geen film was.

2. Afronden van m’n “verdwenen bioscopen van Rotterdam” serie.

M’n “verdwenen bioscopen van Rotterdam” serie is een project waar ik al een aantal jaar mee bezig was. M’n doel was om het afgelopen jaar eindelijk de laatste paar te behandelen. Dat is gelukt en de hele serie is nu beschikbaar:


Daarnaast verschenen er artikelen over de verdwenen bioscopen van Schiedam:

En de verdwenen bioscopen van Suriname:

3. Een nieuwe serie beginnen over filmlocaties

Aangezien er een einde kwam de verdwenen bioscopen, maakte ik een start met het bezoeken van filmlocaties in Rotterdam, namelijk die uit de Jackie Chan film Who Am I:

4. Het organiseren van de tweede “Filmblog get together”


Na het succes van de eerste get together en de energie die het me gaf kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. De tweede filmblog get together vond in mei in KINO Rotterdam plaats en was weer enorm leuk, zoals je na kunt lezen in de verslagen van onder andere De Protagonisten, Be Cool Sodapop, Tim Bouwhuis, Filmhoek en Filmbekeken. Er waren een aantal nieuwe gezichten die ook meteen met veel enthousiasme meedachten met locaties voor een volgende editie. Of die er gaat komen? Who knows?

5. Filmblogs.nl verder te laten groeien


Dat er nog steeds nieuwe filmbloggers bijkomen was ook dit jaar weer duidelijk. Het aantal aangesloten blogs is weer verder gegroeid. Daarnaast is de site ook regelmatig benadert wanneer een TV- of radioprogramma op zoek was naar een expert op het gebied van films. Door het scala aan blogs lukte het altijd goed om iemand te vinden die het graag wilde doen. Natuurlijk hoop ik dat dit zo door blijft gaan en mocht je ideeën hebben voor verbeteringen/uitbreidingen of manieren om het aantal bezoekers te doen toenemen…laat het weten!

6. Minstens twee nieuwe blogathons starten

15 Filmvragen Blogathon Filmkijker
Net zoals filmblogs.nl een plek is om elkaar te vinden, zo zijn blogathons (waarbij iedereen die meedoet dezelfde vragen beantwoord) ook een manier om elkaar beter te leren kennen en misschien weer eens op sites te komen die je niet eerder bezocht. De 5 beperkingen blogathon vorig jaar begon en dit jaar eindigde bleek te zwaar voor bijna iedereen te zijn. Gelukkig was dat niet het geval voor de 15 vragen blogathon en deden veel filmbloggers mee. Benieuwd naar hun antwoorden? Deze kun je hier vinden.

wat zijn de beste kerstfilms
Daarnaast was het weer tijd om een nieuwe estafetterace te houden, waarbij het stokje werd overgedragen van blogger naar blogger die één verandering in de lijst mocht maken. De vraag deze keer? Wat zijn de tien beste kerstfilms? Dat leverde leuke wijzigingen op en af en toe onbekende titels die ik zeker nog een keer ga kijken. In de laatste wijziging van Film Bekeken kun je alle voorgaande entries vinden.

Andere hoogtepunten

2017 bracht ook een aantal andere hoogtepunten met zich mee. Zo werd een interview dat ik een aantal jaar geleden met Paul Verhoeven had gepubliceerd in een bundel met interviews. Zelf werd ik ook geïnterviewd door Bol.com en door medebloggers Tim Bouwhuis en De Protagonisten.

De Filmkijker tienen

Dat ik een film een perfecte score geef komt relatief weinig voor. Dat gold ook weer voor het afgelopen jaar. Er waren slechts drie titels die me aan het einde achterlieten met een “wow” gevoel. Dat waren:

Coco

Recensie Coco

Your Name

Recensie Your Name

The Wailing

Recensie The Wailing

De statistieken


De één vindt ze totaal onbelangrijk, de andere duikt er vol overgave in: statistieken. Zelf vind ik het altijd leuk om even te kijken hoeveel tijd ik afgelopen jaar aan films en series heb besteed.

Voor 2017 kom ik daarbij uit op de volgende statistieken:
Ik keek het afgelopen jaar totaal 305 films (en series), waarvan 7,4% films waren die ik al een keer eerder zag. Als je dat aantal films (en series) omzet in tijd dan heb ik het afgelopen jaar 35485 minuten gekeken, wat neerkomt op 591,4 uur of 24,6 dagen non-stop films kijken.

Hierboven zie je bijna alle films die ik afgelopen jaar zag. Wat waren de slechtste en wat waren m’n favorieten?

Slechtste films

Ik zag nogal wat slechte films en als ik ze allemaal hier zou neerzetten zou het lijstje waarschijnlijk te lang worden. Dit waren de titels met de laagste scores:

Descendants

Descendants

Natuurlijk behoor ik niet tot de doelgroep van deze Disney-film, die de avonturen van de kinderen van de slechteriken uit diverse Disney-films volgt. Maar wat had ik een moeite om deze te blijven kijken.

The story of 90 coins


Een short die er visueel zeer gelikt uitziet en doet denken aan een reclame voor parfum of horloges, maar die inhoudelijk te veel verhaal in een te korte periode wil vertellen, waardoor de eindboodschap de emotionele impact mist.

The Legend of Hercules

Recensie The Legend of Hercules
Het is dat ik er een recensie van heb geschreven, maar er is werkelijk niets blijven hangen van deze actiefilm.

Killing Gunther

Killing Gunther
Ik blijf een zwak hebben voor films waarin Arnold Schwarzenegger speelt, maar deze komedie was toch wel heel erg slecht. Een film die zichzelf niet serieus neemt, maar ook dan wist het me onvoldoende te vermaken.

The Circle

Recensie The Circle
Deze film zag er veelbelovend uit, met zowel Emma Watson, Tom Hanx, Bill Paxton en John Boyega in de diverse rollen. Het concept deed me denken aan The Social Network, de uitwerking was dat alles behalve. Een rommelige film die teveel onderwerpen wil behandelen en uiteindelijk geen duidelijke boodschap heeft.

Assassin’s Creed

Recensie Assassin's creed
Films gebaseerd op games slagen er steeds niet in om ook goed te zijn en helaas bevestigde ook Assassins Creed dat. Het feit dat je een verhaal vertelt waarin al snel duidelijk gemaakt wordt dat de protagonist er niets aan kan veranderen resulteert in een film die spanning mist.

Top 10

En geen terugblik is compleet zonder dat belangrijkste lijstje, de top 10. Wat waren voor mij de beste films van 2017? Ik moet zeggen dat het me heel veel moeite heeft gekost om er slechts 10 uit te kiezen, aangezien ik veel meer titels had genoteerd dan dat er plekken waren. Maar dit zijn ze uiteindelijk geworden:

10. Atomic Blonde

Review Atomic Blonde

Deze plek had makkelijk ook voor films als Spider-Man: Homecoming, Blade Runner 2049, Dunkirk, Good Time of The Killing of a Sacred Deer kunnen zijn. Toch was het de actiefan in me die uiteindelijk koos voor deze titel waarin Charlize Theron als geheim agent in een aantal spectaculaire vechtscènes als een vrouwelijke John Wick tekeer gaat. Een film die er in slaagde om de adrenaline door m’n lichaam te laten pompen.
[Mijn recensie]

9. The Founder

Bespreking The Founder

Van tevoren had ik niet verwacht dat een film over de oprichter van McDonald’s me zo zou meeslepen. Een ongelooflijk verhaal dat laat zien dat ook succesvolle bedrijven soms een onstaansgeschiedenis kunnen hebben die donkere kanten heeft. Michael Keaton was altijd al goed en het is mooi te zien dat hij weer dit soort rollen krijgt.
[Mijn recensie]

8. Split

Review Split

M. Night Shyamalan leek de afgelopen jaren zijn magie een beetje verloren te zijn. De regisseur die bekend stond voor de “twist endings” had na een aantal tegenvallende films (The Last Airbender, The Happening) wat te bewijzen. Aangezien iedereen bij zijn naam al een twist verwacht leek hij met Split een rechttoe rechtaan film te hebben gemaakt over een man met meerdere persoonlijkheden die een paar jonge vrouwen kidnapped. Dat je aan het einde een hele andere film blijkt te hebben bekeken was geniaal en één van de meest verrassende momenten die ik dit jaar heb meegemaakt. Bij deze titel moet ik altijd meteen denken aan de podcast van /Film, waarin Jeff Cannata met een enorm aanstekelijk enthousiasme deze film de hemel in prijst. En hij heeft helemaal gelijk.
[Mijn recensie]

7. Manchester by the Sea

Recensie Manchester by the Sea

Casey Affleck schittert in dit drama over een man die worstelt met zijn verleden, terwijl hij ook tegen zijn zin verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn puberende neef, op een plek waar hij liever niet wil zijn. Het ingetogen spel van Affleck leverde hem terecht een Oscar op.
[Mijn recensie]

6. American Honey

Recensie American Honey

Een film die niet “flashy” is, maar op realistische manier het verhaal vertelt van een jonge vrouw die besluit mee te rijden met een groep jongeren die deur aan deur verkopen doen om hun levensstijl te bekostigen. Een emotionele film die een kant van Amerika laat zien die minder op het grote doek voorbij komt.
[Mijn recensie]

5. Get Out

Recensie Get Out

Een film die ik maar liefst drie keer zag en zo nog een keer zou kijken. Een geniale film die officieel bestempeld wordt als een horror, maar zoveel meer is dan dat. Met veel humor houdt regisseur Jordan Peele Amerika een spiegel voor over ras en hoe mensen hier mee omgaan. De scène waarin actrice Betty Gabriel als Georgina op één moment verschillende emoties weet te tonen is m’n favoriete acteerprestatie van het jaar.

[Mijn recensie]

4. mother!

Recensie Mother!

Een titel die ik nog op de valreep heb gezien en waarvoor ik meteen ruimte in de top 10 moest maken. Aranofsky heeft met mother! een film gemaakt die verdeelt (je vindt het goed of helemaal niets, daartussen is eigenlijk onmogelijk), maar die mij helemaal mee had. Geen gemakkelijke zit, maar wel eentje die je heel veel laat voelen.
[Mijn recensie]

3. You Were Never Really Here

Recensie You Were Never Really Here

Alhoewel You Were Never Really Here pas een officiële release in 2018 heeft, zag ik ‘m al tijdens het PAC-festival in september. Joaquin Phoenix is zowel in de rol als in acteerprestatie een monster. Een film die je strot beet pakt en geen moment loslaat. Niet voor mensen die slecht tegen keihard in beeld gebracht geweld en bloed kunnen.
[Mijn recensie]

2. Coco

Review Coco

Als je er als studio in slaagt om met een geanimeerde film zoveel emoties los te maken en dat ook nog te verpakken in een prachtig verhaal en een visueel indrukwekkende wereld, dan verdien je zo’n hoge positie in m’n eindlijst. Een titel die zich afspeelt rond de dag van de doden en het concept daarvan voor iedereen toegankelijk maakt, terwijl het ook de rol van familie op de voorgrond zet (dood of niet).
[Mijn recensie]

1. Your Name

Review Your Name

De film was een hit in Japan, waar het maar liefst 190 miljoen dollar opbracht en wekenlang de best bezochte film was. Maar ook in de rest van de wereld wist de film de bioscopen te vinden (zelfs hier) en terecht. Regisseur Makoto Shinkai vertelt een indrukwekkend verhaal over twee tieners die een vreemde connectie hebben en steeds in elkaars lichaam wakker worden. Wat lijkt te beginnen als een simpele “body switch” komedie, is al snel veel meer, met een aantal onverwachte wendingen. Daarnaast is de film ook visueel een pareltje.
[Mijn recensie]

Hoe zag jouw filmjaar er uit en wat waren jouw favoriete (en meest teleurstellende) films?

22 reacties op “Mijn Filmjaar: 2017

 1. Hoi, nummer 1 en 2 van jouw lijst ga ik ook graag nog een keer op dvd bekijken. Mijn lijst met favoriete films publiceer ik op 4 januari. Dat zijn alleen maar oude films, wegens fysieke beperkingen ga ik nooit meer naar de bioscoop. Ik zal bij dit artikel een link geven naar mijn blog als ik mijn lijst publiceer. Groetjes, en een prettig uiteinde, Erik

 2. Veel films die je noemt vond ik heel degelijk tot goed, maar dan niet goed genoeg om m’n top-10 te halen (alhoewel Manchester het tot plek #11 schopte). Mother! en YWNRH echter zie ik met veel genoegen in je toplijst verschijnen. Je nr. 1 zie ik met een beetje geluk nog een tweede keer in de bios binnenkort.

  Respect voor de manier waarop je erin geslaagd bent al die verschillende doelen te behalen, bijvoorbeeld ook die extra series van artikels.

  Kleinigheidje nog, als je het hebt over het interview door de Protagonisten link je naar mij. Misschien ook de verwarring omdat zij je natuurlijk ook een keer hebben gesproken:)

  • Onze smaken komen niet altijd overeen, dus die verschillen in de lijst zijn begrijpelijk. Maar You Were Never Really Here zitten we zeker op de zelfde frequentie. Weet nog goed jouw reactie nadat ik je sprak net na de voorstelling.

   Thanks 🙂 Die doelen motiveren me om heel het jaar creatief te blijven.

   Ja, goed punt wat betreft het interview. Heb het inmiddels aangepast!

   • Zeker, maar soms ben ik positief verrast. En zoals je weet vind ik het niet erg als smaken verschillen, zo lang er maar voldoende draagvlak is het daar evt. over te hebben. Dan kan het juist interessant zijn. Als ik dit lijstje zie dan zijn Atomic Blonde, Split en The Founder bijvoorbeeld stuk voor stuk titels waarvan ik genoten heb. Alleen: voor mij eindigen andere films dan hoger. Das wel relatiever natuurlijk. Overigens ben ik verrast door alle flinke lof voor Coco, dus ik heb me voorgenomen die te gaan kijken volgend jaar.

 3. Mooi overzicht, waarbij Your Name nog zeker op ons lijstje staat. Bij ons is Manchester by the Sea op één geëindigd. De slechtste film was Dr. Knock met Omar Sy. De laatste film die ik dit jaar in de bios zag. Brrrr wat slecht. Op naar weer een mooi jaar.

  • Zeker Your Name bekijken, echt een prachtige film. Ik ga jullie lijst nog bekijken, maar het verbaast me niet dat Manchester bovenaan staat. Jammer dat de laatste film die je in de bios zag dan zo teleurstellend was….hoop dat je daarna thuis nog een betere film hebt gezien, want om met zo’n slechte titel het jaar te eindigen….

 4. Pingback: De beste films van 2017 volgens filmbloggers van filmblogs.nl! | De Protagonisten

Leave a Reply

Your email address will not be published.