Vraag van de week: Wat is voor jou “cinema”?

Vraag van de week

De documentaire “What is cinema?”, die ik pas geleden zag, stelde een interessante vraag. Want wat houdt “cinema” nu precies in? Het is natuurlijk duidelijk dat het voor iedereen een andere betekenis zal hebben. De één ziet het als het bevriezen van tijd zodat je het voor de eeuwigheid kan herhalen, anderen het creëren van een kunstmatige wereld waarmee je de kijker alles om zich heen laat vergeten en de volgende persoon ziet het als simpel vermaak. Geen enkel antwoord is natuurlijk fout en net net zo persoonlijk als je vingerafdruk. Daarom de vraag aan jou:

Wat is voor jou “cinema”?

4 reacties op “Vraag van de week: Wat is voor jou “cinema”?

  1. Wat Tim zegt, maar ook inhoudelijk: de perfecte samenkomst van acteurs, script, muziek, decor, licht en geluid. De kleinste scene kan belangrijk zijn.

    Neem bijvoorbeeld Sunset Blvd (1950), het shot van Gillis in het zwembad, die spiegeltechniek is geweldig, maar de sfeer van de film is meteen duidelijk en blijft de kijker de hele film bij -hoe komt Gillis daar? Wat ging er aan vooraf?
    Ook de indoor scene’s in Norma Desmond’s villa, de stof die er voor de camera langs vliegt om vergane glorie nog meer naar voren te laten komen.
    Maar ja, Sunset Blvd is een van mijn favoriete klassiekers dus daar zou ik nog uren over door kunnen gaan, haha!

    • Prachtig zoals je dat van Sunset Blvd beschrijft. Het is al best wat jaren geleden dat ik die film heb gezien, maar bij de meeste punten weet ik meteen waar je het over hebt. Heerlijk die film 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.