The Founder (2016) – Recensie

Recensie The Founder

McDonald’s, een plek waar ik in m’n tienerjaren heel erg veel te vinden was. Soms omdat je een crush had op het meisje achter de toonbank, maar ook gewoon een plaats om even met vrienden af te spreken, weg van huis en iets te eten. Die functie heeft die plek natuurlijk nog steeds voor velen en zelf kom ik er nog nauwelijks. Toch is het onvoorstelbaar hoe één klein restaurant in het westen van Amerika uit kon groeien tot zo’n enorm bedrijf dat overal ter wereld te vinden is. En zoals The Founder laat zien is daar allemaal dankzij (voornamelijk) één man, Ray Kroc (gespeeld door Michael Keaton).

Review The Founder

Hij was een verkoper van mixers die meerdere milkshakes tegelijkertijd kon maken. Om ze aan de man te brengen reisde hij stad en land af en had geluk als hij af en tot een klant had. De restaurants die hij bezocht waren vaak langzaam en slecht met hun service. Als hij tijdens één van z’n trips met het hoofdkantoor belt hoort hij dat er een restaurant is dat vijf apparaten wil hebben denkt hij dat het een vergissing is. Niets blijkt minder waar en hij besluit de locatie te bezoeken. Wat hij daar ziet schokt hem. Dit restaurant werkt anders en kan zijn eten in seconden voor hem klaar hebben. Hij leert de mannen achter dit restaurant met de naam McDonald’s beter kennen en overtuigt hen tot het aangaan van een contract voor het opzetten van franchises.

“een hoog tempo en een strak verhaal…”


 Het succes van McDonald’s is natuurlijk alom bekend maar hoe het zover is genomen en welke harde zakelijke beslissingen Kroc nam waarschijnlijk minder. Juist dat weet The Founder met een hoog tempo en een strak verhaal duidelijk te maken. Keaton speelt een karakter waar je zowel voor juicht als ook voorzichtig over bent en dankzij goede ondersteunende rollen en een overtuigend neergezette tijdsperiode is het een film die heerlijk wegkijkt en er in slaagt om je toch even anders te laten denken als je de volgende keer “The Golden Arches” ziet.

3 reacties op “The Founder (2016) – Recensie

  1. Wat leuk om te zien dat je deze zo goed kon waarderen. Keaton is inderdaad fantastisch. Ik heb hier destijds best uitgebreid over geschreven en aan een 9 heb ik nooit gedacht, maar ik vond het een prima film die mijns inziens door (te?) veel mensen is weggezet als pure middelmaat.

  2. Pingback: Mijn Filmjaar: 2017 | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.