Helaas ben je het niet geworden (2017) – Recensie

Recensie Helaas ben je het niet geworden

Wanneer je eenmaal je middelbare school hebt afgerond en gaat studeren in een andere stad is dat een ingrijpend moment in je leven. Je gaat voor het eerst op jezelf wonen en verlaat dus een vertrouwde omgeving. Dat geldt ook voor Sofie de Vries, die in Amsterdam op kamers wil. Het is een populaire stad en het betekent een proces waarbij je jezelf moet neerzetten om zo de overige bewoners van een studentenhuis te overtuigen dat jij de geschikte persoon bent voor de vrijgekomen kamer. De korte documentaire Helaas ben je het niet geworden laat zien hoe dat er aan toegaat.

Review Helaas ben je het niet geworden

Het blijkt een zwaar proces te zijn, waarbij je heel zelfverzekerd moet zijn en goed met afwijzing om moet kunnen gaan. Er zijn momenten waarin Sofie zich duidelijk niet op haar gemak voelt, wat begrijpelijk is in een omgeving waarin iedereen elkaar al kent en anderen jou als persoon beoordelen. Regisseur Nicky Maas en Anne van Campenhout weten die kleine momenten, ook bij anderen die op zoek zijn, mooi vast te leggen. Zoekende ogen die wachten op een vraag, friemelende handen die nervositeit verraden, met altijd Sofie als middelpunt. Het is ook duidelijk dat het proces dat bij elk studentenhuis wordt doorlopen anders is, waarbij de vragen hier en daar wel heel erg ongepast zijn en de overige studenten maar aan één ding lijken te denken. Gelukkig staat Sofie wel stevig genoeg in haar schoenen om het na diverse afwijzingen niet op te geven.

Helaas ben je het niet geworden wordt op zondag 12 november uitgezonden bij BNN-VARA in LAB3 op NPO3

4 reacties op “Helaas ben je het niet geworden (2017) – Recensie

  1. Mooi om de worsteling van Sofie te zien.
    De twijfel: aanpassen of jezelf blijven
    Kuddegedrag vertonen?
    Uiteindelijk doet ze zichzelf, gelukkig, niet tekort.

Leave a Reply

Your email address will not be published.