The Hire (2001/2002/2016) – Recensie

Recensie The Hire

Hoeveel filmseries kun je opnoemen waaraan topregisseurs als Ang Lee, Wong Kar-wai, Guy Ritchie, Alejandro González Iñárritu, John Woo, Joe Carnahan, Tony Scott en Neill Blomkamp aan hebben gewerkt en die geproduceerd is door David Fincher en Ridley Scott? Waarschijnlijk zal je als The Hire niet kent, zeggen dat zo’n filmserie niet bestaat. BMW Films wist echter al deze namen, plus nog veel meer bekende acteurs, te strikken voor een reeks korte films waarin een BMW centraal staat die wordt bestuurd door “The Driver” (Clive Owen).

Review The Hire

Het mooie aan deze serie is dat BMW de regisseurs eigenlijk helemaal geen beperkingen op heeft gelegd, behalve dat het hoofdpersoon in een BWM rijdt. Dat resulteert in een heel gevarieerde reeks films. Zo maakte Ridley Scott een film waarin James Brown een pact maakt met de duivel (gespeeld door Gary Oldman), koos Guy Ritchie er voor om zijn toenmalige vriendin Madonna (die om eerlijk te zijn verschrikkelijk acteert) in een zeer komische short de auto rond te slingeren en maakt Ang Lee een bijna spiritueel ballet van auto’s wanneer The Driver er moet voor zorgen dat een boeddhistisch kind veilig om z’n bestemming komt.

Bespreking The Hire

Elke regisseur drukt z’n eigen stempel op de film en dat maakt het een plezier om ze te kijken, zeker met een speeltijd die vaak onder de tien minuten ligt. M’n favoriet in de serie is de short van Alejandro González Iñárritu, waarin The Driver probeert een oorlogsfotograaf in veiligheid te brengen. Een rauw aanvoelend geheel waarbij hij niet terugdeinst om de minder mooie kanten van oorlog te laten zien.

Deze filmserie was voor BMW een groot succes en het bedrijf zag z’n verkoopaantallen met 12% stijgen. Toch waren het dure films om te maken en waren er initieel maar twee “seizoenen”. Na 15 jaar besloot BMW nogmaals terug te keren met een nieuwe film, die geregisseerd werd door Neill Blomkamp. Deze is via de officiële site van BMW films te zien, de overige short zijn te vinden via YouTube. De score die ik voor elke short heb gegeven is anders (te vinden om m’n Letterboxd), maar gemiddeld zou ik de serie het onderstaand cijfer geven. Een erg leuk tussendoortje.

2 reacties op “The Hire (2001/2002/2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.