Vraag van de week: Is “binge-watchen” van filmsseries in de bioscoop iets wat je aanspreekt?

Vraag van de week

Eén van de meest vervelende ontwikkelingen de afgelopen jaren vond ik het opdelen van films in “Part 1” en “Part 2”. Harry Potter and the Deathly Hallows deed het, The Twilight Saga: Breaking Dawn en The Hunger Games: Mockingjay zijn nog wat voorbeelden. Toen bekend werd dat hetzelfde zou gebeuren voor het laatste boek in de Divergent serie besloot ik wel een jaar langer te wachten zodat beide films uit zouden komen. Uiteindelijk werd besloten dat de laatste film nooit meer zou worden gemaakt en was ik blij met m’n besluit. Het opdelen van films zelf is te begrijpen als het bronmateriaal zo uitgebreid is dat er anders te veel zou moeten worden uitgeknipt/samengevat en je geen film van vier uur wil laten zien. Wat ik echter nooit snapte is waarom die twee delen een jaar na elkaar zouden moeten worden uitgebracht. Waarom niet allebei tegelijkertijd uitbrengen zodat je het aan de consument laat om hun bioscoopbezoek te plannen? Ik kijk jaarlijks heel wat films en vaak weet ik een jaar later echt niet meer tot in detail wat er een jaar eerder gebeurde in het vorige deel.

Fox zou echter van plan zijn om Fear Street van R.L.Stine te verfilmen. Het zou gaan om drie films die een maand na elkaar uit zouden komen. Een idee wat me persoonlijk erg aanspreekt, alhoewel het voor een studio natuurlijk een enorm risico is als de eerste film niet aanslaat. Alhoewel het niet meteen te vergelijken is met binge-watchen zorgt het er wel voor dat materiaal eerder beschikbaar is voor de consument en niet weer na de eerste film een jaar moet wachten. Een ontwikkeling waar ik persoonlijk erg enthousiast over ben, maar ik ben benieuwd wat jouw mening hierover is.

Wat is jouw mening over het uitbrengen van meerdere delen van een film in een korte periode?

6 reacties op “Vraag van de week: Is “binge-watchen” van filmsseries in de bioscoop iets wat je aanspreekt?

 1. Ik zie wel voordelen om films van een serie sneller achter elkaar uit te brengen.Je blijft dan toch in de serie hangen. We worden eigenlijk steeds meer verwend door binge-watchen. Ook in de bioscoop zie je vaak dat bij een nieuw deel van een serie er een speciale premiere is waar je alle delen achter elkaar kan kijken.
  Aan de andere kant, het lang wachten op een nieuw deel heeft ook z’n charmes. Ik zit toch al geruime tijd met spanning op de nieuwe Star Wars in december.

  • Er is voor beide kanten wel iets te zeggen, maar voor bepaalde series lijkt het me fantastisch als het kort op elkaar uitkomt.

 2. Op zich is het een goed idee. Het is wat je zelf al zegt… Na een jaar weet je niet alle details meer. Anderzijds is het dan ook wel weer zo dat er zoveel films uitkomen dat het dan nog lastiger wordt om te kiezen naar welke film je gaat.

 3. We zijn twee onderwerpen hier:

  1) Het nodeloos ophakken van een verhaal in meerdere films (laatste Harry Potter en The Hobbit)

  2) Films kijken als serie

  Punt 1 stoor ik me erg aan, je krijgt twee onnodig langdradige films en de enige reden dat die zo gemaakt worden is winstmaximalisatie.

  Punt 2 tja ik vind ik snap t wel dat ze films een jaar na elkaar uitbrengen ipv tegelijk. Het heeft met zaaleigenaren en ticketprijzen te maken. Een Double feature van twee A-level big budget films houdt een zaal te lang bezet. Er moet dus wel een jaar tussen zitten.

  Tussen Alien en Aliens zat 7 jaar, en ik heb toen genoten… het wachten en denken over een sequel maakte het zo gaaf dat die er eindelijk kwam weet ik nog.

  • Hier ga ik met alles akkoord.
   Er is trouwens niets mis met wachten op een nieuw deel.
   Zeker wat Aliens betreft. 🙂 Het voordeel daar is dat het eigenlijk 2 verschillende en alleenstaande films zijn. Dito Indiana Jones, Beverly Hills Cop of zelfs Terminator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.