Out of Thin Air (2017) – Recensie

Recensie Out of Thin Air

Dat ons geheugen niet altijd betrouwbaar is, is door verschillende onderzoeken al vaak bewezen. Naar aanleiding van foto’s of verhalen van anderen kunnen we bepaalde gebeurtenissen herinneren die in werkelijkheid anders waren of zelfs helemaal niet hebben plaatsgevonden. In 1974 verdwenen er in IJsland binnen een aantal maanden twee mannen spoorloos. Het hield het land, met een relatief kleine bevolking, in een ijzeren greep. Wie was hiervoor verantwoordelijk en waarom was er niemand opgepakt? De politie stond onder druk en arresteerde uiteindelijk zes personen. Ze werden lang vastgehouden, met veel druk verhoord totdat ze uiteindelijk braken en belastende verklaringen aflegden. Dat terwijl ze geen heldere herinnering hadden dat ze een moord zouden hebben gepleegd. Toch werden ze allemaal veroordeeld.

Review Out of Thin Air

Deze documentaire kijkt naar deze geruchtmakende zaak en de betrokken personen bij zowel de politie als de veroordeelden zelf. Door middel van interviews hoor je hoe deze het allemaal hebben ervaren. Dit wordt ondersteund met prachtig geschoten beelden die zeer veel sfeer oproepen en je als kijker transporteren naar de jaren zeventig en het allemaal tot leven brengen. Hierdoor snap je wat er destijds speelde, wat de politie allemaal deed om de zaak te sluiten, maar ook wat voor effect heeft gehad op de zes veroordeelden. De documentaire heeft een aantal momenten die wat duidelijker gestructureerd hadden kunnen zijn, maar het is uiteindelijk een film die toch wel erg goed gemaakt is.

Out of Thin Air is beschikbaar via Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published.