Mijn favoriete series

beste series

Recent werd ik geïnterviewd door Bol.com en was de vraag welke series ik goed vond. Ik had een lange lijst gemaakt ter voorbereiding, maar moest er uiteindelijk drie uitkiezen. Dat was een erg moeilijke keuze, maar dit is natuurlijk de plek waar ik de volledige lijst kan delen.

Daybreak


Een serie die het beste te vergelijken is met Groundhog Day, waarin detective Brett Hopper (Taye Diggs) elke dag wakker wordt en verdachte is van het neerschieten van aanklager Alberto Garza. Elke dag probeert hij uit te vinden wat er nu precies gebeurd is om zo zijn onschuld te bewijzen. Met slechts 13 afleveringen en één seizoen, een leuk tussendoortje.

24

beste series
Een serie die veel te lang doorging en waar ik uiteindelijk wel mee ben gestopt, maar de eerste paar seizoenen (en natuurlijk vooral het eerste), met het concept dat alles “real time” gebeurt, was enorm vernieuwend. De spanning was te snijden en je wist niet wat Jack Bauer het volgende uur allemaal zou meemaken.

Sopranos

favoriete series
Een maffiaserie die ik ook al noemde in m’n top 10 gangsterfilms/series artikel. Het fantastisch geschreven saga van Tony Soprano die niet alleen hoofd van een criminele organisatie is, maar tegelijkertijd ook nog bij een psychiater loopt en er voor moet zorgen dat z’n gezin veilig én gelukkig is.

Lost

series gemist
Misschien wel een serie die tegenvalt als ik ‘m nog een keer zou bekijken, maar toen deze werd uitgezonden was het vaak een onderwerp dat je met iedereen besprak. Wat is er precies gaande, wat zijn het “smoke monster”, “the hatch”, waarom zijn er ijsberen in de tropen. Een serie die misschien meer vragen had dan het kon beantwoorden, maar wel eentje waar je met smart op de volgende aflevering zat te wachten.

Breaking Bad


Wie had gedacht dat een serie over een scheikundeleraar die besluit meth te gaan maken en verkopen zo goed kon zijn. Een serie die in sommige afleveringen enorm experimenteel was, maar met het seizoen beter werd. Ik moet eerlijk bekennen dat er een moment was dat ik afhaakte, maar toen ik weer verder ging ben ik blij dat ik dat uiteindelijk gedaan heb, want je wordt als kijker getrakteerd op een heerlijke achtbaan van emoties en spanning.

True Detective

beste series ooit
Alhoewel ik het tweede seizoen nog steeds niet gezien heb (gedeeltelijk vanwege de verhalen dat het niet zo goed was), was het eerste seizoen van True Detective genieten geblazen. Woody Harrelson en Matthew McConaughey zijn alleen al genoeg reden om deze serie te kijken en dan heb ik nog niet eens de donkere sfeer, prachtige beelden en een heel indrukwekkende zes-minuten durende “one shot” scène genoemd die indruk maken. Een must-see.

House of Cards (David Fincher)


Tsja, met het nieuws rondom Kevin Spacey staat deze een beetje met gemengde gevoelens in de lijst, maar toch kan deze Netflix-serie niet ontbreken. David Fincher zet duidelijk z’n stempel op deze serie met zijn typische look. Het feit dat Francis Underwood regelmatig de kijker direct aanspreekt en dat hij samen met zijn vrouw als twee roofdieren bereid zijn alles te doen om de top te bereiken en daar te blijven is verslavende televisie.

Mr.Robot


Een serie die hier misschien niet zo heel bekend is, maar Rami Malek is als hacker (met psychologische problemen) Elliot Alderson en het hackers-collectief F-Society een must-see. Zijn doel is om zijn skills te gebruiken om grote bedrijven (maar ook personen) die zich niet ethisch gedragen neer te halen. Dat levert een aantal toffe seizoenen op waarbij je niet altijd weet of je Elliot op z’n woord kan geloven. Daarnaast schijnen de momenten waarop er gehackt wordt redelijk realistisch te worden neergezet.

Atlanta

Recensie Atlanta seizoen 1
Donald Glover schittert als Earn in deze zelfgeschreven serie waarin hij als manager van een rapper probeert hem te laten doorbreken. Dat gaat niet van een leien dakje en hij komt dankzij z’n vrienden regelmatig in bizarre situaties terecht. Een show die erg veel humor heeft en per aflevering ineens heel anders kan zijn. Ik kan dan ook niet wachten op het tweede seizoen.

Fargo

Fargo seizoen 2 review
Natuurlijk was de film Fargo enorm goed en was ik initieel huiverig voor een serie. Dat zou toch nooit zo goed kunnen zijn? Het tegendeel bleek waar en elk seizoen vertelt een losstaand verhaal dat vol zit met de donkere humor die ook in de film aanwezig was. In seizoen één is het een genot om te zien wat het onvoorspelbare karakter die Billy Bob Thornton speelt steeds zal doen. Seizoen twee zit enorm veel spanning in (en natuurlijk ook veel leuke personages). Seizoen drie staat inmiddels al een tijdje op Netflix, maar vanwege het enorme aanbod van andere shows ben ik daar nog niet aan toegekomen.

Narcos

Narcos Descenso bespreking
Nog een Netflix-serie die op een rauwe manier het ongelooflijke en gewelddadige verhaal vertelt van de opkomst en val van Pablo Escobar. Wagner Moura speelt de rol vol overgave en het is bizar om te zien hoeveel geld deze man verdiende en wat hij dankzij dat geld allemaal voor elkaar kreeg. Ook bij deze serie moet ik nog steeds het laatste seizoen bekijken, maar dit is er ook één waarvoor ik graag ga zitten.

Penoza


In dit lijstje kon één Nederlandse serie niet ontbreken en dat is Penoza. Het verhaal over hoe de vrouw van een drugsdealer na de dood van haar man de zaak overneemt en stand moet houden in een door mannen gedomineerde mannenwereld was enorm goed (als je het één na laatste seizoen even buiten beschouwing laat). Jammer alleen van het einde, waarbij het laatste moment er wat mij betreft niet in had hoeven zitten.

The Bridge

The Bridge
Een serie uit Scandinavië dat begint met een lichaam dat precies op het midden van een brug tussen Denemarken en Zweden gevonden wordt. Het dwingt de twee landen samen te werken om de moord op te lossen. Vooral Saga Norén (Sofia Helin), die een beetje contact-gestoord is, is een genot om naar te kijken. Door de seizoenen heen veranderen de zaken en ook de persoonlijke omstandigheden van de personages en het feit dat de setting anders is, maakt het leuk om te kijken. Een serie waarvan het vierde seizoen bijna uitkomt, die ik dan ook van plan ben snel te zien.

Daredevil


Als fan van actie heb ik enorm genoten van de twee seizoenen van Daredevil (en de spinoff The Punisher). Naast de actie ging ik ook helemaal mee in de gebeurtenissen die Matt Murdock en de mensen om zich heen mee maakten.

Insecure

insecure
Een HBO-serie die ik bij het voorbereiden van het interview tegenkwam, maar waarvan ik inmiddels de eerste twee seizoenen heb gezien. Issa Rae (die de serie maakt en ook de hoofdrol speelt als Issa Dee, gaat eigenlijk over alledaagse dingen. Haar relatie met haar vriend en de moeilijkheden waarmee ze worstelen, haar vriendschappen en werk. Het wordt allemaal met heel veel humor gebracht en kijkt met z’n relatief korte afleveringen lekker weg.

Wat zijn jouw favoriete series?

22 reacties op “Mijn favoriete series

 1. Mooie lijst, maar wat mij betreft ontbreken hier een paar series. Mijn absolute favoriet is ‘The Walking Dead’, op de voet gevolgd door ‘Stranger Things’. Als we wat verder teruggaan in de tijd, dan kan ik niet rond ‘Prison break’ (het eerste seizoen), ‘Homeland’ (de eerste twee seizoenen) en, last but not at all least, ‘Band of brothers’.

  En dan nog twee Vlaamse series van een heel hoog niveau: ‘Beau Séjour’ (ook te zien op Netflix trouwens) en, heel recent, ‘Tabula Rasa’. Veel kijkplezier!

  • Nou ja, ontbreken…dit lijstje zijn m’n favorieten. En als ik naar de titels kijk die je opnoemt, dan heb ik geen van die titels gezien (behalve dan Prison Break, maar daar ben ik snel mee gestopt). Stranger Things ben ik zeker nog van plan om te kijken en volgens mij staat Homeland al heel lang in m’n Netflix lijst. Band of Brothers moet ik ook nog steeds een keer bekijken. Zo veel te zien, zo weinig tijd! 😉

 2. Mijn favoriete serie is zonder meer Twin Peaks, Lost volgt op de voet. De eerste drie seizoenen daarvan heb ik wél twee keer gezien, maar dat was ook niet zozeer om het mysterie maar omdat ik zo verknocht was geraakt aan bepaalde personages. Homeland en HoCards vind ik ook goed, maar bij beiden ben ik volgens mij ‘maar’ tot vier geraakt. Dan werd het op een gegeven moment dus toch minder. Jaren terug was ik verslaafd aan Criminal Minds. As we speak kijk ik echt te veel films, maar ik hoop wel snel Westworld af te ronden en dan Stranger Things en The Leftovers te gaan kijken.

  • Ja, ik weet nog goed hoe je oplichtte toen we het over Twin Peaks hadden op de Get Together 🙂 Leuk om te lezen dat je Lost ook tof vond.

   Ik hoop nog toe te komen aan een aantal series die ik nog in m’n Netflix lijst heb staan….probleem is dat het er veel te veel zijn 😉

   • Ik denk dat je alsnog meer hebt gezien dan ik hoor;) met het kijken van al die films ben ik met series bewust ook veel selectiever geworden. Begin ook liever niet aan iets als ik al vrees dat ik het misschien niet heel lang ga volhouden. Lost was lang m’n favoriete serie, tot ik Twin Peaks zag:)

    • Ja, ik heb hetzelfde hoor. Ik kijk liever tien films dan één seizoen van een serie. Die moet dan wel erg goed zijn wil ik er aan beginnen.

 3. Ik heb geen film of serie gezien die zo waanzinnig is als The Leftovers. De kwaliteit is (vooral in seizoen 2) bijna onmenselijk goed.

  Daarna volgt Legion. Ook een fenomenale serie die alle andere films en series over superhelden automatisch twee niveaus lager zet. Ik probeerde Daredevil te kijken na Legion, maar dat was alsof je naar The Phantom Menace kijkt na The Force Awakens.

  • The Leftovers is een serie die ik ook nog niet bekeken heb.

   Legion ben ik erg benieuwd naar, heb een recensie exemplaar liggen waar ik nog aan moet gaan beginnen. Heb daar wel heel veel positieve verhalen over gehoord en met hoe jij het beschrijft ben ik wel heel erg benieuwd!

 4. Hoi, ik vind de Duitse serie Heimat de allermooiste serie die ik ooit gezien heb. De serie bestaat uit 4 delen: 1, 2, 3 en Die Andere Heimat. Vooral deel 2 is absoluut geweldig! Groetjes, Erik

  • Heimat heb ik al eerder goede verhalen over gehoord, maar nog niet aan toegekomen. Volgens mij is dat een flink aantal uur toch?

   • Deel 1 is ongeveer 15 uur, deel 2 is 25 uur, deel 3 is 12 uur en die andere Heimat is 6 uur lang. De eerste keer dat ik ze bekeken heb, heb ik er ongeveer een maand over gedaan met 2 uur kijken per dag. De tweede keer heb ik er samen met een vriend ruim een jaar over gedaan en keken we een keer in de week ongeveer 1 uur. Ik denk dat de laatste methode mijn voorkeur heeft, dan kun je er lekker lang van genieten! Zie ook mijn (korte) bespreking op mijn blog: erikleest.blogspot.nl. Groetjes, Erik

 5. Twee geweldige series laten jullie helemaal ongenoemd, het ijzersterke West Wing met president Martin Sheen en de Madison Avenue reclamejongens Mad Men, met Don Draper en de doorbraak van Elisabeth Moss. Allebei zes of zeven seizoenen, voor in de kerstvakantie !!!

 6. Voor mij zijn mijn favoriete tv series The Soprano’s, Boardwalk Empire, Twin Peaks, Orange is the new black en van een hele tijd terug Berlin Alexanderplatz.

  • Boardwalk Empire wil ik ook nog graag zien. Orange is the New Black ben ik op een gegeven moment bij seizoen 3 mee gestopt, die pakte me niet zo meer.

   Berlin Alexanderplatz ken ik niet, wat voor serie is dat?

   • Berlin Alexanderplatz is een serie van Rainer Werner Fassbinder uit 1979. Het wordt gezien als het magnum opus van Fassbinder. Het gaat over iemand die uit de gevangenis komt en probeert op het rechte pad te blijven in Berlijn van de jaren 20. Het zijn dertien delen en een epiloog zoals Fassbinder het zelf noemt. Ik heb hem nu 2 keer gezien em blijdt mij boeien, zelfs de verwarrende epiloog kwam bij de 2e keer goed over. De serie is in zijn geheel op youtube te zien met engelse ondertiteling.

Leave a Reply

Your email address will not be published.