Dries (2017) – Recensie

documentaire Dries Recensie

Ergens aan het begin van de documentaire Dries, die over Dries Van Noten, een modeontwerper die al jaren tot de top behoort, laat regisseur Reiner Holzemer een moment van enkele seconden zien waarin de altijd controversiële en zelfverzekerde Kanye West zichzelf en nog iemand introduceert. De rapper houdt zich graag bezig met mode (hij ontwerpt zelf ook) en tijdens die korte ontmoeting zie je hoe hij opkijkt tegen deze Belgische ontwerper, hoe hij oog in oog met hem staat en heel eventjes verandert in een fan die blij is een idool te ontmoeten. Het geeft snel weer welke status Van Noten in de modewereld heeft voor kijkers die niet met hem bekend zijn. Dries schildert een portret van deze modeontwerper, met z’n opvallende stijl waarin warme kleuren, bijzondere prints en gedetailleerde borduursels de boventoon voeren.

Dries review

Hoe lukt het een modeontwerper om al 25 jaar aan de top te staan? Holzemer volgde Van Noten een jaar lang terwijl hij bezig was met het ontwerpen van vier verschillende collecties. Het is een proces dat nooit lijkt op te houden en ook al zou hij graag eens een jaar er tussen uit willen stappen, staat de modewereld dat niet toe. Als hij dan toch een keer op vakantie gaat, zo vertelt zijn partner, dan is alles tot bijna op de minuut gepland om alles zo efficient mogelijk te laten verlopen. Van Noten kijkt ook terug met behulp van beelden van presentaties van collecties uit het verleden en maakt duidelijk wat hij er van heeft geleerd wanneer iets niet aansloeg, maar ook waar hij z’n inspiratie vandaan haalt. Het is duidelijk dat hij zich overal helemaal in stort. In z’n indrukwekkende landhuis is hij niet met mode bezig, maar richt hij z’n aandacht compleet op het perfect neerzetten van bloemen en het oogsten van groenten in z’n uitgebreide tuin. Dries is een film die er in slaagt een goed beeld neer te zetten van een gepassioneerde, gedreven persoon dat ook voor niet-mode liefhebbers interessant is om te kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.