Top 10 John Landis films

Top10 John Landis films

John Landis’ z’n carrière kende veel ups en downs en bevat zowel klassiekers als rotzooi. Maar z’n beste werk is tijdloos gebleken, waaronder An American Werewolf In London, Trading Places en Coming to America…

Het grote publiek kent waarschijnlijk de naam John Landis niet. Ze kennen waarschijnlijk Coming to America en The Blues Brothers wel, maar de kans is klein dat ze bekend zijn met het talent achter de camera. De reden daarvoor is dat Landis één van de vergeten “ster”regisseurs van Hollywood is. Juridische problemen en een decennium van slecht werk zorgden ervoor dat hij minder bekend werd. Een vergeten regisseur.

Maar als je vraagt of iemand Michael Jackson’s Thriller gezien heeft dan zal je soms horen “Jazeker – de beste videoclip die ooit is gemaakt! Ook die is verzonnen door Jackson en John Landis.

Ondanks z’n teleurstellende films gedurende de jaren negentig en het gebrek aan werk in de jaren na 2000, is Landis één van m’n favoriete filmmakers gebleven.

Samengevat hou ik van al z’n films tot Innocent Blood in 1992. Hij weet hoe hij een goed verhaal moet vertellen op een leuke en betoverende manier. Hij introduceerde in Hollywood het concept van horror-komedie (één van de beste toevoegingen in het genre) met An American Werewolf In London. Met Animal House maakte hij de blauwdruk voor “college” komedies en films voor tieners. Met zijn muziekvideo Thriller beïnvloedde hij een MTV generatie. Maar wat zijn z’n top 10 films?

10. Innocent Blood (1992)


“I was sad, I was starved. It was time to treat myself. Then I thought – “What about… Italian!””

Deze film heeft hetzelfde gangster thema als Oscar, maar ruilt de humor om voor angst. Met Innocent Blood keert Landis terug naar de horror film. Deze keer zijn het vampieren en wat er gebeurt als een vrouw de lokale Godfather bijt, waardoor hij nieuwe krachten krijgt waarmee hij de criminele onderwereld kan besturen. Het is een interessante twist aan de vampierenfilm en heeft een aantal grappige momenten, maar ook zeer bloederige.

9. Oscar (1991)


“We can’t have a stiff in the house with company coming!”

Eén van een aantal ondergewaardeerde Landis films. Oscar is een goed geschreven film met een sterke cast die het beperkt aantal locaties gebruikt om een vermakelijk verhaal te vertellen die eer doet aan de gangsterfilms uit de jaren 30 en 40. De film bevat ook Sylvester Stallone’s beste komedierol.

8. Three Amigos (1986)


“You son of a motherless goat!”

Velen vinden Three Amigos de grappigste film van Landis. Met Chevy Chase, Steve Martin en Martin Short in de hoofdrollen, is het ook moeilijk het daar niet mee eens te zijn.

7. Animal House (1978)


“Greg, honey, is it supposed to be this soft?”

Animal House was de film die voor John Landis de doorbraak in Hollywood betekende. De film, over een de mannen van een studentenvereniging van Faber college, speelde met het gevoel tegen de gevestigde orde, dat aanwezig was bij de Amerikaanse jeugd. Het gebruikte dat om een grappige en zeer invloedrijke film te make over het leven op de universiteit.

6. Coming To America (1988)


“Give a hand to my band, Sexual Chocolate.”

Eddie Murphy was goed in Trading Places, maar het is hier dat hij uitblinkt. Vergeet The Nutty Professor en Norbit, Murphy was vroeger erg grappig als hij verschillende rollen speelde. Randy Watson, één van de vier karakter die Murphy in de film speelt, is één van z’n beste creaties. Goed ondersteund door Arsenio Hall (die ook diverse rollen speelt), is Coming To America een heerlijke komedie die nooit gaat vervelen.

5. The Blues Brothers (1980)


“We’re on a mission from God”

Op veel vIakken was The Blues Brothers een voorloper van Michael Jackson’s Thriller. Het is een speelfilm die gewijd is aan de rhythm en blues muziek waar hij al zo lang van hield. Je kan die liefde van Landis ook zien – met zowel bluegrass, jazz, Motown en rock’n’roll. Het is allemaal aanwezig als de soundtrack van z’n films. Het is mooi om te zien hoe hij muziek gebruikt. In “An American Werewolf In London” gebruikt hij opbeurende melodieën in combinatie met horror, in The Blues Brother mengt hij optredens met een dramatisch verhaal. Hij geniet er ook van om met de artiesten zelf samen te werken, die vaak in z’n werk verschijnen. Hier gaat hij voor het extreme met Aretha Franklin, John Lee Hooker, Ray Charles, Cab Calloway en diverse anderen die aanwezig zijn. In combinatie met de levendige vertolkingen van de fantastische John Belushi en Dan Aykroyd, en één van de beste achtervolgingen in de filmhistorie, is The Blues Brothers een klassieker.

4. Thriller (Music Video) (1983)


“There’s something I’ve got to tell you.”

Nog een voorbeeld waarbij John Landis onderschat is als een filmmaker. Michael Jackson’s Thriller video wordt nog steeds gezien als de beste muziekvideo die ooit gemaakt is en de nalatenschap daarvan is nog steeds te zien in de vele film-achtige muziekvideo’s. De film was ook belangrijk voor de populariteit van MTV en muziektelevisie in het algemeen.

3. Trading Places (1983)


“I had the most absurd nightmare. I was poor and no one liked me.”

Waarschijnlijk John Landis’ meest pure en vermakelijke film. De regisseur heeft echter veel te danken aan z’n hoofdrolspelers – Dan Aykroyd, Eddie Murphy en Jamie Lee Curtis zijn allemaal erg goed in combinatie met de bijrollen van de rest van de cast.

2. Into The Night (1985)


“If you want she’ll dress like Santa Claus!”

Eén van John Landis meest ondergewaardeerde films, Into the Night is oneerlijk bekritiseerd. Het is eigenlijk een fantastische zwarte komedie en prachtig geschreven karakterstudie.

1. An American Werewolf In London (1981)


“I vote we go back to the Slaughtered Lamb.”

Ontegenzeggelijk de koploper in het horror-komedie genre, ‘An American Werewolf In London’ was de inspiratie voor talloze films. Het is schitterend gerealiseerd en perfect gemaakt, maar het allerbelangrijkste: het is zowel beangstigend als grappig.

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

Leave a Reply

Your email address will not be published.