How to Build A Time Machine (2016) – Recensie

Recensie How to Build A Time Machine

Eén van de meest fascinerende concepten voor mij is altijd tijdreizen geweest. Het is iets dat tot de verbeelding spreekt, vaak allerlei paradoxen met zich meebrengt, maar ook eindeloze mogelijkheden. Gelukkig zijn er ook heel veel films die met tijd spelen (zie hier m’n persoonlijke top 10) en voor sommige mensen zijn ze zo inspirerend dat het hun leven sterk heeft beinvloed. Deze documentaire toont hoe het verhaal van H.G.Wells en de film The Time Machine uit 1960 voor Ronald Mallet en Robert Niosi een obsessie werd, waar ze beiden op een andere manier invulling aan hebben gegeven.

Review How to Build A Time Machine

Ronald Mallet is een theoretische fysicus, die door de dood van z’n vader toen hij elf was er alles voor over had om hem weer te kunnen ontmoeten. Hij wilde de theorieen van Einstein begrijpen en plande voor zichzelf een pad om daar te komen, terwijl hij z’n motivatie daarvoor voor zichzelf hield. Inmiddels is hij professor geworden op een universiteit en doet hij onderzoek naar het veranderen van tijd. Robert Niosi, die werkt als “stop motion” animator, had de droom om de tijdmachine uit The Time Machine tot in detail na te bouwen en zelfs te upgraden met de beste materialen. Het werd een project dat hem jaren zou kosten.

“visueel zeer indrukwekkend…”


 Regisseur Jay Cheel (die ook wekelijks te horen is bij de Filmjunk podcast) heeft een documentaire gemaakt die visueel zeer indrukwekkend is. Of het nu Niosi is die geconcentreerd onderdelen van z’n tijdmachine fabriceert of een shot van een apparaat van Mallet die tijd zou kunnen beinvloeden, ze zijn met veel oog voor detail en compositie gefilmd en dat is niet altijd het geval bij documentaires. Het maakt van How To Build a Time Machine een fijne film die laat zien dat onze obsessies ons verschillende richtingen op kunnen drijven met soms als resultaat een object dat anderen kunnen waarderen en soms een carrière in een bepaald vakgebied. Die obsessie en passie komen mooi naar voren en dat is aanstekelijk.

2 reacties op “How to Build A Time Machine (2016) – Recensie

  1. Gezien omdat ik hoopte dat het over tijdreizen ging. Helaas, het was een docu over het bouwen van een filmprop. Ook interessant, maar een stuk minder spannend!

    • Dat was het niet alleen, ik vond dat gedeelte van die wetenschapper ook interessant. Maar kan begrijpen dat je hele andere verwachtingen had op basis van de titel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.