Hip Hop Evolution: Seizoen 1 – Recensie

Recensie Hip Hop Evolution

M’n favoriete muziekstroming is al jaren hip hop en sinds ik begin jaren negentig begon te luisteren heb ik daarnaast ook veel over de muziek gelezen en diverse documentaires (die niet altijd even goed gemaakt zijn) gezien. Ik durf dan ook wel te zeggen dat ik er redelijk veel kennis over heb. Toen deze documentaire serie op Netflix verscheen was ik erg benieuwd of deze nog iets te bieden had.

Review Hip Hop Evolution

In vier afleveringen bezoekt rapper Shad Kabango diverse collega’s en DJ’s om te praten over de evolutie van deze muziekstroming. Kurtis Blow, Big Daddy Kane, Afrika Bambaataa, Chuck D, Grandmaster Caz, Ice-T, Kool Herc, Melle Mel, Master Gee en Marley Marl is slechts een kleine greep uit de artiesten die aan het woord komen. Elke aflevering focust zich op een bepaalde periode. De eerste aflevering, The Foundation, gaat over het eerste gebruik van breaks uit disco nummer in de jaren ’70 die tijdens feesten in de South Bronx werden gedraaid. In The Underground to the Mainstream wordt besproken hoe hip hop steeds groter werd en hoe de Sugarhill Gang een hit scoorde met Rapper’s Delight. Een nummer dat zeer bekend is, maar waaromheen toch de nodige controverse bestaat. In de aflevering daarna zien we het ontstaan van Def Jam en de ontwikkeling in onderwerpen zoals Public Enemy, die het gebruikte om een boodschap over te brengen. De laatste aflevering gaat over de geboorte van gangsta rap aan de westkust met artiesten als Ice-T en N.W.A.

The Evolution of Hip Hop is een zeer goede serie, waarvan ik toch nog het nodig op heb kunnen steken. Als je echter onbekend bent met de muziek, dan is dit een goede geschiedenisles, verteld door de mensen hier verantwoordelijk voor waren. Zelf hoop ik op een tweede seizoen, want voor de hip hop fan is dit een must.

Leave a Reply

Your email address will not be published.