Saving Banksy (2017) – Recensie

Review Saving Banksy

Er lijkt maar geen einde te komen aan het aantal documentaires die te maken hebben met straatartiest Banksy. Z’n naam is een begrip geworden en daardoor zal een film die iets met hem te maken heeft een bepaald publiek aanspreken. De kwaliteit verschilt echter. Exit Through the Gift Shop was fantastisch en is een titel die ik meerdere malen heb gezien. Banksy Does New York liet zien hoe hij een maand lang in New York verbleef en elke dag ergens een kunstwerk plaatste en wat de reactie van het publiek hierop was. How To Sell A Banksy was een verschrikking om naar te kijken (waarin er geprobeerd wordt een werk van Banksy dat van de muur is gehaald te verkopen). Nu is Saving Banksy op Netflix verschenen op Netflix, waarin een bewonderaar van het werk van Banksy één van zijn werken die hij maakte in San Francisco wil redden en doneren aan een museum.

Recensie Saving Banksy

Voor hij zover is, zijn er echter nog wel wat obstakels op zijn weg. Ten eerste worden de werken van Banksy vaak snel overschilderd of gevandaliseerd door taggers. Ten tweede moet hij het werk, van een rat, nog van het gebouw zien te krijgen. Als de eigenaar er achter komt dat het een Banksy is, die op de markt honderdduizenden dollars opbrengen, betekent dit onderhandelen en uiteindelijk het werk uitzagen en de schade herstellen. Je zou denken dat hij er dan is, maar doneren aan een museum blijkt ook moeilijk te zijn. Ondertussen zijn er diverse verzamelaars die een half miljoen of meer bieden. Deze documentaire interviewt daarnaast diverse straatkunstenaars die hun mening geven over het verwijderen van werk dat op straat is gemaakt. Het wordt verkocht terwijl ze er zelf niets van terug zien en tegelijkertijd was het de bedoeling dat het werk tijdelijk was. Een interessante discussie, want uiteindelijk geven ze ook toe dat ze het over honderd jaar misschien niet erg zouden vinden.

Saving Banksy is beschikbaar via Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published.