Top 10 films met weerwolven

Top 10 films met weerwolven

Films met weerwolven variëren van subliem tot belachelijk. Voor elke American Werewolf In London is er een My Mom’s A Werewolf die je weer nuchter maakt. Er is altijd iets aan de weerwolf geweest dat het angstaanjagender maakt dan de populaire mythische neef de vampier. Terwijl de bloedorstige figuren op allerlei manieren in films te zien zijn (van komedie tot karakterstudie) heeft de weerwolf over het algemeen een slechte reputatie. Dat komt vooral door de manier waarop dit wezen in films is verschenen.

De weerwolf moet het bijna altijd doen met uitstapjes in het maanlicht in donkere steegjes met een arm als voorgerecht en als hoofdgerecht hart en longen. Misschien hebben schrijvers simpelweg niet het bereik in zo’n mythologisch karakter gevonden om er interessante en unieke verhalen mee te maken. Toch zijn er een aantal films verschenen die de moeite waard zijn zoals de horror-komedie An American Werewolf in London, de sexuele frustratie in Ginger Snaps, het “murder-mystery” in Wolfen en het verhaal voor het slapengaan, The Company of Wolves.

Dit zijn de tien beste weerwolvenfilms.

10. Curse of the Werewolf (Fisher , 1961)

The Curse of the Werewolf weerwolffilms
De poging van Hammer Films laat zien hoe Oliver Reed een harige baard krijgt en rond Bray Studios rondstompt, op zoek naar menselijk vlees. Dit verhaal is heeft zijn hoogtepunten, met name Oliver Reed’s prestatie als de vervloekte Leon.

9. Teen Wolf (Daniel, 1985)

beste weerwolffilms

Michael J. Fox verandert in een harig beest in dit familievriendelijke verhaal die verscheen op het moment dat tienerkomedies hun hoogtepunt bereikten. Tussen de John Hughes en Savage Steve Holland films, zat Teen Wolf die liet zien hoe de middelbare school er voor een tiener uitziet die ongecontroleerd naar de maan moet huilen. Teen Wolf behandelt dezelfde onderwerpen als Ginger Snaps, maar heeft een lichtere toon. De vloek van de weerwolf heeft effect op een jongen wanneer hij een bepaalde leeftijd bereikt omdat z’n vader ook een weerwolf is. Het is dwaas en eindigt in een sportfilm, maar Teen Wolf blijft een favoriet voor fans van de jaren ’80 die op zoek zijn naar een nostalgische high school komedie.

8. The Company of Wolves (Jordan, 1984)

The Company of wolves
Deze film is gebaseerd op het korte verhaal van Angela Carter. Neil Jordan’s dromerige fantasiefilm is sprookjesachtig en concludeert met een zeer moralistische boodschap. The Company of Wolves is niet te vergelijken met de andere weerwolffilms op deze lijst, maar z’n invloed komt later terug in Ginger Snaps.

7. Dog Soldiers (Marshall, 2002)

Dog Soldiers
Dog Soldiers zou onvermijdelijk hoger op deze lijst geeindigd zijn als meer originaliteit had. Deze entertainende, snelle weerwolffilm klinkt als eentje waar je veel plezier aan kunt beleven (mannen met geweren die het opnemen tegen een groep hongerige weerwolven). Het is ook leuk, maar het leent zwaar op weerwolffilms zoals The Howling, Silver Bullet en andere actie-horrors zoals Aliens, Predator en zelfs The Blair Witch Project. Je kan je afvragen wanneer iets een hommage is en wanneer het een rip-off wordt.

Wanneer een team van Britse soldaten hun opleidingsmissie moeten onderbreken door door een dodelijke aanval van een groep van boze weerwolven, vervangen ze de nepmunitie met echte kogels en verbergen ze in een afgelegen huisje. Maar al snel zijn omsingelen de weerwolven dit onveilige toevluchtsoord en kampen de vermoeide infanterie mannen met een tekort aan kogels.

6. Wolfen (Wadleigh, 1981)

Wolfen
1981 was een goed jaar voor films met weerwolven. Wolfen pakt de weerwolf mythe anders aan en gebruikt veel van de traditionele eigenschappen niet op om een meer moderne manier naar het beest te kijken. Sommige critici zeggen dat het helemaal geen weerwolffilm is, maar als je van het genre houdt dan is deze film de moeite waard.

Wat opvalt is dat het één van de vroege voorbeelden is van een film die een in-camera effect gebruikt dat lijkt op die van Predator waarin je de wereld vanuit het perspectief van de weerwolven zelf ziet. Wolfen is eigenlijk een detective verhaal dat zich afspeelt in New York. Albert Finney is goed als detective Dewey Wilson, die onmogelijke taak heeft gekregen om de dader achter een aantal bizarre moorden te vinden.

5. The Howling (Dante, 1981)

beste films met weerwolven, weerwolf in films, film, films
Joe Dante’s poging om een weerworlffilm te maken haalt niet het vermakelijke nivo van een aantal van z’n andere horror komedies. Het is wat serieuzer in toon en is ook een eerbetoon aan de klassieke uitgangspunten van het genre. Hij maakt grappen over de media en de titel bevat een aantal angstaanjagende momenten. De opening van de film waarin een verslaggever iemand probeert te vangen is extreem spannend.

4. The Wolf Man (Waggner, 1941)

The Wolf Man
Eén van de vroegste weerwolffilms en nog steeds één van de beste. Deze titel neemt de mythe zoals deze zes jaar eerder neergezet is in Universal’s Werewolf of London en voegt het element van de zilveren kogel aan het verhaal toe. Met een fantastische cast met onder andere Lon Chaney Jr., Claude Rains, Ralph Bellamy en Bela Lugosi, is The Wolf Man een klassieke film in het genre die veel invloed heeft gehad op de films erna.

3. Silver Bullet (Attias, 1985)

Silver Bullet
Gerenommeerde horror schrijver Stephen King stapt in het weerwolf genre en creëert een origineel verhaal dat leert van genre tradities en er een aantal aan toevoegt. Corey Haim is een kind met een dwarslaesie dat in het kleine stadje Tarker’s Mills woont. Er is een overvloed aan moorden geweest en de inwoners ruiken bloed. Maar Haim denkt dat hij iets heeft wanneer hij door de weerwolf wordt aangevallen en ontsnapt door met zijn vuurwerk in het oog van het wezen te schieten. Het enige wat hij nu moet doen is de persoon in de stad te vinden die maar één oog heeft om zo z’n identiteit te onthullen. Silver Bullet mengt humor met horror. In een super scène – die door Neil Marshall werd “geleend” voor zijn homage / rip-off film Dog Soldiers – waarin een forse bierliefhebber naar het bos gaat met zijn honkbalknuppel om te zoeken. Als hij de weerwolf tegenkomt, probeert hij tevergeefs aan te vallen. De film toont donkere rook en schuddende bomen terwijl een harige weerwolf arm de lucht in gaat met de honkbalknuppel in zijn hand en deze neerslaat op de man met een botbrekend geluid.

2. Ginger Snaps (Fawcett, 2000)

Ginger Snaps
Een film van John Fawcett waar weerwolven samenkomen met de hormonen van tieners. De zussen Ginger en Brigitte komen in de problemen wanneer Ginger door een weerwolf wordt aangevallen en langzaam verandert in een bloeddorstig beest. Brigitte probeert zo snel mogelijk een middel te vinden om het te stoppen, maar Ginger krijgt steeds meer trek in mensenvlees. Ginger Snaps pakt het “coming of age” tienerdrama daardoor op originele wijze aan. Daardoor is het een interessante, maar ook bloederige horror film die boven andere tiener horrorfilms van de late jaren negentig en 2000 uitsteekt.

1. An American Werewolf In London (Landis, 1981)

An American Werewolf in London
Deze weerwolffilm van John Landis uit 1981 staat voor een belangrijke reden op de hoogste plek. Het is, zonder twijfel, de beste ooit gemaakt dankzij z’n verdraaide gevoel voor humor, een sprankelend, origineel script, fantastische make-up en special effects en Landis z’n gevoel voor regisseren dat goed gebruikt maakt van z’n Engelse setting (waaronder London en de afgelegen plekken op het platteland waar de eerste aanval plaatsvindt). Landis smeedt een horrorkomedie, de eerste van z’n soort, dat beide genres compleet gebruikt. De film is zowel grappig als angstaanjagend, waardoor beide extremen meer effectief zijn. An American Werewolf in London bevat ook de beste weerwolf transformatie dankzij de manier waarop David Naughton het speelt naast de sensationele manier waarop Rick Baker make-up en protheses gebruikt. En natuurlijk kun je het langzaam ontbindende lichaam van Griffin Dunne niet vergeten dat zowel Naughton als het publiek angst aanjaagt in combinatie met de manier waarop Landis muziek gebruikt voor de soundtrack.

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

Wat zijn jouw favoriete weerwolffilms?

8 reacties op “Top 10 films met weerwolven

    • Zelf heb ik geen enkele van deze titels gezien…de enige weerwolven die ik ken zijn die in What We Do in the Shadows en Michael Jackson’s Thriller 🙂 Oh ja, en die in Hotel Transylvanië 😉

  1. Ginger Snaps vond ik vroeger altijd wel geinige films. Nu al vrij lang niks meer met weerwolven gekeken. Nja, Prisoner of Azkaban, maar dat is niet zozeer een film over weerwolven als een film waar “toevallig” een weerwolf in zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.