Top 10 Slechtste filmpresidenten

Top 10 slechtste film presidenten

De president van Amerika heeft in films niet altijd de morele en ethische standaarden hoog gehouden die de kiezers van hem verwachtten. Hier zijn een aantal van de slechtste filmpresidenten die op het scherm zijn verschenen.

10. Henry Fonda’s naamloze president


Fail Safe (Lumet, 1964)

Je zou kunnen zeggen dat dit mogelijk één van de beste presidenten in film is, maar Henry Fonda’s “POTUS” offert New York (en z’n vrouw) op om de Russen tevreden te stellen nadat een nucleaire aanval per ongeluk Moskou raakt. Deze film uit 1964 van regisseur Sidney Lumet denkt na over de vormen van nucleaire oorlog en de breekbare systemen die er zijn om dit te voorkomen. De keuze van de president redt het land van totale oorlog maar hij is wel direct verantwoordelijk voor de dood van onschuldige Amerikanen.

9. President Asher


Olympus Has Fallen / London has Fallen (Fuqua 2013 / Najafi 2016)

Aaron Eckhart z’n president Asher is eigenlijk beste een goede kerel, maar dat maakt hem niet meteen een goede president. Hij komt constant in gevechten terecht en staat toe dat de regering voor losgeld vast wordt gehouden. Asher steunt op z’n vice-president en hoofd van de beveiliging om de belangen van Amerika en z’n eigen leven te beschermen. Het Amerikaanse volk kan vast niet wachten op zijn vertrek.

8. President Stillson


The Dead Zone (Cronenberg, 1983)

Christopher Walken’s Johnny Smith heeft de mogelijkheid om de toekomst te zien in deze David Cronenberg verfilming van een Stephen King boek. Wanneer hij ziet dat de toekomstige misstappen van kandidaat Greg Stillson (Martin Sheen) zullen leiden tot een wereldwijde nucleaire oorlog besluit hij om deze toekomstige president te vermoorden om de toekomst te beschermen.

7. Donald Pleasance’s naamloze president


Escape From New York (Carpenter, 1981)

Een president die alleen aan zichzelf denkt en eigenbelang boven de belangen van z’n volk stelt. Donald Pleasance is een leider die enkel past bij een fascistische staat die met ijzeren hand geregeerd wordt.

6. President Dale


Mars Attacks! (Burton, 1996)

Jack Nicholson’s president Dale is niet de slimste. Wanneer de aarde door buitenaardse wezens aangevallen wordt is hij niet echt in staat om de invasie het hoofd te bieden en zijn pogingen om ze te stoppen resulteren enkel in meer problemen.

5. Cliff Robertson’s naamloze president


Escape from L.A. (Carpenter, 1996)

Amerika is veranderd in een politiestaat met een fascistische president die een nieuwe morele code introduceert waardoor persoonlijke vrijheden verloren gaan. Iedereen die zich hier niet aan houdt wordt naar een gevangenis eiland gestuurd dat buiten de kust van Los Angeles ligt. Oh, en hij geeft opdracht om Snake Plissken te vermoorden. Gelukkig is deze antiheld degene die het laatste lacht.

4. President Muffley


Dr. Strangelove (Kubrick, 1964)

Een president die het op het eerste gezicht goed lijkt te bedoelen. Muffley’s is echter niet in staat om met z’n Russische collega te communiceren als de dreiging van nucleaire oorlog nadert. Hij is geen zelfverzekerde spreker en mist diplomatieke nuance. Peter Seller’s “Potus” in Stanley Kubrick’s klassieker Dr. Strangelove is een pop in de handen van de afdelingsleiders, adviseurs en militairen in de bubbel van de president. Eén op één met z’n politieke tegenstander is hij in staat om te blunderen omdat hij dan geen scriptschrijvers heeft.

3. President Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho


Idiocracy (Judge, 2006)

Mike Judge’s Idiocracy is een zenuwslopend satirische vooruitziende blik, die relevanter is geworden met de recente verkiezingen in het achterhoofd. Als president van een natie waar het IQ terecht gekomen is op het punt van stomheid, zelfs op het nivo van de politiek, waarbij demagogische figuren gebruik maken van de algemene angst (en onwetendheid) en hun macht misbruiken ten nadele van hun mensen.

2. President Bennett


Clear and Present Danger (Noyce, 1994)

Een zwakke, onzekere, aarzelende, ongrondwettelijke en aan zichzelf denkende president, Donald Moffat’s “commander-in-chief” wil wraak op de Columbiaanse drugsbaronnen die verantwoordelijk zijn voor de dood van een vriend. Hij is echter ook president en heeft alle macht in handen om een geheime oorlog te starten waarbij goed getrainde commando’s door de Zuid Amerikaanse jungle lopen, op zoek naar hun prooi. Gelukkig is Harrison Ford’s Jack Ryan aanwezig om alles op te lossen.

1. President Richmond


Absolute Power (Eastwood, 1997)

Gene Hackman geeft ons zijn “verschrikkelijkste” beste in deze pakkende bewerking van het boek van David Baldacci. Zijn president gelooft dat hij boven de wet staat en probeert de dood van z’n minnares in de doofpot te stoppen nadat een jonge vrouw terugvecht als hij haar seksueel aanvalt en vermoord wordt door mensen van de geheime dienst.

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

Leave a Reply

Your email address will not be published.