Top 10 Steven Spielberg momenten

Top 10 Steven Spielberg momenten films

Steven Spielberg is verantwoordelijk voor een aantal van de meest memorabele filmmomenten in de afgelopen 40 jaar. Voor de teksten als “You’re gonna need a bigger boat” en “Smile you son of a b****”, de rimpels op het water in Jurassic Park en de kinderen die lang de maan vlogen in E.T. Dit zijn de tien meest memorabele momenten in de carrière van deze regisseur. Wat zijn jouw favorieten?

10. Gourmet slangen, apenhoofden en kevers: Tijd om te eten! – Indiana Jones and the Temple of Doom

Het achteraf gezien verbazingwekkend hoeveel fantastische scènes Indiana Jones and the Temple of Doom heeft. Ook al is het een film die veel memorabele momenten heeft die niet helemaal als een film samenkomen, toch is er genoeg vermaak om de film af en toe opnieuw te bekijken. Hier, in een Indisch paleis, genieten Short Round en Willie van een gourmet banket van grote kevers, slang gevuld met levende slangen, soep met oogballen en bevroren apenhersenen.

9. Dinosaurussen onthuld – Jurassic Park

Ontzagwekkend op twee nivo’s. De dinosaurussen worden eerst onthuld met verbazingwekkende grootsheid, maar het was ook een Hollywood moment dat bewees dat het verder kon gaan dat het ooit daarvoor had gedaan met digitale effecten

8. Roy Neary geeft een UFO een sein om hem te passeren– Close Encounters of the Third Kind

Fantastisch Spielberg moment waarbij hij complete controle heeft over het publiek. Roy Neary wuift een UFO om hem in te halen. Het publiek denkt dat het een UFO is, maar dat is het niet. Een moment later gebeurt ongeveer hetzelfde. Het moet toch weer een auto zijn? Nee. Deze keer is het een UFO.

7. Indy wordt uit een truck gegooid, maar blijft vasthouden – Raiders of the Lost Ark

Eén van de meest memorabele scènes in Raiders of the Lost Ark. Indy wordt uit een rijdende truck gegooid, maar manoeuvreert zich eronder en gebruikt z’n zweep om de achterkant vast te houden. Dat alles terwijl de bestuurder op hoge snelheid blijft rijden.

6. Rimpelingen in een glas water. Boem…Boem. T-Rex aanval – Jurassic Park


Simpel maar effectief is een zin die vaak gebruikt wordt, maar die in dit geval perfect past bij het water in een glas dat golft. Spielberg vertelt ons hier dat iets groots er aan zit te komen. Here Spielberg tells us something very large is looming. Ons voorgevoel, dankzij het feit dat we al de “aardige” dinosaurussen hebben gezien, verteld ons dat dit iets is waarvoor we bang moeten zijn.

5. “Smile you son of a bitch” – Jaws


Zou Jaws op een betere manier kunnen eindigen? Om zo’n goed film met die tekst af te sluiten is de kers op taart.

4. Landen op Omaha Beach op D-Day – Saving Private Ryan

Esthetisch één van de beste Tweede Wereldoorlog momenten ooit gefilmd. Grof, realistisch, baanbrekend.

3. Ontsnapping uit de mijn – Indiana Jones and the Temple of Doom


Je zou kunnen zeggen dat een blockbuster een achtbaanrit van emoties is. Hier neemt Spielberg het publiek letterlijk mee op een achtbaanritje.

2. Kinderen ontsnappen aan de autoriteiten door te vliegen – E.T.: The Extraterrestrial

Om aan de autoriteiten te ontsnappen, die willen experimenteren op hun vredelievende buitenaardse vriend, vliegen de kinderen de lucht in. Op dat moment heeft de kijker vlinders in z’n buik en vliegt met ze mee. Het is een onverwoestbaar gevoel, maar eentje die ik elke keer weer koester als ik de film zie.

1. “You’re gonna need a bigger boat” – Jaws

De scène waarin Jaws uiteindelijk aan het publiek wordt getoond is ook het moment van één van de meest iconische filmteksten ooit gesproken. “You’re gonna need a bigger boat,” zegt Chief Brody tegen Quint. De tekst is deel uit gaan maken van popcultuur en wordt gebruikt als iemand iets tegenkomt wat niet opgelost lijkt te kunnen worden.

Wat is jouw favoriete moment in een Steven Spielberg film?

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

4 reacties op “Top 10 Steven Spielberg momenten

  1. ‘Jaws’ blijft sowieso mijn favoriete Spielberg-film. En het ‘You’re gonna need a bigger boat’-moment is dan ook één van mijn favoriete filmmomenten aller tijden. Echter ook ‘Duel’ (vaak vergeten) blijft schitterend en het moment waarop de vrachtwagen ‘schreeuwend’ ten onder gaat, blijft ook een fantastisch filmmoment.

    • Ik moet Jaws echt weer eens een keertje gaan kijken, want weet niet eens meer wanneer de laatste keer is. Hij staat gelukkig bij me in de kast, dus de stap is niet groot. Duel ben ik heel erg benieuwd naar want die heb ik nog nooit gezien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.