De Filmkijker interviewt… Saskia Kagchèl – Rotterdam Film Commissioner

Interview Saskia Kagchèl Film Commissioner Rotterdam

Rotterdam is niet alleen voor toeristen interessant vanwege z’n architectuur, maar de stad is ook voor producenten een mooie plek om reclames, series en films op te nemen. Om dat in goede banen te leiden kent Rotterdam een Film Commissioner, Saskia Kagchèl. Ik sprak met haar over wat dat precies inhoudt, welke plekken populair zijn, maar ook welke vreemde verzoeken ze soms krijgt.

Als Film Commissioner ben je voor producenten van films, series en commercials het eerste aanspreekpunt als ze opnames in Rotterdam willen maken. Hoe ziet jouw rol in de dagelijkse praktijk er uit?
Klopt, de Rotterdam Film Commission is het loket voor vragen over filmen in Rotterdam. Het doel is om filmmakers gastvrij te ontvangen. En ze zo goed mogelijk op weg te helpen. De meeste aanvragen starten met een telefoontje. Vragen over locaties, crew maar ook over benodigde vergunningen. Als het een enkele, eenvoudige draaidag betreft handelen we dat af via de online database en het bij behorende filmprotocol. In het filmprotocol staat de routing voor toestemming beschreven. In de database kunnen producties vervolgens aangeven wat ze waar, wanneer en hoe willen gaan doen.
De inschrijvingen uit de database komen bij de Film Commission binnen. Vervolgens verwerken we de informatie tot een inschrijving. Die zetten we vervolgens door naar de betreffende diensten voor akkoord. Op deze manier vormen we een schakel tussen de diensten van de Gemeente Rotterdam en de producties. Waardoor beide partijen slechts 1 contactpersoon –de Rotterdam Film Commission- hebben.

Bij complexe of langdurige opnamen gaan we eerst met de productie in gesprek. Dan wordt nauwkeurig in kaart gebracht wat de wensen zijn van de productie. Daarop volgend gaan we een traject in met de gemeente om na te gaan hoe we de wensen kunnen realiseren. De Rotterdam Film Commission coördineert dit proces en adviseert zowel de gemeente als de productie.

Zie je nog bepaalde trends of plekken die populair zijn in Rotterdam?
Vaste trekkers zijn de bruggen en tunnels. Maar ook de haven, de hoogbouw en de skyline blijven populair. Wel is zichtbaar dat ook ‘nieuwe’ locaties populair zijn zoals de Markthal, het CS en de luchtsingel.

Benadert Rotterdam zelf ook producenten of zijn er andere manieren waarop Rotterdam zichzelf in de kijker speelt?
Als Rotterdam Film Commission ligt de focus op het promoten van onze services. Er is in Rotterdam geen budget beschikbaar voor acquisitie van film, TV producties. Ook is er geen financiering beschikbaar voor het ondersteunen van film/tv producties. Dus we moeten het op filmgebied echt van Rotterdam als locatiestad hebben. Dat betekend goede service, kennis van zaken en een betrouwbare partner zijn. Om Rotterdam in haar kracht en verscheidenheid te laten zien, hebben we een brochure samengesteld. Deze wordt door de Nationale Film Commissioner meegenomen naar locatie beurzen en film festivals. Zowel nationaal als internationaal. Ook hebben we een trailer waar de diversiteit en potentie van Rotterdam als locatiestad zichtbaar is.

Deze trailer wordt ook vertoond op schermen van de stand van de Nationale Film Commissioner. Daarbij proberen we online goed zichtbaar te zijn. Staan we op goed bezochte online film platforms en hebben we een Instagram kanaal.

Op de Rotterdam festivals site is een grote lijst aan producties te vinden die in de havenstad zijn opgenomen. Wat zijn daarvan je persoonlijke favorieten en waarom?
Persoonlijke favorieten zijn producties waar veel Rotterdammers aan mee werken. Zoals de Marathon en Toen was geluk heel gewoon. Het is goed werken met Rotterdammers. Maar mijn hart gaat sneller kloppen van internationale autocommercials. Juist dan kunnen we als stad laten zien wat we in huis hebben. Zowel qua locaties als qua professionaliteit & betrouwbaarheid. Een internationale productie moet wel heel veel vertrouwen hebben in een stad om daar een kostbare productie neer te zetten. Het is dus vanaf dag 1 zaak om snel te schakelen. Helderheid te geven over de mogelijkheden, goede afspraken met alle partijen te maken en dingen mogelijk te maken. Kortom een hele intensieve operatie. Maar als dan de commercial gedraaid is en het resultaat gaat de wereld over, is dat een heel mooi resultaat van alle inzet.

Zijn er films die je uiteindelijk wisten te verbazen doordat ze Rotterdam op een manier in beeld brachten zoals je het niet eerder gezien had?
Niet zozeer films. De commercials van Vodafone wel. Inmiddels zijn er al 5 commercials van Vodafone opgenomen in Rotterdam. En ze presteren het om iedere keer een ander beeld van Rotterdam weer te geven. Waardoor er een dynamiek ontstaat van een veelzijdige, toegankelijke stad. Minder hard en grauw als producties voorheen de stad lieten zien.

Wat is het vreemdste verzoek dat je hebt ontvangen om te filmen in Rotterdam?
Er komen contant vreemde verzoeken binnen. We zijn inmiddels wel wat gewend. Van tanks die tennisballen willen afvuren op de Coolsingel. Tot Lama’s voor de Maastunnel. Op hol geslagen paarden in de Weena tunnel. Vliegende roofvogel met een camera aan zich vast gebonden. Een Amsterdamse rondvaartboot in de Maas. Parachute landing op de kop van Zuid. Maasboulevard in de sneeuw. Danny de Munk als Judas in de pilaar van de Erasmusbrug. De band Kane vastgebonden op het beweegbare deel van de Hef, midden in de nacht, hartje winter. Explosies van Bussen, auto’s, caravans. Het afgraven van verkeersdrempels. Het onder schuim zetten van de Wilhelminapier voor een autocommercial was ook een verzoek waar veel werk in zat.

Het werpen van basketballen vanaf de Euromast in een basket nabij het Janpanse theehuis. Dat was ook een verzoek dat me lang is bijgebleven.

Los van films die een link hebben met Rotterdam, wat zijn een aantal van je persoonlijk favoriete films?
Film is beleving. Een samensmelting van beeld, acteurs, muziek en script. Rotterdam daarin loslaten is lastig.
Lost in Translation
Mijn favoriete film met stip is Lost in Translation. Dat beeld is ook verwerkt in onze trailer. Het anonieme, grootstedelijke, afstandelijke daar houd ik van. Juist in films.

Wil je meer horen van Saskia? Aanstaande vrijdag van 16:00-17:00 geeft ze een bibliotheekcollege bij de Centrale bibliotheek van Rotterdam met als onderwerp “Rotterdam als filmset”. Kaarten zijn via de website van de bibliotheek te bestellen.

3 reacties op “De Filmkijker interviewt… Saskia Kagchèl – Rotterdam Film Commissioner

  1. Pingback: Filmlocaties: Rotterdam – Achtervolging in Who Am I? | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.