Vraag van de week: Zou een slechte film beter worden door een andere regisseur?

Vraag van de week

Nadat voor velen 2016 een jaar was met veel blockbusters die tegenvielen zat ik na te denken over een aantal van die films. Independence Day: Resurgence en Batman vs. Superman waren de eerste films waar ik aan dacht en ik vroeg me af, wat als Christopher Nolan deze Batman film ook had geregisseerd, was de film dan beter geweest? Zou hij zo’n belangrijk stempel op de film hebben gedrukt dat deze anders zou zijn ontvangen? Of wat als een Tarantino of een Scorcese Independence Day zou hebben gemaakt, was het dan een memorabele film geworden? Regisseurs kunnen een stempel op een film drukken, maar is die bepalend genoeg om het uiteindelijk product beter te maken? Het is een vraag waar ik niet helemaal over uit ben. Met de nieuwe Alien film met Villeneuve in het achterhoofd (een regisseur die nog geen slechte film heeft gemaakt), neig ik er naar om te denken dat ze genoeg invloed zouden hebben, maar ben ook benieuwd om te weten wat jij hier van vindt.

Zou een slechte film beter worden door een andere regisseur?

13 reacties op “Vraag van de week: Zou een slechte film beter worden door een andere regisseur?

 1. Zonder Independence Day en Batman vs. Superman te hebben gezien, denk ik dat het scenario is wel leidend is. Is het scenario dus niet zo sterk, dan verandert een regisseur daar niet zoveel aan. Natuurlijk zorgt een bepaalde regisseur er wel voor dat een film kan floreren, maar niet dusdanig, dat hij of zij het verschil maakt tussen slecht en goed.

 2. Ik ben ervan overtuigd dat goeie regisseurs slechte films naar een hoger niveau kunnen tillen, op voorwaarde dat het scenario sterk genoeg is natuurlijk en dat ze voldoende vrijheid krijgen van hun werkgever. De films die je opnoemt, zijn echter op voorhand gedoemd tot mislukken. Het enige wat telt, is geld. Die films hoeven niet zo goed te zijn als de mensen maar gaan kijken. Goeie regisseurs hebben hier dan ook meestal geen interesse in…

  • Ja, idd. Hoeveel vrijheid men krijgt om het project eigen te maken speelt ook een rol. Films als Batman v Superman, Suicide Squad, Man of Steel, etc, zouden wellicht beter zijn met een betere regisseur, maar het scenario is zo zwak in deze films dat het eindresultaat alsnog onvoldoende zou zijn. Regisseurs en acteurs kunnen het echter wel dragelijk maken en dat is ook wel belangrijk.

  • Ja, het zijn wel films die heel veel met de naam en de karakters alleen al doen…maar het is toch altijd een teleurstelling dat er bij dat soort films niet meer uit wordt gehaald.

 3. Net als bepaalde acteurs materiaal naar een hoger niveau kunnen tillen denk ik ook dat bepaalde regisseurs dat kunnen. Scenario speelt ook een rol natuurlijk, maar ik denk zeker dat als bijv. Nolan Batman v Superman had geregisseerd dat het script er ook anders uit had gezien.

 4. Dat ligt ook aan het bronmateriaal. Twilight was ook slecht geweest als Spielberg het geregisseerd had. The Lord of the Rings was waarschijnlijk een ramp geweest als het een Lucasfilm geweest was.

 5. Het ligt denk ik niet altijd alleen maar aan een regisseur of een film slaagt of niet. Studio’s kunnen ook belachelijke keuzes maken (zowel budget als lengte als welke scènes eruit moeten) en het scenario heeft ook invloed. Ook de cast is vaak schuldig aan of een film werkt of niet. Dus nee, ik denk niet dat een slechte film beter zou zijn als er een andere regisseur aan het roer staat.

  • Ja, meestal weet je dat wanneer er reshoots gedaan worden naar aanleiding van feedback dat het eindresultaat vaak minder zal zijn. Er zijn af en toe uitzonderingen, zoals Rogue One, maar vaak is dat al een eerste indicatie. En er zijn inderdaad voorbeelden te bedenken van goede regisseurs die toch een teleurstellende film afleveren….maar het is wel leuk om te dromen hoe iets er uit had gezien als een andere regisseur het had gedaan.

   • Dat zeker! Voorbeeldje… Alien: Resurrection door Ridley Scott of James Cameron. Overigens geen slechte film, maar toch het gevoel dat het anders had kunnen zijn. En zo zijn er natuurlijk nog wel tig voorbeelden te verzinnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.