The Great Wall (2017) – Recensie

Recensie The Great Wall

Matt Damon is één van die acteurs waar ik eigenlijk alle films waarin hij speelt automatisch kijk. Over het algemeen staat zijn verschijning garant voor een film die de moeite waard is. Toen de film in de bioscoop draaide zag ik ‘m echter niet, simpelweg omdat de poster me niet aansprak. Nu The Great Wall beschikbaar is op DVD was het tijd om ‘m te zien. Werkt Matt Damon in het China van rond het jaar 1000?

Review The Great Wall
William (Damon) is samen met een groep huurlingen al maanden op zoek naar buskruit. Ze hebben veel verhalen over dit poeder gehoord, maar in het westen heeft niemand het. Tijdens hun toch worden ze door een mysterieus monster aangevallen. William weet na een heftig gevecht het monster te verslaan en sterk uitgedund zetten ze hun tocht voort. Ze ontdekken de Chinese Muur, waar ze gevangen worden genomen en ondervraagd worden door De Geheime Orde. Als ze vertellen dat ze een monster hebben gedood en als bewijs een poot laten zien is deze geheime orde geïnteresseerd om er achter te komen hoe William dit gedaan heeft. Het blijkt dat deze groep soldaten als enige doel heeft een extreem grote groep monsters die elke zes jaar aanvallen, de Tao Tei, tegen te houden om zo de Song dynastie te beschermen.

“een aardige actiefilm…”


 Van tevoren had ik geen idee waar The Great Wall over ging en ik verwachtte grootse gevechten tussen twee legers en visuele pracht zoals The Golden Flower of Hero. Ik had niet verwacht dat dit gedeeltelijk een monsterfilm zou worden. Het overigens wel zo dat het verhaal over de monsters in China al eeuwen werd verteld en de film daar gedeeltelijk op is gebaseerd. Toch is het geen diepgaand verhaal en draait het hier voornamelijk om actie en grootse gevechten en dat is niet onaardig gerealiseerd. Dat geldt ook voor de kostuums die kleurrijk zijn en mooie details bevatten. Toch krijg je wel het gevoel dat Matt Damon, Willem Dafoe en Pedro Pascal er vooral in zitten om de film aan een westers publiek te verkopen en vooral Damon af te schilderen als de grote held die de Chinezen de oplossing en bescherming biedt die ze nodig hadden. Zonder de karakters die ze speelden had het verhaal net zo goed kunnen worden verteld. Ondanks dat minpuntje is het toch een aardige actiefilm die fijn wegkijkt, waarbij diepgang misschien ontbreekt.

2 reacties op “The Great Wall (2017) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.