See No Evil, Hear No Evil (1989) – Recensie

Recensie See No Evil, Hear No Evil

Als ik denk aan leuke duo’s in films (waar ik misschien nog maar eens een top 10 over moet maken), dan zijn Richard Pryor en Gene Wilder twee acteurs waar ik aan moet denken. Toen een tijd geleden See No Evil, Hear No Evil op Netflix verscheen (een film die ik in het verleden wel een aantal keer had gezien) kon ik het niet laten om deze komedie weer eens een keer te kijken.

Review See No Evil, Hear No Evil

De film gaat over de dove Dave (Wilder) en de blinde Wally (Pryor) die met elkaar werken in een nieuwsstand. Wanneer een klant van hen vermoord wordt zijn ze hier getuige van. Dave heeft van de moordenaar alleen haar benen gezien en Wally kent alleen haar parfum. Wanneer ze boven het lichaam staan arriveert de politie, die ze meteen als verdachten oppakt. Het lukt ze niet om de politie te overtuigen en ze ontsnappen om te proberen hun onschuld te bewijzen, waardoor ze in aanraking komen met de moordenaar (gespeeld door Joan Severance) en haar handlanger Kirgo (Kevin Spacey). Zullen ze hen te slim af zijn?

“veel gevatte grappen…”


 Dit is een film die op Rotten Tomatoes een score van slechts 18% heeft en alhoewel ik het best kan begrijpen, is dit desondanks een film waar ik nog steeds van kan genieten (misschien is het gedeeltelijk ook jeugdsentiment) en bevestigt nog maar eens hoe subjectief komedie is. Pryor en Wilder weten op basis van het gegeven van een dove en blinde man veel gevatte grappen te maken. Dat daarbij het plot wel heel erg simpel is boeit eigenlijk niet zo.

10 reacties op “See No Evil, Hear No Evil (1989) – Recensie

   • Op Netflix staat een Stand Up- comedy show van Pryor. In vorm mag je hem tussen de grootsten binnen dit genre plaatsen. Hij is het archetype van de “zwarte” komiek waar Eddie Murphy, Chris Rock, … zich aan spiegelden.
    Bekijk aansluitend de documentaire rond zijn leven en werk.

    • Ik heb wel eens standup van hem gekeken, weet niet of het de show op Netflix is, maar ik zal eens kijken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.