Betting On Zero (2016) – Recensie

Recensie Betting on Zero

De één z’n dood is de ander z’n brood. Hedgefonds titaan Bill Ackman neemt dat spreekwoord erg letterlijk en is ervan overtuigd dat Herbalife een pyramidespel is en uiteindelijk niet langer zal bestaan. Hij is daar zo zeker van dat hij samen met z’n investeerders 1 miljard dollar geinvesteerd heeft in “shorts” dat Herbalife een bedrijf is dat binnen korte tijd zal instorten. In deze documentaire zien we niet alleen zijn strijd, maar ook de geschiedenis van Herbalife, de manier waarop het opereert en de vele deelnemers die uiteindelijk veel geld kwijt zijn geraakt doordat ze geloofden met Herbalife de Amerikaanse droom te kunnen verwezenlijken (en waarbij de realiteit anders is).

Review Betting on zero

Herbalife zelf ziet in de acties van Ackman een oorlogsverklaring en gooit alles in de strijd om hun businessmodel te verdedigen. Toch lijken Ackman’s persconferenties en interviews op diverse tv-kanalen z’n effect te hebben als de aandelenkoers langzaam begint te dalen. Toch krijgt Herbalife ook steun. Het maakt van Betting On Zero een boeiende documentaire omdat je je gedeeltelijk afvraagt of Ackman niet bezig is een self fulfilling prophecy te realiseren (ook al zegt hij de winst aan goede doelen te geven). Toch worden de problemen van het model van Herbalife ook pijnlijk duidelijk, want het lijkt niet echt mogelijk om geld te verdienen met het verkopen van de producten van het bedrijf, maar alleen door anderen aan te brengen. Voor degenen die onderaan staan lijkt dat erg moeilijk te zijn. Los van wat je eigen mening is over het bedrijf is dit wel een film die je tot nadenken aanzet over de praktijken van het bedrijf.

Betting On Zero is beschikbaar via Netflix.

Leave a Reply

Your email address will not be published.