Star Wars: The Last Jedi (2017) – Recensie

Recensie Star Wars The Last Jedi
Toen Star Wars: The Force Awakens werd aangekondigd waren de fans gespannen. De tweede trilogie van Episode I tot en met III stelde velen teleur. Was het nog wel nodig om weer nieuwe films te maken? Was het wel mogelijk om films van hetzelfde nivo te maken als de originele films? Die druk voelde ook J.J.Abrams, die besloot om niet teveel risico te nemen door aan de ene kant veel elementen van A New Hope en fan favorieten als Han Solo/Leia te gebruiken en anderzijds nieuwe karakters als Rey, Finn en Poe neer te zetten.

Het was die mix die er voor zorgde dat de meesten de film omarmden en benieuwd waren naar antwoorden op de vragen die The Force Awakens stelde. Wie zijn Rey’s ouders, wat is het verhaal achter Kylo Ren en wat kan Luke doen om de rebellen te helpen? Het zijn stuk voor stuk vragen die The Last Jedi probeert te beantwoorden.

Review Star Wars The Last Jedi

Regisseur Rian Johnson (die hiervoor verantwoordelijk was voor bijvoorbeeld Looper en The Brothers Bloom) zet het verhaal dat we in het vorige deel zagen verder voort en heeft daarbij nogal wat ballen hoog te houden. Zo zien we hoe Rey, die Luke’s lightsaber naar hem toe heeft gebracht, haar zoektocht naar haar verleden voortzet en meer wil weten over haar krachten. De basis van de rebellen is niet langer veilig en bij hun ontsnapping worden ze gevolgd door The New Order, waarvoor ze een oplossing moeten vinden. Daar zijn diverse subplots aan gekoppeld voor respectievelijk Finn en Poe. Daarnaast probeert Kylo Ren zichzelf te bewijzen aan Snoke en te laten zien dat hij net zo is als Darth Vader.

“weer een geslaagde Star Wars film…”


 Dit is een film waarmee Johnson het onderwerp van de lichte en donkere kanten van “The Force” verder onderzoekt en laat zien dat de keuze voor een kant niet altijd een makkelijke is en misschien ook niet definitief hoeft te zijn. Hij slaagt er in om een karakter als Luke meer diepgang te geven, maar ook de band tussen Rey en Kylo verder te onderzoeken op een manier die nieuw is binnen het Star Wars universum. Ondanks alle verhaallijnen blijft de film goed te volgen en wordt je naast de persoonlijke momenten natuurlijk ook als kijker getrakteerd op spectaculaire ruimtegevechten. Daarnaast is er ook ruimte voor humor, die over het algemeen goed werkt. Toch zijn er momenten die erg uit de toon vallen en bijna doen denken aan iets uit een Marvel film (aan het begin bijvoorbeeld wanneer Poe een grap uithaalt met General Hux).

The Last Jedi recensie

Desondanks is The Last Jedi weer een geslaagde Star Wars film die ook op visueel vlak op diverse momenten enorm veel indruk maakt. Te denken valt aan de zaal waarin Snoke zit, met z’n dieprode achtergrond en idem bewakers of aan de finale van de film waarin het wit en rood van een zoutplaneet zorgen voor opvallende beelden. De film is misschien de middelste film in een trilogie, maar toch overheerst nergens het gevoel dat het titel is die alles neer moet zetten voor een derde film. Er worden vragen beantwoord, karakters zijn in gevaar en er is veel conflict. Johnson laat zien waarom hij de regisseur is bij wie de volgende trilogie in goede handen is.

4 reacties op “Star Wars: The Last Jedi (2017) – Recensie

 1. Tja, het is allemaal weer visueel sterk (de zoutvlakte met rode ondergrond) maar te herkenbaar, alles al eerder gezien? Meester en leerling, AT-AT op witte vlakte, waar hebben we dat al niet eens beter gezien? Niet visueel beter, maar wel spannender en grimmiger. Echt spannend wordt het niet, het kabbeld voort, waarbij één verhaallijn zelfs doelloos blijkt (Finn en Rose).
  Misschien ben ik te verwend (of zelfs te oud als fan van het eerste uur), maar The force awakens en Rogue One ademden meer Star Wars dan dit deel 8. Het ziet er uit als Star Wars, maar er mist iets of is er te veel Disney-saus?
  Zoals je zelf al aangaf, Marvel achtige grappen, dan ben je wel heel zeker van je zaak. En bommenwerpers in de ruimte?
  Zou Lucas dit deel zo gewild hebben?
  Qua verhaallijn ga je nu toch echt de zo verguisde delen 1-3 beter waarderen.
  Je waardering zegt ook al voldoende: 2 punten lager dan Force Awakens
  Tja, op naar de Han Solo film volgend jaar zou ik zeggen.

  • Ik heb de laatste dagen een aantal podcast reviews geluisterd en dit is gewoon een redelijk andere Star Wars die nieuwe dingen doet en daarmee sommige mensen teleursteld. Toch vind ik dit nog steeds een erg sterke film die ik graag nog een keer wil zien, alleen al omdat het visueel zo mooi is.

 2. Hallo Nostra,
  misschien heb je wel gelijk; straks nog eens rustig in mijn thuisbioscoop bekijken. Soms zijn films dan achteraf toch veel beter dan dat je ze in de bioscoop destijds zag.
  Maar visueel sterk was het zeker ! Het heeft in ieder geval mijn Star-Wars hart weer even sneller doen kloppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.