O.J.: Made in America (2016) – Recensie

Recensie OJ Made in America

Toen ik eind vorig jaar naar de diverse top 10 lijstjes keek van Amerikaanse critici viel het me op dat deze 467 minuten durende documentaire reeks vaak werd genoemd. Het was er eentje die ik gemist had toen hij werd vertoond tijdens een festival, maar gelukkig werd hij door NPO2 Doc gedurende enkele avonden uitgezonden. Na het zien van The People vs O.J.Simpson, die andere serie van vorig jaar over de rechtszaak rond O.J., was ik benieuwd hoe deze in vergelijking was.

Review OJ Made in America

Natuurlijk zijn de feiten over de rechtszaak hetzelfde, maar deze documentaire van Ezra Edelman is veel meer dan dat. Het is ongelooflijk om te bedenken hoeveel werk er in heeft gezeten om al het materiaal bij elkaar te krijgen. Want Made in America trekt de rechtszaak veel breder. Het gaat over hoe O.J. als sportman bekend werd, hoe het hem lukte om daarnaast ook succesvol te zijn als het ging om reclame en film, maar ook wat de geschiedenis van Los Angeles was en een aantal spraakmakende geweldsincidenten waren (met zowel de politie als het justitiële systeem). Allemaal momenten die de kijker een idee geven dat de rechtszaak tegen O.J. ook veel groter was en dat ook juryleden die geschiedenis met zich meedroegen. Een aantal van hen komt ook aan het woord en dat is een eye-opener. Na tijdens de rechtszaak maanden opgesloten te zijn in een hotel, zonder enkele interactie met de buitenwereld kwamen de leden van de jury tot ieders verbazing binnen slechts een aantal uur tot een beslissing. Iedereen wilde weg, terug naar huis en hadden al lang hun mening klaar liggen. Daarnaast komen ook mensen uit de verdediging en de publieke aanklager aan het woord.

“een must see…”


 De geschiedenis tussen O.J. en Nicole Brown was al langer slecht en door middel van foto’s en brieven wordt dat pijnlijk duidelijk. Ook komen de gruwelijke foto’s van de levenloze lichamen van de slachtoffers in beeld. Deze serie gaat na de rechtszaak echter verder en laat zien hoe destructief O.J. uiteindelijk was, waardoor hij alsnog voor een andere zaak (waarschijnlijk) voor de rest van z’n leven achter de tralies zou belanden. O.J.: Made in America is iets dat je wilt binge watchen en waar je eigenlijk nog meer van wilt zien. Dit is wat mij betreft een must see, zelfs als je alles al weet van de rechtszaak, want er wordt hier een breder perspectief neergezet.

2 reacties op “O.J.: Made in America (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.