De 15 vragen blogathon: Mijn antwoorden

15 Filmvragen Blogathon Filmkijker

Na de aankondiging van deze blogathon kunnen antwoorden vanuit mij natuurlijk niet achterblijven. Hierbij mijn antwoorden op de 15 vragen.

1. Van welke film hou je enorm en vol passie van?

Als je m’n Top 100 gelezen hebt zou je misschien verwachten dat ik meteen Black Swan zou noemen. Ja, het is een film waar ik enorm veel van hou, maar toch noem ik hier Pulp Fiction. De reden hiervoor is dat het een film is die ik vaker kan kijken. Samuel L. Jackson’s karakter, Jules Winnfield, is één van m’n favoriete karakters ooit. Dat is natuurlijk niet het enige wat memorabel is aan deze film. De structuur, de dialogen, het verhaal en alle acteurs maken het een filmklassieker waar ik geen genoeg van kan krijgen.

2. Welke film zal je nooit kijken?

Ik weiger bepaalde soorten horrorfilms te kijken (het is een genre wat me sowieso niet aanspreekt). Ik kijk films om te ontspannen en ik kan niet genieten van horrorfilms die tot het “torture porn” genre behoren. Als ik er eentje moet noemen dan is het waarschijnlijk iets walgelijks als Human Centipede.

3. Van welke film was je na het zien sprakeloos?

Er zijn diverse films die dat wisten te doen, maar Old Boy was zo shockerend dat ik niet wist wat ik na het zien moest zeggen. Het is zo’n achtbaan van emoties dat ik een tijdje nodig had om te verwerken wat de protagonist allemaal had meegemaakt.

4. Welke film raadt je anderen altijd aan?
Mr.Nobody
Mr.Nobody is een ook film waar ik enorm veel van hou. De eerste keer dat ik ‘m zag was ik onder indruk van het verhaal, het visuele en het algemene concept. Ik zag ‘m twee keer in een maand toen hij in de bioscoop draaide en zou meteen een derde keer gegaan zijn als iemand me had gevraagd. Het is een titel die veel mensen die niet kennen en ik daarom altijd aanraadt om een kans te geven.

5. Welke acteur/actrice kijk je alle films van, ongeacht hoe slecht de film is?

Matt Damon en Nicolas Cage zijn hier altijd m’n standaard antwoorden, maar als ik nog wat verder denk geldt dat ook voor de volgende acteurs:

Alhoewel ik hem initieel vooral kende van z’n films die hij samen met Jack Lemmon deed (Grumpy Old Men en The Odd Couple films), deed hij niet alleen komedie en was hij ook in serieuze rollen goed. Hij heeft altijd een bepaalde “screen presence” en is een acteur waar het altijd een genot is om naar te kijken. Zelfs als het een film is die ik niet ken, maar waarvan ik zie dat hij er in speelt geeft ik ‘m een kans.


Ik heb niet al z’n films gezien, maar als hij ergens in speelt is hij bijna altijd goed. Het is ook indrukwekkend wat hij bereid is om te doen voor rollen, ook al is dat tientallen kilo’s afvallen of aankomen.

6. Van welke acteur of actrice snap je niet waarom ze zo populair zijn?

Het is een acteur die ik al eens in de filmgevangenis heb gezet, maar de eerste acteur waar ik meteen aan moet denken is Sam Worthington. Een acteur die wat mij betreft nooit opvalt of echt aanwezig is op het scherm en waarbij ik nooit meeleef en die toch in een groot aantal blockbusters de hoofdrol wist te bemachtigen.

7. Welke acteur of actrice (levend of dood) zou je graag willen ontmoeten?
Walter Matthau, zie hierboven. Leek me een interessante man om mee te praten.

8. Wat vind je de meest sexy acteur of actrice?

Als je me deze vraag een aantal jaar geleden had gevraag dan had ik waarschijnlijk Halle Berry genoemd, maar inmiddels is het standaard antwoord Rosario Dawson. Een prachtige vrouw met hele mooie ogen die ook in haar rollen altijd een bepaalde uitstraling heeft waardoor ze als een echt persoon overkomt.

9. Hoe ziet jouw droomcast er uit?
Een goede cast hoeft natuurlijk niet altijd te betekenen dat het resulteert in een goede film (denk bijvoorbeeld aan Triple 9 van vorig jaar), maar als ik er eentje kon samenstellen:
Walter Matthau, Jack Lemmon, Al Pacino, Robert de Niro, Christian Bale, Dwayne Johnson, Emma Stone, Natalie Portman en Matt Damon.

Nu heb ik geen idee wat voor film ze in zouden moeten spelen, maar ben erg benieuwd wat daarvan het resultaat zou zijn.

10. Wat is je favoriete samenwerking tussen twee acteurs?
Walter Jack
Voor mij is dat Matthau en Lemmon, een heerijk komisch duo dat ik altijd met veel plezier kijk.

11. Wat is je favoriete omgeving waarin een film zich afspeelt?

Een science fiction avontuur dat gedeeltelijk gebaseerd is in realiteit, zoals bijvoorbeeld Minority Report.

12. Wat is je favoriete decennium van films (dus bijvoorbeeld jaren ’80)

Ik hou van het rauwe gevoel van de films van de jaren ’70, maar als ik er slechts eentje mocht kiezen dan zou ik toch voor de jaren negentig gaan met klassiekers als Goodfellas, Pulp Fiction, The Matrix, Carlito’s Way, Reservoir Dogs, Dark City en Gattaca om er maar een paar te noemen.

13. “Chick flick” of actiefilm?

Is dit een vraag die ik nog moet beantwoorden? Actiefilm all the way! Actiefilms kan ik erg van genieten, zelfs als ze (als ik eerlijk ben) niet zo goed zijn (bijvoorbeeld xXx)

14. Held, slechterik of anti-held?
Anti-held. Ik hou er van als karakters niet oppervlakkig zijn en vaak is dat het geval met antihelden, die hebben een bepaalde bagage die je duidelijk voelt/ziet.

15. Zwart/wit of kleur?
Ik kijk beide, maar als ik moet kiezen dan kies ik kleur. Natuurlijk worden er nog zwart/wit films gemaakt en dat kan het een rauw gevoel geven, maar het merendeel zijn de oudere films die duidelijk uit een andere tijd komen en dat merk je (niet dat ik daar problemen mee heb). Maar films in kleur (denk alleen al aan Technicolor) kunnen zoveel extra bijdragen als ze er mee spelen. De makkelijkste manier om de keuze te maken is als ik denk aan Mad Max of Logan, waarbij ik totaal geen interesse heb om de zwart/wit versie van te kijken, ook al geven de regisseurs daar de voorkeur aan.

Ik ben erg benieuwd wat je van deze antwoorden vindt en natuurlijk naar jouw antwoorden! Als je mee wilt doen kun je de details hier vinden.

16 reacties op “De 15 vragen blogathon: Mijn antwoorden

 1. Ikzelf had meer kritiek voor Mr. Nobody dan lovende woorden over.
  Pulp Fiction is een film die ik nog altijd moet zien.

  En wat betreft horror deel ik je mening. Al kijk ik waarschijnlijk nog minder horror dan dat jij doet.
  Wat betreft anti-held deel ik al helemaal je mening. Anti-helden zijn de meest persoonlijke filmkarakters. Bijvoorbeeld een serie als Game of Thrones bestaat veel uit anti-helden, wat de serie zo populair maakt.

   • Ik vond de film wel prachtig eruit zien, daar niet van. Maar het voelde aan als een chaotische mix waarbij een regisseur worstelde om bepaalde dingen te laten zien, maar het leek alsof de regisseur het zelf ook niet helemaal begreep. Chaos.
    Maar dat is denk ik meer kritiek vanuit hoe ik een film ervaar en misschien minder op de kwaliteit van de film zelf.

    • Ik denk juist dat het heel bewust zo in elkaar gezet is en dat dat ook perfect bij het onderwerp van de film gaat. Het is zeker geen film die je makkelijk wegkijkt en waar je je aandacht er constant bij moet houden. Misschien dat ik er nog een keer een uitgebreidere recensie voor schrijf 🙂

 2. Pingback: Aankondiging: De 15 vragen blogathon | De Filmkijker

 3. Yes, Mr. Nobody is een geweldige film! En Pulp Fiction heb ik laatst weer eens teruggezien. Nog steeds geweldig! Hoe komt jouw liefde(?) voor Nic Cage-films? Ik kan die man niet uitstaan!

  • Dat is een goede vraag, waarschijnlijk omdat hij een acteur is die af en toe zo lekker extreem kan acteren, heerlijk om naar te kijken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.