Top 10 Moderne vampierenfilms

Top 10 Moderne vampierenfilms

De vampier: de boodschapper van het eeuwige leven en eeuwige verdoemenis. Van de manteldragende gothische grootheid in Bram Stoker’s “Dracula” naar de vieze nachtbrakers in Kathryn Bigelow’s “Near Dark”, vampieren zijn altijd een bron geweest van meer literaire en filmhorror dan welke andere fictieve karakters dan ook.

Toen deze bloedzuigende wezens die niet tegen de zon konden voor het eerst in films verschenen, waren ze gebaseerd op Bram Stoker’s boek Dracula. Friedrich Murnau maakte “Nosferatu” in Duitsland zonder de rechten te regelen. Na een rechtszaak die hij verloor, moesten alle kopieën van de film worden vernietigd. Dat de film er toch nog is komt grotendeels door de restoratie in 1990 van een overgebleven print die het vernietigingsproces heeft overleefd. “Nosferatu” is één van de beste vroege horror films en legde de basis voor de Duitse expressionistische cinema. Het is één van de bekendste still films die ooit is gemaakt.

Het zou niet lang duren voordat Hollywood het karakter oppakkte. Universal Studios produceerde een serie van films die Bela Lugosi beroemd zouden maken als de verfijnde, maar duivelse graaf Dracula. Eén van de vervolgen was “Son of Dracula” waarin de klassieke monsterfilm ster Lon Chaney Jr speelde.

Lugosi zou de rol voor het laatst spelen in de comedy-horror film “Abbott and Costello Meet Frankenstein”. Er was een korte periode waar het bekende karakter weg was voordat de Britse productiemaatschappij Hammer Film Productions hun eigen interpretatie maakte van de karakter die Universal had. Dit waren films die van Christopher Lee het gezicht van graaf Dracula maakten en hij zou in diverse films over dit bloedzuigende monster verschijnen.

In de jaren ’70 begon de moderne vampier te verschijnen. In een modernere setting gooide de moderne vampier de gothische elementen en de mannelijke persoonlijkheid van zich af. Er waren al een aantal lesbische vampieren tegen de tijd dat “The Vampire Lovers” het een opvallend subgenre maakte in 1970.

Kathryn Bigelow gooide de vampierentraditie op z’n kop door ze te presenteren als vogelvrij verklaarden in de klassieke western “Near Dark”, terwijl Joel Schumacher vampieren zag volgens de regels van de ’80’er jaren tienerfilm in “The Lost Boys”.

En het zou niet lang duren voordat filmmakers een postmoderne draai gaven aan het genre met films als Robert Rodriguez’s “From Dusk Till Dawn” en E. Elias Merhige’s “Shadow Of A Vampire”. Roman Polanski liet één van de eerste vampieren satires zien met “The Fearless Vampire Killers”, John Carpenter vermaakte z’n publiek door er een humoristische draai aan te geven met James Woods in “Vampires”. John Landis maakte het vermakelijke vampieren-ontmoeten-Goodfellas in “Innocent Blood”.

De onderstaande tien moderne vampierenfilm proberen het gotische beeld van de bloeddorstige personages relevant te maken, waarbij ze in de huidige maatschappij geen monopolie hebben op het slecht zijn. In plaats daarvan zijn ze deel van een gewelddadige, corrupte en gevaarlijke onderklasse die ‘s nachts net zo gevaarlijk zijn als een overvaller, moordenaar of verkrachter.

10. Blade


Regisseur: Stephen Norrington
Hoofdrollen: Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson

“Blade” blijft één van de meest succesvolle stripverfilmingen, die de weg vrij zou maken voor Marvel om meer verfilmingen te maken, waaronder de “X-Men” en “Spiderman” films. Blade is half man, half vampier die de mensheid beschermt tegen volbloed vampieren. Het geeft een leuke draai aan een traditioneel verhaal. Blade, de klassieke anti-held, heeft een moreel kompas omdat hij gedeeltelijk mens is. Daardoor is hij een vampier met een hart, een krachtige verdediger die ‘s nachts bezig is.

9. Vampires


Regisseur: John Carpenter
Hoofdrollen: James Woods, Daniel Baldwin

John Carpenter maakt een vampierenfilm met een knipoog die het verhaal van een western injecteert in een horrorfilm uitgangspunt. James Woods is fantastisch als de bijdehante vampierenjager. Carpenter gebruikt wel gotische vampierentradities maar moderniseert dit verhaal doordat de katholieke kerk bewapend de dreiging beantwoord.

8. Cronos


Regisseur: Guillermo Del Toro
Hoofdrollen: Federico Luppi, Ron Perlman

Guillermo Del Toro’s 1993 horror film ontdoet zich van de standaard zaken die horen bij een vampierenfilm en geeft de voorkeur aan de inherente kenmerken van een vampier. In deze film is er een oude antiekhandelaar die een onbekende substantie geïnjecteerd krijgt in plaats van te worden gebeten, wat hem weer jong maakt en hem een hernieuwde honger geeft voor sex en helaas ook het moeten drinken van bloed. De film wordt daarna een machtsstrijd tussen Jesus en een oudere zakenman, wiens kennis over Jesus hem hongerig maakt voor zo’n zelfde gedaanteverwisseling en nieuw leven.

7. Innocent Blood


Regisseur: John Landis
Hoofdrollen: Anna Parrillaud, Chazz Palminteri, Anthony LaPaglia, Robert Loggia

John Landis z’n “Innocent Blood” stopt de vampierenfilm in de wereld van gangsters zoals uit “Goodfellas” of “The Godfather”. Wanneer een levendige vrouwelijke vampier, die vanwege haar morele code alleen het bloed van criminelen drinkt er niet in slaagt om maffiabaas Salvatore ‘The Shark’ Macelli te vermoorden na hem te hebben aangevallen, verandert hij ook in een vampier. De film mixt humor met horror en doet denken aan één van Landis beste films “An American Werewolf In London”.

6. Martin


Regisseur: George A. Romero
Hoofdrollen: John Amplas, Tom Savini

Romero’s “Martin” kijkt naar de fascinatie met bloed die vampieren hebben en speelt daarmee in een heel erg realistische setting. De film parodieert op een wrange manier de tradities van de klassieke vampier, waarbij de bovennatuurlijke elementen van deze monsters buiten beschouwing worden gelaten.

5. Fright Night


Regisseur: Tom Holland
Hoofdrollen: Chris Sarandon, Roddy McDowall, William Ragsdale, Amanda Bearse

Eén van de meest vermakelijke moderne vampierenfilms. Deze horrorkomedie heeft een heerlijk rol van Roddy McDowall als de bekendste vampierenjager in films, Peter Vincent. Wanneer hij door een jongen benaderd wordt om hem te helpen een vampier uit de weg te ruimen die in het huis naast hem is komen wonen. Vincent probeert te bewijzen dat het niet kan, maar heeft daar geen succes mee. “Fright Night” was één van de succesvolste horror films van de jaren ’80.

4. The Lost Boys


Regisseur: Joel Schumacher
Hoofdrollen: Kiefer Sutherland, Jason Patric, Corey Haim, Corey Feldman

Joel Schumacher’s The Lost Boys was een erg populaire horror film voor tieners toen deze uitkwam. Het speelde met het “coming of age drama” en voegde er tradities van vampieren aan toe. Met een sterke 80’er jaren soundtrack (met de theme song “Cry Little Sister”, is het een grappige, vermakelijke mix van gebruikelijke vampierenkenmerken en de moderne insteek van funny, entertaining hybrid of traditional vampire conventions and the modern trappings of onzekerheden die de jeugd heeft en het “kleine” Amerika van de stadjes.

3. From Dusk Till Dawn


Regisseur: Robert Rodriguez
Hoofdrollen: George Clooney, Quentin Tarantino, Harvey Keitel, Juliette Lewis, Tom Savini, Selma Hayek

Een film die tegelijkertijd een traditionele kidnap/misdaadfilm en een conventionele vampierenfilm is. Robert Rodriguez’s “From Dusk Till Dawn” is vindingrijk door de twee genres als twee niet passende puzzelstukken aan elkaar te plakken. Hij camoufleert op geen enkele manier dat z’n film halverwege compleet verandert. Dat werkt echter goed omdat hij de kijker aan een groep karakters heeft geintroduceerd die we dan al goed kennen. Als ze dan vervolgens vanuit een realistische wereld terechtkomen in een gotische onderwereld ga je daar in mee. Hoe ze vervolgens omgaan met de nieuwe dreiging is juist datgene wat deze film zo leuk maakt om te kijken.

2. Let The Right One In


Regisseur: Tomas Alfredson
Hoofdrollen: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Ika Nord, Peter Carlberg

Deze film vult de mythe van vampieren op unieke wijze in. “Let The Right One In” is een koud, ingetogen verhaal over een vriendschap tussen een 12-jarige jongen en een vampierenkind die door omstandigheden samenkomen. Fantastisch op verschillende manieren.

1. Near Dark


Regisseur: Kathryn Bigelow
Hoofdrollen: Bill Paxton, Lance Henrikson, Adrian Pasdar, Jeanette Goldstein

Kathryn Bigelow’s “Near Dark” is nog steeds de beste moderne vampierenfilm. Haar vampieren zijn donker en vies – ze hebben al eeuwen geleefd en overleven als buitenstaanders die teren op iedereen die toevallig in hun buurt komt.

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

2 reacties op “Top 10 Moderne vampierenfilms

Leave a Reply

Your email address will not be published.