2017 Blindspot Films

2017 Blindspot films

Vorig jaar besloot ik om op deze site mee te doen aan de zogenoemde “Blindspot films” serie. Het idee hierachter is dat je twaalf films selecteert waarvan je het gevoel hebt dat je ze eigenlijk al lang had moeten zien, maar waar het nooit toe gekomen is. Daardoor zag ik een aantal films die inmiddels m’n favoriet zijn, dus ik twijfelde er niet aan ook om dit jaar weer twaalf films uit te kiezen.

1. Thelma & Louise

Thelma & Louise
Een film die ik al zo lang van plan ben om te kijken, maar waar het om een of andere reden nooit toe komt. Door hem hier toe te voegen ben ik er zeker van dat ik ‘m dit jaar eindelijk een keer kijk.
[Mijn recensie]

2. The Sound of Music

The Sound of Music
Het is bijna niet te geloven dat ik deze filmklassieker nog nooit gezien heb en helemaal als ik de enige in huis ben voor wie dat zo is. Daar moet dus verandering in komen.

3. Do the Right Thing

Do the Right Thing
Wat mij betreft een belangrijke film van Spike Lee waar ik misschien wel stukjes van gezien heb, maar nooit geheel.
[Mijn recensie]

4. Birth of a Nation

Birth of a Nation
Een belangrijke, maar tegelijkertijd ook controversiële film die je naar mijn mening als filmliefhebber toch minstens een keer moet hebben gezien.
[Mijn recensie]

5. Les petit mouchoirs

Les petit mouchoirs
Nadat De Protagonisten vorig jaar een tip gaven die uiteindelijk een tien kreeg (Broken Circle Breakdown) was het een logische keuze om dit jaar ook één van hun favorieten aan de Blindspot lijst toe te voegen.

6. Man With a Movie Camera

Man with a Movie Camera
Met m’n voorliefde voor documentaires kan het eigenlijk niet dat ik Man with a Movie Camera, volgens sommigen de beste documentaire ooit, niet bekeken heb.
[Mijn recensie]

7. The Lost Room

The Lost Room
Een mini-serie die me ergens (geen idee meer waar) aangeraden werd. Gezien het beperkte aantal afleveringen en een hoge IMDB score voeg ik deze toe.

8. To Be or Not to Be

To Be or Not To Be
Een film die tijdens een podcast van filmcriticus Leonard Maltin erg werd aangeraden. Ik heb volgens mij nog niet eerder films met Jack Benny gezien.
[Mijn recensie]

9. The Cabinet of Dr. Caligari

The Cabinet of Dr. Caligari
Aangezien de originele Nosferatu me erg positief wist te verrassen heb ik besloten ook deze horror klassieker aan de lijst toe te voegen.
[Mijn recensie]

10. My Dinner with Andre

My Dinner with Andre
Zo’n film waar ik al jaren over hoor/lees en die ik dus maar een keer moet gaan zien.
[Mijn recensie]

11. A Mighty Wind

A Mighty Wind
Na Best in Show vorig jaar ben ik de humor en stijl van regisseur Christopher Guest wel gaan waarderen. Dit schijnt ook één van z’n betere films te zijn.
[Mijn recensie]

12. The Towering Inferno

The Towering Inferno
Misschien geen topper, maar ik ben erg benieuwd naar deze oudere rampenfilm met onder andere Steve McQueen, Faye Dunaway, Paul Newman en Fred Astaire.
[Mijn recensie]

Welke films heb je van deze lijst wel/niet gezien? Welke oudere films ben jij van plan om te kijken voor je eigen blindspot lijst?

24 reacties op “2017 Blindspot Films

 1. 9 films niet gezien om eerlijk te zijn. Alleen Thelma & Louise, The Sound of Music en uiteraard Les Petit Mouchoirs zag ik. Nu maar hopen dat die laatste niet tegenvalt voor jou 😉

  Onze lijst volgt volgende week.

  • Dat is een flink aantal…aangezien ik veel van de echte must sees inmiddels al gezien heb kom je toch bij dit soort films uit.

   Ik hoop het ook, maar heb alle vertrouwen in jullie tips!

 2. Ik heb alleen The Sound of Music gezien. Dit jaar ga ik de challenge ook doen. Donderdag komt online welke films ik heb gekozen maar ik verklap wel alvast dat ik Pulp Fiction heb toegevoegd aan de lijst. Ik heb echt een hekel aan John Travolta dus vandaar dat ik die telkens maar niet heb gekeken.

 3. ‘The Towering Inferno’ heb ik als kind zeker 10 keer gezien. Ik heb er hele goeie herinneringen aan. Bovendien speelt één van mijn all-time favoriete acteurs mee: Steven McQueen 🙂

 4. Caligari zag ik vorig jaar in de bioscoop, maar de rest zag ik ook nog niet…

  The Towering Inferno staat al een tijdje op m’n kijklijst, en the Birth of a Nation is voor mij ook een absolute must-see. Al stel ik ’em telkens weer uit vanwege de inhoud (verheerlijking van racisme). Thelma & Louise is mij vooral bekend vanwege de soundtrack van Hans Zimmer, maar de film trok me nooit zo. Geldt eigenlijk ook voor Driving miss Daisy.

  The Sound of Music… heb ik ook nog nooit in z’n geheel gezien. Of als kind, maar daar weet ik dan niets meer van. De muziek kan ik dromen. Toevallig had ik me vorige week voorgenomen deze binnen twee weken te bekijken.

  • Wat vond je van Caligari?

   Ja, er zijn van die films die je uitstelt vanwege inhoud maar die toch belangrijk zijn om gezien te hebben.

   Driving Miss Daisy heb ik ook nooit gezien.

   • Een bijzonder monument uit de filmgeschiedenis en een duidelijke vertegenwoordiger van het Duitse expressionisme. Verder niet echt mijn ding-zo was overacting toen nog inherent aan die stroming, maar ik trek dat toch vrij lastig. Wel leuk om te zien als je een beetje van horror houdt, want veel modern werk is schatplichtig aan Caligari (aan Nosferatu ook trouwens)

 5. Alleen The Lost Room heb ik niet gezien. The Birth of a Nation zag ik ooit in het oude Filmmuseum. Bij sommige scènes voelde je een schok van verbijstering en verontwaardiging door de zaal gaan. Eigenlijk moet je daarna meteen de documentaire 13th (2016) (nog) een keer zien. In dezelfde zaal zag ik ook My Dinner With Andre met achter me slechts 1 andere bezoeker, een Amerikaanse studente met wie ik na afloop graag over de film had nagepraat. Helaas was ze halverwege de film in slaap gevallen.

  Succes met de blindspots! Zelf ‘moet’ ik er nog een paar honderd doen uit het boek ‘1001 Movies You Must See Before You Die’. Dat gaat dit jaar zeker niet helemaal lukken.

  • Leuk om te lezen dat jij ze wel bijna allemaal bekeken hebt 🙂 13th heb ik gezien waar ik de beelden uit The Birth of a Nation ook in zag.

   Thanks! Heb zin in deze films 🙂

 6. Pingback: West Side Story (1961) – Recensie | De Filmkijker

 7. Pingback: Mijn Filmjaar: 2017 | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.