Vraag van de week: Zit jij te wachten op bewegende bioscoopstoelen (4DX)?

Vraag van de week

De vraag van vorige week over persscreenings deed nog al wat stof opwaaien en het was erg tof om te zien dat één van de distributeurs ook de moeite nam om niet alleen één en ander uit te leggen, maar ook nog open stond om het anders aan te pakken. Erg tof!

Recent ontving ik een persbericht dat Pathé wat nieuwe technieken gaat introduceren in hun bioscopen. De eerste is Dolby Cinema, waar ik zelf enorm enthousiast over ben. Het is m’n favoriete manier om een film te zien omdat het beeld erg scherp en helder is, ook bij 3D en het geluid ook indruk maakt. Dus die aanpassing heb ik geen probleem mee. Wat ze echter ook gaan introduceren zijn 4DX zalen. Wat houdt dit in? Dat de bioscoopstoelen bewegen, er geuren zijn en je af en toe water of lucht langs je gezicht voelt.

De promo ziet er als volgt uit:

Vorige week verscheen er op The Verge een uitgebreid artikel die de ervaring vergelijkt met een achtbaan. Persoonlijk zit ik hier totaal niet op te wachten en zie ik dit als een gimmick die alleen maar af zal leiden van datgene waarvoor je naar de bioscoop gaat: de film. Hebben we in deze zalen straks schreeuwende of kotsende mensen die de bioscoopervaring nog onaangenamer maken? Natuurlijk moeten bioscopen iets doen om van een bioscoopbezoek iets bijzonders te maken, maar is dit de manier?

Zit jij te wachten op 4DX in de bioscoop?

12 reacties op “Vraag van de week: Zit jij te wachten op bewegende bioscoopstoelen (4DX)?

  1. Nee, maar dat heeft ook meer te maken met de films die ik in de bioscoop bezoek. Die vragen niet echt om dit soort stoelen. Als ik vaker naar een blockbuster zou gaan dan kan ik mij voorstellen dat het wel een meerwaarde heeft!

  2. Oh nee. Ik zie inderdaad alleen maar giebelende en schreeuwende mensen voor me. En je betaalt er waarschijnlijk sowieso weer een toeslag voor. Nope, ik pas. Maar kan me voorstellen dat heel veel mensen het wél tof vinden.

  3. Alsjeblieft zeg! Dit is vooral een excuus om stijl boven inhoud te hanteren! Iemand als Michael Bay of Roland Emmerich kan er zijn hart mee ophalen, ik denk niet dat makers als Michael Haneke er veel winst mee kunnen behalen… Voor iedereen die toch eens zo’n ervaring wil meemaken, kan ik wel het volgende aanraden: https://thevrcinema.com/

  4. Ik zit niet te wachten op 4DX. Dat was een keer grappig in Movie Park Germany (een Ice Age filmpje), maar ik hoef het niet bij reguliere films.

Leave a Reply

Your email address will not be published.