Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging (2017) – Recensie

Recensie Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging

Nadat regisseur Rolf Orthel zag hoe binnen z’n familie de ervaring was van een kind dat in een gesloten inrichting terecht kwam, besloot hij een documentaire te maken waarbij hij z’n camera niet op Jeugdzorg wilde richten, maar op de kinderen die er zitten. Hij ging naar de gesloten inrichting in Heerhugowaard en kwam daar in aanraking met kinderen (vooral tieners) die met verschillende problemen zaten. Dat liep uiteen van inbraken tot zelfmoordpogingen.

Toch zie je dat ze allemaal worstelen met iets in hun leven en waarbij hulpverleners proberen ze te helpen om naar zichzelf te kijken en daar iets aan te doen. De jongeren hebben het daarbij soms moeilijk, maar er zijn ook veel momenten waarin je ze plezier ziet hebben, hun gevoelens omzetten in gedichten of raps of aandacht aan elkaar besteden. De documentaire is op bepaalde vlakken vergelijkbaar met Rebels, waarbij de camera alleen registreert en er verder maar weinig inzicht wordt gegeven. Het geeft een idee van het leven in een gesloten inrichting, maar gaat daar niet dieper op in.

Deze documentaire wordt Maandag 15 mei, 20.25 uur uitgezonden op NPO 2 door KRO-NCRV

Leave a Reply

Your email address will not be published.