Vraag van de week: Wat vind jij van de overname van Fox door Disney

Vraag van de week

Het grootste nieuws de afgelopen week was natuurlijk dat Disney maar liefst 52 miljard dollar Fox overneemt. Het is een overname met nogal wat gevolgen, ook op filmgebied. Het betekent bijvoorbeeld dat de rechten van de X-Men nu in handen zijn van Disney (en daarmee dus ook Marvel), wat de mogelijkheid biedt dat de mutanten mee zouden kunnen spelen in bijvoorbeeld een Avengers film, maar het betekent ook dat Disney de rechten van heel veel films in handen krijgt en met het oog op hun aankomende eigen streaming platform zou dat mogelijk gevolgen kunnen hebben op de plek waar deze films te zien zijn (bv. alleen hun eigen service). Een andere ontwikkeling is dat Disney, dat al enorm is, nog groter wordt. Dat heeft ook gevolgen op de overige studio’s, die overnames zullen gaan doen om in competitie te kunnen blijven. Het kan ook een kleinere variëteit aan films betekenen. Een overname met positieve en negatieve kanten.

Wat is jouw mening over deze overname?

6 reacties op “Vraag van de week: Wat vind jij van de overname van Fox door Disney

 1. Ik ben best wel enthousiast eigenlijk. Disney produceert over het algemeen fantastische films. Wanneer zij iets kopen (Marvel, Lucasfilm) doen zij er dingen mee die de grootste fanboy niet had durven dromen. Zij weten van aanpakken.

  Zelf heb ik overigens ook nog eens een hekel aan Netflix, mede wegens het aanbod, en daarom mag Disney van mij Netflix helemaal verpletteren met hun streamingsservice die dan uit geweldige films en series van Disney en Fox zal moeten bestaan.

  Kritiek vanuit de media is dat Disney een te groot aandeel heeft op de markt, dat R-rated films niet meer komen, en dat er geen kleinere films meer worden gemaakt.

  Van mij mag Disney een reusachtig groot aandeel hebben op de markt. Warner Bros en Universal Pictures pompen er de allerslechtste films uit die je maar kunt bedenken. Natuurlijk ook goede, maar Disney en Fox zijn wel de distribiteurs die bij mij altijd al het meeste enthousiasme hebben weten op te wekken.

  R-rated komt wel goed denk ik. Deadpool hoeft sowieso niet zo van mij, is best wel overrated. Logan is dan weer fantastisch.

  Ik hoop wel dat Legion blijft, misschien dat ze er nog meer geld in steken en het tweede seizoen op hun streamingsservice zetten?

  En ja, kleinere films.. Dat moeten we nog maar zien wat ze daar mee gaan doen.

  Tot zover mijn opinie, ben benieuwd naar de rest! 🙂

  • Een uitgebreid antwoord 🙂

   De kwaliteit van de films is over het algemeen enorm hoog, maar toch blijft het afwachten hoe het uiteindelijk uitpakt met betrekking tot kleinere films en R-rated films. Tijd zal het leren!

 2. Voorlopig weet ik niet hoe erover te denken.
  Enerzijds is dit voor verschillende filmfranchises (Marvel, Star Wars, …) best interessant, maar anderzijds betekent dit een te hoge concentratie bij Disney.
  Er is sprake dat Disney een eigen streamingdienst wil starten, en dit past wonderwel in het plaatje.

  • Het is inderdaad nog vroeg om er zeker van te zijn hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, maar er zijn in ieder geval risico’s.

   Ben benieuwd of die streaming dienst alleen US zal zijn of hier ook van de grond zal komen. Het gaat er wel steeds sterker uitzien met alle Disney, Marvel, LucasArts en nu dan ook nog alle Fox-content.

 3. Ik denk dat het een ramp is voor films met een beetje meer geweld of harder taalgebruik dan de gemiddelde Marvel-film. Natuurlijk is het leuk dat de Avengers en de X-Men elkaar zouden kunnen ontmoeten, maar onder Disney zouden pareltjes als Logan of het ultra-gewelddadige, maar positief ontvangen Deadpool nooit van de grond komen. Het merk Disney staat voor politiek correctheid en, tenzij het bedrijf de naam ‘Fox’ blijft gebruiken om wat meer on-Disney achtige producten te maken, houd ik mijn hart vast.

  • Ja, het blijft afwachten en hopelijk is er wel ruimte voor films die het bedrijf normaal niet maakt. Ben benieuwd hoe Walt Disney zelf hierover zou hebben gedacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.