Generation Iron 2 (2017) – Recensie

Recensie Generation Iron 2

Als je aan bodybuilding documentaires denkt, is er natuurlijk maar eentje die mensen waarschijnlijk kennen, Pumping Iron. Het liet de rivaliteit zien tussen een toen nog onbekende Arnold Schwarzenegger en Lou Ferrigno die de grootste kans leken te maken op de titel van Mr.Olympia. Bodybuilding is een niche markt, maar het is dankzij de latere bekendheid van Schwarzenegger dat deze documentaire bekend is geworden. Generation Iron uit 2013 werd neergezet als een spirituele opvolger waarin niet alleen Schwarzenegger en Ferrigno deel van uitmaakten, maar die zich vooral focuste op de strijd om de titel tussen Phil Heath en Kai Greene in 2012. Het vervolg stapt ook weer de wereld van bodybuilding in, maar verschuift z’n focus van het competitieve aspect van deze sport naar de sport zelf en hoe deze de laatste jaren is veranderd.

Review Generation Iron 2

Zelf weet ik bijna niets van bodybuilding af, waardoor het een interessant kijkje in de wereld geeft. Ook hier is social media een belangrijke rol gaan spelen en zijn er diverse bodybuilders die daar hun geld mee kunnen verdienen. Zo is er de monsterlijk grote Rich Piana (die afgelopen zomer overleden is), die toegeeft zo te zijn geworden door z’n gebruik van steroïden en ze te zullen blijven gebruiken. De jonge Australiër Calum Von Moger is verhuisd naar Californië om daar door te breken als zowel bodybuilder als acteur. Daarnaast is ook de competitie veranderd.

Bespreking Generation Iron 2

Voormalige winnaars vertellen hoe het steeds meer om massa is gaan draaien in plaats van vorm. De meest succesvolle bodybuilder ooit is Iris Kyle. Ze wist maar liefst tien maal Ms. Olympia te winnen. Toch worstelt ze omdat de markt verandert is en de competitie in haar klasse is gestopt. Het feit dat er aan haar gevraagd wordt om voor een andere competitie te kwalificeren vindt ze te bizar voor woorden. Ook Kai Greene, die steeds net naast titels greep heeft de competitie de rug toe gekeerd om zich te focussen op acteren, kunst en boeken. Dat maakt van Generation Iron 2 een gevarieerd overzicht van een subcultuur dat interessant is om te zien.

Generation Iron 2 is beschikbaar via Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published.