Alive and Kicking (2017) – Recensie

Recensie Alive and Kicking

Hoe zit het met jouw dans “skills”? Wat het antwoord ook is, na het zien van deze documentaire ga je misschien een beetje twijfelen. Deze documentaire gaat namelijk over de wereld van het swingdansen. Een manier van dansen die enorm energiek is, leuk is om te kijken en soms acrobatisch. Een dans die vele decennia lang een stille dood gestorven leek te zijn, maar die eind jaren ’80, begin jaren ’90 plotseling weer enorm populair werd? Waar had deze dans dit aan te danken? Het feit dat een grote filmstudio besloot oude films op video uit te brengen. Mensen die de Lindy Hop uitgevoerd zagen worden in oude films wilden er meer over weten en de populaire dansers van toen werden plotseling weer gevraagd om les te geven, ook al waren ze inmiddels al bejaard. Swing dansen maakte een enorme comeback die nooit meer is verdwenen. Alive and Kicking probeert duidelijk te maken waarom dat is.

Review Alive and Kicking

Het wordt al snel duidelijk wat voor een energie en positiviteit er bestaat in deze subcultuur. Swingdansen is een plezier om naar te kijken en door middel van een aantal interviews wordt duidelijk wat het met de mensen die het doen heeft gedaan. Een voormalig soldaat had geen connectie meer met de wereld toen hij terug kwam uit het Midden Oosten, maar vond met het dansen weer doelen om voor te leven. Een stel zussen (door elkaar te adopteren) danst samen waardoor ze opvallen binnen het circuit en andere dansers dromen er van om bekend te worden zodat ze in staat zijn regelmatig les te kunnen geven. Maar ook de geschiedenis komt aan bod, de opbouw van de populatie en natuurlijk heel veel beelden van mensen die dansen en plezier hebben. Een documentaire die je een heerlijk gevoel geeft en misschien wel eens aan zou kunnen zetten om zelf ook eens te kijken naar een danscursus.

Alive and Kicking is beschikbaar via Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published.