De verdwenen bioscopen van Schiedam: Pandora/City/Monopole

Biosscoop Pandora Monopole Schiedam verdwenen

Alhoewel Schiedam geen grote stad is, waren hier vroeger toch een aantal bioscopen te vinden. Eén daarvan was Pandora, later City en Monopole, dat te vinden was aan de Appelmarkt, hoek Hoogstraat.

Op die plek stond een veilinggebouwtje, dat in 1920 gekocht werd door de N.V. tot Exploitatie van Lichtbeeldkunst. Het wordt gesloopt en op 20 april 1921 wordt de eerste steen gelegd voor de toekomstige bioscoop. In oktober datzelfde jaar is de bouw klaar en openen de deuren met als openingsfilm “Nelly uit de Waschlijnsteeg”.

De bioscoop heeft concurrentie van een andere bioscoop, Flora, maar wanneer de exploitatie na een aantal jaren in handen komt van Pandora, moet Flora van de gemeente de deuren sluiten. In 1927 gaat Lou Daniëls bij Pandora werken, die zeer actief is en dertig jaar land de belangen behartigt. De bioscoop staat bekend om zijn orgel en in de onderstaande foto is te zien hoe de medewerkers van het orgelbedrijf poseren voor de bioscoop.

Daniëls verandert de naam naar City en later naar Monopole. De films die er gedraaid worden zijn voornamelijk avonturen- en wild westfilms en het is dan ook een plek die populair is bij de jeugd. In 1960 gaat Daniëls met pensioen.

Op bovenstaande foto uit 1962 is te zien hoe koningin Juliana, samen met de burgemeester, langs Monopole rijdt na een bezoek aan het Stedelijk Museum.

In zijn boek Over stalles en parket beschrijft Henk Berg dat de projectie in deze bioscoop bijzonder was, aangezien de projectiecabine aan de andere kant van een wandelgang stond. Hierdoor was er dus het risico dat wanneer bioscoopbezoekers te laat binnenkwamen door het licht zouden lopen. Om dit op te lossen werd één van de projectoren hoger geplaatst om dit voorkomen en begon en eindigde de film altijd met die projector.

Helaas lopen de inkomsten langzaam terug en uiteindelijk wordt Monopole op 9 december 1968 gesloten.

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Schiedam

Bekijk ook:

3 reacties op “De verdwenen bioscopen van Schiedam: Pandora/City/Monopole

    • Fijn om te horen, daarvoor doe ik het natuurlijk ook. Nog maar een paar bioscopen te gaan en dan is dit lange project voor wat betreft Rotterdam en Schiedam af.

  1. Pingback: Euroscoop Schiedam: Een eerste kennismaking | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.