Filmlocaties: Rotterdam – Achtervolging in Who Am I?

Filmlocaties rotterdam who am i achtervolging

Naar aanleiding van het bekijken van Werner Herzog’s Nosferatu, dat gedeeltelijk in Schiedam en Delft is opgenomen kreeg ik het idee om diverse filmlocaties te bezoeken om te zien hoe deze er nu uitzien ten opzichte van de film. De logische keuze om mee te beginnen was voor mij de film Who Am I? van Jackie Chan. Niet al te lang geleden interviewde ik Saskia Kagchèl, filmcommisioner van Rotterdam. Toen ik een presentatie van haar bijwoonde vertelde ze hoe deze film de stad als filmlocatie op de kaart zette. Inmiddels worden er jaarlijks diverse series, commercials en films opgenomen, maar dit was min of meer het begin. Omdat deze film zoveel Rotterdamse locaties gebruikt, was het te veel om in één artikel te bekijken en heb ik dit opgesplitst. In dit eerste artikel van een nieuwe serie, de achtervolging uit Who Am I, waarbij Rotterdam niet alleen in Zuid Afrika blijkt te liggen, maar waarbij auto’s op magische wijze tussen verschillende plekken kunnen teleporteren.

De achtervolging begint in Zuid Afrika, waarbij Jackie Chan met twee vrouwen in een auto zit en vanwege handboeien alleen kan schakelen. De vrouw die stuurt kan vanwege een handboei maar met één hand sturen. Na een paar shots in Zuid Afrika rijden ze plotseling in Rotterdam de koopgoot in:

Koopgoot rotterdam who am i
Dezelfde locatie toen en nu:


Als ze er uit rijden zijn ze weer even in Zuid Afrika waar ze door een lokale markt rijden en een aantal kraampjes sneuvelt. Daarna komt de auto vast te zitten in een ondergrond van zand en stenen en als de ‘bad guys’ naderen gebruiken ze die als projectielen om daarna verder te rijden. Ze komen dan vervolgens op de Coolsingel de hoek om, de Aert van Nesstraat in.

Bij de uitgang van de St.Luciastraat staat er echter een Zuid Afrikaanse politieauto te wachten, die de achtervolging in zet.

Ze weten deze echter door snel te parkeren (in Capelle aan de IJssel) af te schudden, waarna de vijand weer verschijnt in een aantal zwarte BMW’s. In een doodlopende steeg besluiten ze om een aantal ijzeren pijpen te gebruiken om de auto op z’n kant te krijgen en schuiven ze door een nauwe steeg de weg weer op. Ze slagen er in de auto op magische wijze weer rechtop te krijgen en rijden verder en komen uit bij het Alexandrium in Rotterdam.

Ze rijden bij de Woonstores naar boven toe (waarbij één van de auto’s tegen de richting in rijdt), naar het parkeerdek.

Alexandrium Who Am I

Na daarboven even te hebben gereden maakt de bestuurder van een achtervolgende auto een fout waardoor deze op het randje van de parkeergarage komt te hangen. De locatie is echter niet meer die van het Alexandrium, maar een garage in de Wijnstraat, in het centrum van Rotterdam.

Jackie Chan besluit de mannen te helpen, voordat de auto naar beneden stort.

Autogarage Wijnstraat Who Am I

Samenvattend een dolle rit waarbij je wanneer je de stad kent wel even vreemd staat te kijken hoe locaties aan elkaar worden gekoppeld. Volgende keer kijk ik naar de opnames die rond de kubuswoningen gemaakt zijn.

Bekijk ook:

6 reacties op “Filmlocaties: Rotterdam – Achtervolging in Who Am I?

    • Het viel bij deze locaties wel redelijk mee vond ik. Maar andere stukken in de film zie je duidelijk het verschil, maar dat komt nog wel 🙂

        • Inderdaad en het is wat afwisseling van het schrijven van recensies. Het is erg leuk om de films en locaties op te zoeken, waarbij in dit geval m’n kennis van Rotterdam goed van pas komt, want anders zouden sommige plekken moeilijk zijn te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.