Vraag van de week: Hoe verwacht je dat het filmlandschap er over tien jaar uitziet?

Vraag van de week

Afgelopen weekend las ik een bericht dat Samsung een 406 inch scherm heeft gepresenteerd. Een scherm dat natuurlijk te groot is voor thuisgebruik, maar bedoeld is voor bioscopen. Het zou de ervaring in de bioscoop kunnen veranderen, want over het algemeen kan het scherm meer licht produceren dan een projector. Het zette me aan het denken over wat er nog meer zou kunnen gaan veranderen in de bioscopen en het filmlandschap in het algemeen.

Vorm van kijken

Zelf denk ik dat de vorm waarin we films zien steeds minder belangrijk is. Alhoewel de bekende regisseurs het liefst zien dat hun werk op een zo groot mogelijk doek wordt bekeken, zal voor de consument gemak een stuk belangrijker zijn. Natuurlijk zijn er avondjes uit naar de bioscoop, maar waarom zou je de nieuwste film niet thuis kunnen zien. Misschien gebeurt dit nog niet binnen tien jaar, maar de tijd tussen vertoning in de bioscoop en thuis wordt steeds kleiner.

Meer aanbod

Hollywood studio’s krijgen nu al concurrentie van bedrijven als Amazon en Netflix, maar doordat goede apparatuur om te filmen de afgelopen jaren erg toegankelijk is geworden zullen filmmakers die genoeg hebben van sequels, reboots etc. zich inzetten voor origineel werk.

Verdwijnen fysieke media

De verkoop van fysieke dragers van film blijft over het algemeen afnemen en ook hier denk ik dat deze vorm van verspreiden uiteindelijk zal verdwijnen. De introductie van nieuwe filmformaten (4K, HDR etc) maakt het landschap voor de consument er niet duidelijker op en ook hier zal gemak uiteindelijk de doorslag geven. De keuze tussen de klik op een knop en de moeite nemen om een fysiek exemplaar te bemachtigen is snel gemaakt.

Hoe verwacht jij dat het filmlandschap er over tien jaar uitziet?

7 reacties op “Vraag van de week: Hoe verwacht je dat het filmlandschap er over tien jaar uitziet?

 1. Geen idee.

  Ik hoop op verbeteringen. Ik vrees voor achteruitgang.

  Sowieso hoop en denk ik dat series als een soort natuurlijk proces de populariteit van films gaan overnemen. Nog meer dan dat ze nu doen.

  • Ja, dat doen ze nu inderdaad al op zekere hoogte. Acteurs die vroeger niet terug wilden naar series doen dat nu zonder twijfelen.

 2. Ik denk dat de grens tussen bioscoop en thuis kijken steeds verder gaat vervagen. Dvd’s gaan het veld ruimen op dezelfde manier als videobanden een jaar of tien terug.

  Je ziet nu al dat een film als Okja geen bioscooprelease krijgt (al had dat er ook mee te maken dat geen grote studio het project aandurfde), en de nieuwe film van Scorsese wordt ook een Netflix-project.

  Bioscopen zullen zich steeds meer onderscheiden door de ervaring ipv het door het filmaanbod. Dat vind ik persoonlijk een treurige achteruitgang, aangezien je dan steeds meer uitkomt op pretparkomstandigheden (4dx) en verwerpelijke avondje uit-situaties (servicebioscoop). Allemaal niets voor mij als ik serieus naar een film wil kijken.

  Positieve uitzonderingen zijn er echter ook: vorige week ben ik in EYE nog omver geblazen door de 70mm-restauratie van 2001 en Dunkirk zal in Augustus ook in dat formaat te zien gaan zijn. De behoefte aan ‘nostalgie’ groeit soms, juíst in het digitale tijdperk.

  • Verwacht zelf niet veel van 3D in de toekomst….dat ze nog worden getoond is meer omdat de bioscoop extra verdient dan dat er volgens mij echt vraag naar is…

Leave a Reply

Your email address will not be published.