Top 10 Films waarbij deel 3 beter was dan deel 2

Top 10 Films waarbij deel 3 beter was dan deel 2
We hebben in het verleden verschillende goede vervolgfilms gezien, maar ook vaak genoeg slechte. Wanneer een filmreeks deel 3 bereikt wordt de continuïteit van een verhaallijn uit de eerdere films op de proef gesteld.

Vaak vertelt deel 3 op een luie manier het verhaal van de eerste twee films nog een keer (Friday The 13th Part 3), of is het een simpele manier om geld te verdienen (Spider-Man III), een verkeerd ingeschatte nieuwe richting (Halloween 3: Season of the Witch), of een zwak einde van een trilogie (Scream 3, The Godfather Part 3).

Maar af en toe zijn er hele goede derde delen – die eigenlijk beter zijn dan deel 2. Dit is de top 10 van beste vervolgen op een tweede film.

10. Poltergeist 3 (Sherman, USA, 1988)


Een grote verbetering in vergelijking met het vervolg. Poltergeist 3 heeft genoeg angstmomenten om het een waardig vervolg te maken van de succesvolle originele film.

9. National Lampoon’s Christmas Vacation (Chechik, USA, 1989)


Voor velen de favoriete Griswold-familie film. Dit derde vervolg is een grote verbetering ten opzichte van het rommelige deel 2. Deze keer reizen de Griswold This time the Griswolds nergens heen, ze zijn van plan om een tijdens de kerst lekker thuis te blijven. Natuurlijk gaat niet alles volgens plan.

8. A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (Russell, USA, 1987)


Na John Carpenter’s Halloween werd het filmgaand publiek overspoeld met eindeloze horrorfilm vervolgen, soms decennia lang. In de Nightmare on Elm Street franchise nam Wes Craven weer plaats in de regisseursstoel voor het briljante A New Nightmare, een pre-Scream postmoderne horrorfilm die heerlijk zelfbewust was en de conventies uit het origneel parodieerrde. Van de andere vervolgen valt A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors op. Die film heeft nog niet de stap gemaakt om van de slechterik Freddy Krueger een grappig figuur te maken. Het neemt de essentie van het originele verhaal en spint dat om een grotendeels uniek verhaal heen van een aantal lastig gevallen kinderen die in hun dromen terugvechten met de hulp van de originele heldin Nancy Thompson (Heather Langenkamp).

7. Exorcist 3 (Blatty, USA, 1990)


William Peter Blatty, schrijver van de The Exorcist” William Peter Blatty, schreef en regisseerde dit tweede vervolg die qua toon dichter in de buurt van het origineel wil zitten dan het opgeblazen Exorcist 2: The Heretic. Deze film is veel beter en Exorcist 3 bevat één van de beste “spring uit je stoel” momenten in welke horrorfilm dan ook. Alhoewel het misschien niet hetzelfde nivo van overweldigende angst behaald, toch is dit een fantastisch vervolg dat op intelligente manier één van Blatty’s favoriete thema’s onderzoekt: geloof.

6. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Cuaron, UK/USA, 2004)


Dit was de eerste Harry Potter film die ik zag en het blijft één van de beste in deze filmserie. De film daarvoor, is één van de zwakkere in de Harry Potter catalogus, waardoor deze een makkelijke toevoeging aan de lijst is. Maar dat doet niets af aan Prisoner of Azkaban. De belangrijkste hoofdrolspelers, waaronder Daniel Radcliffe als Harry Potter waren gewend geraakt aan hun rollen, ze waren beter geworden als acteurs en met die verbetering was ook het verhaal beter geworden. Deze film is veel donkerder in vergelijking met de eerste twee films en heeft een leuk tijdreis gedeelte dat goed werkt. Daarnaast heeft de film ook baat bij hele goede rollen van de oudere leden van de cast, in het bijzonder Gary Oldman die veel te weinig verschijnt maar wel op z’n best is.

5. Die Hard with a Vengeance (McTiernan, USA, 1995)

Recensie Die Hard with a Vengeance
Na de gemengde ontvangst van Die Hard 2, keerde John McTierman terug om de teugels weer in handen te nemen. Het script was origineel bedoeld voor een losse film, maar werd aangepast voor de Die Hard karakters. Die Hard with a Vengeance is een actiefilm met een hoog tempo, veel adrenaline en een goed tegen slecht verhaal, waarbij Bruce Willis in vorm is als John McClane met een leuke toevoeging van Samuel L. Jackson.

4. Lord of the Rings: The Return of the King (Jackson, New Zealand/USA, 2003)


Er is maar weinig te kiezen als het gaat om de Lord of the Rings trilogie van Peter Jackson. Het is één van de beste trilogieën ooit. Velen vinden de tweede film de beste van de drie, anderen de eerste, maar voor een serie die gaat om omvang en schaal is het derde deel het perfecte einde.

3. Indiana Jones and the Last Crusade (Spielberg, USA, 1989)


De Indiana Jones trilogie (tenminste, dat was het totdat Spielberg en Lucas besloten om en rommelige CGI-gevulde vierde film te maken) eindigde fantastisch. Met de roekeloze bravoure van de eerste film is Indiana Jones and the Last Crusade uitgegroeid tot één van de meest geliefde derde delen.

2. Back To The Future Part III (Zemeckis, USA, 1990)


Regisseur Robert Zemeckis kon er niet aan ontkomen om een vervolg op z’n verhaal te maken over de tijdreizende tiener Marty McFly en zijn excentrieke vriend Doc Brown, na het filmgaand publiek aan het einde van Back to the Future nog iets te beloven. Zemeckis heeft vaak gezegd dat het einde van de film bedoeld was als grap van de filmmaker – de film had een goede afsluiting en de suggestie van nieuewe tijdreisavonturen was simpelweg een manier om te communiceren dat de twee helden nog niet klaar waren. Maar na het succes van het origineel vroeg de studio om een vervolg. Zemeckis en schrijver Bob Gale moesten een nieuwe film verzinnen gebaseerd op het einde dat ze als grap hadden bedoeld. In plaast van één film, kregen we er twee. En deel 3 is, nipt, de betere film van de twee. Wat Back To The Future 3 zo goed maakt, het is één van de beste vervolgen ooit gemaakt, is hoe de focus hier ligt op het meest interessante karakter van de trilogie – Doc Brown. Zemeckis en Gale verzinnen weer een goed verhaal wat bijna een perfecte interpretatie is van een klassieke verhaallijn, maar de focus op Christopher Lloyd’s Doc Brown maakt het de interessantere en emotioneel sterkere van de twee vervolgen. Met z’n epische einde is het ook de film die meer voldoening geeft.

1. The Good, The Bad, and the Ugly (Leone, Italy/Spain/West Germany, 1966)


Als deel 2 van The Godfather het voorbeeld van de film is als er gesproken wordt over de deugden van een vervolg in plaats van originele films, dan is The Good, The Bad and the Ugly de film waar iedereen over denkt als het gaat om deel 3. De beste spaghetti western die ooit gemaakt is brengt de componenten samen die in de eerste twee films zaten om deze “crowpleaser” te maken. Het laatste deel van Sergio Leone’s Dollars trilogie wordt door sommigen “de beste film ooit gemaakt” genoemd.

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

15 reacties op “Top 10 Films waarbij deel 3 beter was dan deel 2

 1. The Godfather III een slechte afsluiter van de reeks, daar ben ik het echt niet mee eens… Ook al waren 1 en 2 (veel) beter.

  Back to the Future III vond ik nog matiger dan II (alleen I vond ik écht goed).

  Ook een paar toevoegingen waar ik me wel erg in kan vinden. Leone, Harry Potter, Indy en LOTR. De eerste vier films van de update zag ik nog nooit.

 2. Er staan een aantal films in het rijtje waarvan ik ook zeker vind dat ze een stuk beter zijn dan hun voorgangers. De enige die ik hier onterecht bij vind staan is Lord of the Rings: The Return of the King. Het ‘grote’ gevecht voelt in deze film minder authentiek aan dan het gevecht in het tweede deel, door het gebruik van het leger aan groene geesten. Daarnaast vond ik het zeer vermoeiend dat de film veel te veel eindes had, wat bij mij in ieder geval zorgde voor een anticlimax tijdens het kijken. Mijn persoonlijke favoriet is het eerste deel, omdat ik tijdens het kijken van die film echt verliefd werd op de wereld van Tolkien 🙂

  • Ik kan me al die eindes ook nog wel herinneren. Ik zou ze eigenlijk weer eens moeten kijken om te zien of ik het eens ben met Dan, maar m’n gevoel zegt dat ik de derde ook beter vond dan de tweede.

 3. Tof dat je Dream Warrior noemt want dat is zeker geen voor de hand liggende keuze. Van alle Freddy-films volgens mij wel diegene die ik het vaakst heb gezien. Niet de beste maar voor mij wel één van de leukste.

  Goede lijst waarbij Back to the Future II en III inderdaad bijna op gelijke hoogte staat. Oneens ben ik het met The Return of the King. De slag om Helmsdiepte in The Two Towers vond ik echt indrukwekkend.

  Andere films die ik zelf in overweging zou nemen voor dit overzicht zijn Toy Story 3 (deel 2 in essentie beter maar het einde van 3 doet me toch twijfelen), Star Wars III: Revenge of the Sith en Mission: Impossible III

 4. helemaal eens met de 3de Elm Street, met een nog jonge en magere Laurence Fishburne 🙂
  niet eens echter met The Godfather; ik vond die eigenlijk de beste van de drie … tzal aan mij liggen

Leave a Reply

Your email address will not be published.