The VVitch: A New-England Folktale (2015) – Recensie

Recensie The Witch

Soms zijn er van die films waarvan je weet dat je die niet hoeft te zien, maar die dan vervolgens zo vaak door anderen worden aangeraden dat je er bijna niet aankomt om ze te bekijken. Voor mij was dat het geval voor deze film, The Witch. En aangezien deze film bestempeld is als horror zou ik deze overslaan. Toch zag ik de film in diverse top 10 lijstjes van beste films van 2016 voorbijkomen en toen iemand me vroeg naar een goede horrorfilm raadde ik deze aan. Ik kreeg de feedback dat hij niet goed was, waardoor ik gedwongen werd om zelf dan ook maar de film te zien, want ik voelde me toch enigszins schuldig voor het aanraden van de film. Was hij echt zo slecht?

Review The Witch

Het is 1630 in New England, Amerika. Diverse gezinnen zijn vanuit Engeland vertrokken om een nieuw bestaan op te bouwen. Dat is ook het geval voor het gezin in deze film dat bestaat uit een vader, moeder en vijf kinderen. Ze worden echter verbannen uit de gemeenschap waar ze wonen en zijn gedwongen een huis in de wildernis, aan de rand van het bos, te betrekken. Het is een zwaar bestaan waarbij er geen zekerheid is of de oogst zal lukken en of er genoeg voedsel te vinden is. De kinderen mogen de bossen niet in, omdat het er niet veilig is, maar wanneer onverwacht één van de kinderen verdwijnt staat het gezin onder druk. Wat is er gebeurt en wie is er voor verantwoordelijk. Naarmate de situatie er steeds slechter uit begint te zien worden er besluiten genomen die iedereen op de proef zullen stellen. Is er iets bovennatuurlijks aanwezig dat verantwoordelijk is voor diverse mysterieuze gebeurtenissen?

“puntje van je stoel…”


 Dit is de eerste film van regisseur/schrijver Robert Eggers en hij maakt meteen diepe indruk. De film wordt in oud Engels gesproken en de aankleding neemt je terug de tijd in. Dankzij een sterk script zie je hoe het geloof van het gezin langzaam maar zeker op de proef gesteld wordt en hoe dat tot spanningen leidt waardoor niet iedereen meer wordt vertrouwd. Deze vrome christenen twijfelen langzaam of er niet een heks aanwezig is of dat zelfs één van de kinderen er eentje is geworden. Met overtuigend spel van de cast, waaronder twee jonge kinderen, en een constante spanning en een ongemakkelijk gevoel in de lucht is The Witch een film die er in slaagt om je op het puntje van je stoel te laten zitten en daar te houden. Sommigen zullen misschien het tempo te laag vinden of op zoek zijn naar veel schrikmomenten, maar dit is het soort psychologische horror dat ik wel kan waarderen. Dat maakt het een film die ik daardoor nog steeds volledig durf aan te raden.

6 reacties op “The VVitch: A New-England Folktale (2015) – Recensie

  1. Was toch een grote ontgoocheling voor mij. Ook ik las al die lovende woorden hierover en zag de titel “Horror van het jaar” meermaals voorbijkomen. Sorry, het enige beangstigende was het religieus fanatisme uit die tijd en de taal joeg me de stuipen op het lijf. Nee, voor mij was het eerder een historisch kostuumdrama dat zich afspeelde op een armzalige kinderboerderij ….
    http://meningvanfilmfreak.blogspot.be/2016/09/the-vvitch-2015.html

    • Ja, ik hoor dat toch van meer mensen, vooral van horror liefhebbers. Ik kijk weinig horror en vond de sfeer, de beelden en het acteerwerk allemaal bijdragen aan het eindresultaat. Maar het is dus niet voor iedereen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.