Joshua: Teenager vs. Superpower (2017) – Recensie

recensie Joshua: Teenager vs. Superpower

Na het zien van de Netflix documentaire Joshua: Teenager vs. Superpower is er maar één vraag die je jezelf stelt: Wat heb ik tot nu toe in m’n leven bereikt? Op slechts 14-jarige leeftijd richtte Joshua Wong Scholarism op, een activistische pro-democratie studentengroep. Hij zou uiteindelijk tienduizenden mensen op de been weten te krijgen die allemaal aandachtig luisterden naar wat hij te zeggen had in zijn strijd tegen één van de machtigste landen ter wereld: China.

Review Joshua Teenager vs superpower

Joshua woont in Hong Kong dat in 1997 door de Engelsen werd overgedragen aan China. Die beloofde op zijn beurt dat Hong Kong zelfstandig zou blijven en zich niet zou inmengen met de lokale politiek. Wanneer dit toch lijkt te gebeuren, door middel van aanpassingen in het schoolsysteem zet Joshua zich actief in om bewustzijn te creëren. Hij gaat de straat op, spreekt mensen aan en stelt uiteindelijk met zijn groep een ultimatum en bezet een plein. Hij verschijnt op TV en langzaam groeit hij uit tot een activist die mensen aanspreekt. Het zou uiteindelijk leiden tot Occupy Central die het centrum van Hong Kong meer dan twee maanden stil wist te leggen. Regisseur Joe Piscatella volgt de tiener gedurende een aantal jaar en dat levert een compleet beeld op van een jongeman met een spirit die in zijn acties al vele jaren ouder lijkt te zijn. Een interessante documentaire die je laat afvragen wat je zelf zou moeten doen om de wereld net een beetje beter te maken.

Deze documentaire is beschikbaar via Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published.