Condorman (1981) – Recensie

Recensie Condorman

Batman, Superman, Spider-Man, Iron Man, stuk voor stuk superhelden die bekend zijn bij het grote publiek dankzij de vele films van de laatste jaren. Maar in 1981 zag het filmlandschap er anders uit. Fans van superhelden konden ze soms in TV shows zien, maar op het grote doek eigenlijk niet. Toch bracht Disney in 1981 Condorman uit en alhoewel het heel wat met comics te maken heeft is er een reden dat de meesten nog nooit van deze “superheld” hebben gehoord.

Review condorman

Woody Wilkins (Michael Crawford) is een schrijver van comics, die het vooral belangrijk dat zijn creatie “Condorman” realistisch is. Hij gaat daar zo ver in dat hij ook het pak dat de superheld gebruikt maakt en uittest door van de Eiffeltoren te springen. Een goede vriend van hem die voor de CIA werkt, vraagt of hij voor hem een simpele opdracht in Istanbul kan uitvoeren. Hij hoeft alleen maar een koffertje af te geven. Hij stemt toe en ontmoet er de Russische KGB-agente Natalia Rambova. In plaats van z’n echte naam gebruikt hij als codenaam Condorman. Wanneer hij onverwacht tegen problemen aanloopt. Natalia besluit dat ze over wil lopen naar het westen en vraagt aan de CIA of Condorman de opdracht kan uitvoeren. Woody stemt, onder bepaalde voorwaarden, toe en komt in de wereld van geheim agenten, huurmoordenaars en intrige terecht.

“guilty pleasure…”


 Met de gedachte dat dit niet het Disney van nu is, is dit een mix van spionnen/superhelden film die doet denken aan wat je in een Roger Moore Bond film ziet, maar dan meer gericht op een jonger publiek. De film heeft een luchtige toon en heeft een aantal heerlijke foute actiemomenten, zoals een scène waarin de Condorman auto achtervolgd wordt door een aantal geblindeerde Porsches. Het zijn dat soort momenten, samen met het simpele verhaal en humor die dit toch voor mij een guilty pleasure maken. Disney wist destijds zeker dat de film een hit zou worden en had al plannen voor een vervolg. Toen de film echter flopte is die er (helaas) nooit gekomen.

4 reacties op “Condorman (1981) – Recensie

  1. O wat leuk. Deze heb ik in de bioscoop gezien, ik was 10 jaar oud en vond het toen een gave film. Mijn zoon is bijna 10, leuk idee om samen met hem te kijken. Ben benieuwd wat hij er van vind.

  2. Nu praten we. Deze heb ik destijds in de bioscoop gezien. Die is me altijd bijgebleven. Er zitten trage stukken in, maar de auto en bootscenes blijf ik een warm hart toedragen.

    • Ik had voor het zien van de film nog nooit eerder van deze titel gehoord, maar snap helemaal waarom je die momenten een warm hart toedraagt, daar kon ik ook erg van genieten. Het zijn van die typische jaren ’80 actiescènes…heerlijk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.