War for the Planet of the Apes (2017) – Recensie

Recensie War for the Planet of the Apes

De nieuwe reeks Planet of the Apes films, die in 2011 begon is één van de betere franchises van de afgelopen jaren. Dankzij verbluffende special effects en sterke verhalen waren Rise en Dawn een waar genot om te kijken. Met War for the Planet of the Apes komt er (voorlopig?) een einde aan de trilogie. Weet dit derde deel het geheel net zo sterk af te sluiten als het is begonnen?

Review War for the Planet of the Apes

Nadat in het tweede deel de fragiele vrede tussen mensen en apen door de chimpansee Koba verstoord is en de mensen op het laatste moment nog om versterking hebben kunnen vragen, is apenleider Caesar (Andy Serkis) z’n leven niet meer zeker. Hij heeft met z’n groep een veilige plek gevonden, maar de mensen zijn al jaren op zoek naar hem. Wanneer ze de apen ontdekken en aanvallen overleven een aantal apen dit niet. Caesar wil wraak nemen, terwijl de rest van de groep een nieuwe plek moet vinden waar ze niet meer gevonden kunnen worden. Een klein aantal apen sluit zich bij Caesar aan en samen beginnen ze de zoektocht naar de generaal (Woody Harrelson) die verantwoordelijk is.

“overtuigend en meeslepend verhaal…”


 War for the Planet of the Apes weet weer een overtuigend en meeslepend verhaal neer te zetten. Dat is knap als je je bedenkt dat misschien wel negentig procent van de film bestaat uit CGI karakters. Die zijn echter zo realistisch dat je hun scala aan emoties als kijker ook voelt en je geen moment twijfelt aan de echtheid. Het detail in de karakters is verbluffend. Er is duidelijk inspiratie gehaald uit filmklassiekers als The Great Escape en Woody Harrelson’s karakter doet sterk denken aan kolonel Kurtz uit Apocalypse Now. Toch is dat in dit geval niet erg, want het wordt gebruikt om de kijker door een emotinele achtbaan mee te nemen.

Er zijn zelf een aantal komische momenten met een nieuwe karakter, Bad Ape (Steve Zahn), die initieel leuk is om te zien maar later niet op z’n plek lijkt en een minpuntje vormt. Ook de toevoeging van een menselijk karakter, een jong meisje dat niet kan praten, draagt weinig bij aan het verhaal. Ze is er meer zodat bepaalde plotpunten kunnen gebeuren, maar verder is er maar weinig ontwikkeling in haar relatie tot de apen. Ondanks die punten weet dit afsluitende deel van de trilogie zowel groot spektakel en kleine, persoonlijke momenten neer te zetten en maakt daarmee deze reeks een sterke.

6 reacties op “War for the Planet of the Apes (2017) – Recensie

    • De scène in dat vervallen ski-resort was echt heel leuk, maar daarna was het een karakter die gewoon zo uit de toon viel (en ook nog eens op de verkeerde momenten) dat ik het jammer vond dat hij mee was gegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.