Okja (2017) – Recensie

Recensie Okja

Okja, de nieuwste film van regisseur Bong Joon Ho, is te vergelijken met een baby-chimpansee die in twee uur opgroeit. Aan het begin is hij lief en voel je je op je gemak om je kind er even mee te laten spelen. Maar als je de ruimte niet op tijd verlaat kan dat voor iedereen schrikbarende momenten opleveren. Het gaat hier alleen niet om een mensaap, maar om een speciaal gefokt supervarken dat voor een multinational veel winst kan opleveren.

Review Okja

Het verhaal draait om de jonge Mija ((Ahn Seo-hyun) en haar sterke band met haar “varken”, dat ze al heeft sinds het een biggetje was. De twee zijn onafscheidelijk en wonen samen met de opa van Mija ver van de bewoonde wereld in Zuid Korea. De rust van het platteland wordt echter verstoord wanneer Johnny Wilcox (Jake Gyllenhaal), een wilde TV persoonlijkheid die doet denken aan Steve Irwin, dit supervarken komt bekijken. Okja blijkt het mooiste exemplaar van dit supperras te zijn en wordt van Mija weggenomen. Ze laat het er echter niet bij zitten en besluit Okja te vinden en terug te nemen naar de plek waar het varken is opgegroeid. Daarbij krijgt ze onverwacht hulp van mysterieuze groep onder leiding van Jay (Paul Dano), die het opneemt tegen de machtige Mirando corporation, onder leiding van Lucy Mirando (Tilda Swinton).

Bespreking Okja

Zoals ik al aangaf in m’n intro is dit alles behalve een familiefilm die je met het hele gezin zal willen kijken als daar jonge kinderen tussen zitten. Ik keek het met twee tieners, waarvan er eentje tijdens een zeer donker moment zich zo ongemakkelijk voelde dat die besloot niet verder te kijken. Toch is het dat contrast van initieel leuk is naar zeer confronterende momenten precies wat de film zo’n impact laat hebben en je als kijker tot nadenken aanzet. Het gaat hier om een fantasiedier, maar de vertaling naar de echte wereld van vleesverwerking is snel gemaakt.

4 reacties op “Okja (2017) – Recensie

  • Dat vond ik juist heerlijk, vooral omdat ik dat soort types te vaak zie bij de populaire dierenprogramma’s en hij had er duidelijk plezier in 🙂

 1. Ik heb deze film gezien en meteen de dag erna hem nog eens met mijn broertje bekeken. Hij heeft al die varkensslachtfilmpjes allemaal gezien dus kon dit wel hebben.

  Ik heb beide keren dat ik de film zag de film een dikke 9 gegeven.
  Wat een waanzinnige film!

  De film heeft een mooie tempo en een goede overgang. Er zitten een hoop genres in gepropt.
  Gyllenhaal is fan-tas-tisch! Ik las ook dat veel mensen zich aan hem stoorden, maar stiekem vond ik zijn karakter de leukste van de hele film.
  Tilda Swinton was ook geweldig. Ook zo’n gestoord personage.

  Ik zou de film zo nog een keer willen zien. En dat zeg ik niet vaak 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.