De verdwenen bioscopen van Paramaribo: Theater Star

De verdwenen bioscopen van Paramaribo Star Theater

Na vorige week gekeken te hebben naar theater Tower, kijk ik deze week naar misschien wel één van de meest luxueuze theaters van Suriname, Theater Star.

Bioscoop Star in Paramaribo

Theater Star, dat gevestigd was aan de Zwartehovenbrugstraat op de plek waar daarvoor een drukkerij zat, werd gebouwd in opdracht van Emile Jacques de la Fuente. Deze ondernemer en politicus was van plan drie projecten voor de Surinaamse bevolking te realiseren. Naast een bioscoop waren dat ook een voetbalstadion en een zwembad. Theater Star was het tweede project. Voor het ontwerp reisde hij, samen met zijn ingenieur P.J.Nagel, voor drie weken naar New York om niet alleen inspiratie op te doen, maar ook om het meubilair en de technische installatie aan te schaffen.

Star Theater Paramaribo Buiten

De la Fuente was erg actief in het Caribisch gebied en stelde zich met Theater Star als doel om één van de mooiste theaters in de regio te maken. De ster uit de naam moest ook in de vormgeving terugkomen. De vloer en wanden werden uitgevoerd in zwart en goud marmer.

Star Theater Zaal bioscopen suriname

De zaal heeft airconditioning en een cinemascopedoek. Dit theater, waarin niet alleen films werden getoond, maar ook andere voorstellingen plaatsvonden, werd uiteindelijk door gouverneur van Tilburg geopend op 12 december 1957.

In de jaren zeventig wordt de bioscoop gerund door René Jadnanansing. Op 14 juli 1976 gaat misschien wel de bekendste Surinaamse film, Wan Pipel, er in première in aanwezigheid van regisseur Pim de la Parra en president dr.J.H.E. Ferrier.

Star theater paramaribo suriname

In de Volkskrant is te lezen dat in de latere jaren het geluid niet altijd even goed was en ook niet altijd scherp, maar dat de lage prijs veel goedmaakte. Toch had ook deze bioscoop last van de vertoning van films op tv. Na meer dan veertig jaar sloot op 28 februari 1999 ook deze bioscoop de deuren. Er werd die dag een rouwsessie (dede oso) gehouden en Pim de la Parra was er aanwezig. De laatste film die er werd getoond was Quentin Tarantino’s Jackie Brown.

Bioscoop Star Suriname Binnen

Het gebouw werd overgenomen, verbouwd en er is nu een casino gevestigd.

Bronnen:
Het nieuwe instituut
Universiteit Leiden
Wikipedia
Bonas
De waarheid, 20-07-1976
Amigoe di Curacao : weekblad voor de Curacaosche eilanden, 03-12-1957
De Volkskrant

Leave a Reply

Your email address will not be published.