Top 10 Actiefilms uit Hong Kong

Top 10 Actiefilms uit Hong Kong

Hong Kong is misschien wel klein qua oppervlak (het beslaat minder ruimte dan de provincie Utrecht), maar het is wel verantwoordelijk voor het produceren van misschien wel de beste actiefilms ter wereld. Hier zijn tien van de beste van voor het digitale tijdperk; een tijd waarin het enige dat een acteur beschermde tegen een rit naar het ziekenhuis een dunne, rieten matras of een klein kussen onder z’n shirt was!

10. CRIPPLED AVENGERS


Regisseur: Chang Cheh
Hoofdrollen: Phillip Kwok, Lo Meng, Chiang Sheng, Sun Chien, Lu Feng, Chen Kuan-Tai

In ieder geval de minst bekende van deze tien, maar dat moet geen reden zijn om de film niet te zien. Een standaard verhaal over wraak krijgt een bizarre draai door de groep helden allemaal een verlammende handicap krijgt. Het resultaat is ongelooflijk op elke mogelijke manier voor een film die je het beste kan kijken waarbij je voor alles open staat!

9. 36th CHAMBER OF SHAOLIN


Regisseur: Lau Kar-Leung
Hoofdrollen: Lau Kar-Fai (Gordon Liu), Lo Leih

Klassieke trainingstukken maakt van deze film een soort vechtfilm “torture porn” . De zware momenten waar San Te (Lau) door moet gaan zorgen er voor dat de kijker echt een band krijgt met het karakter. Het zorgde voor een ware vloedgolf van Shaolin films waarin een gewone man een strenge en slopende training doorgaat om een onoverwinnelijke vechtmachine te worden. Dit is de echter de beste.

8. PRODIGAL SON


Regisseur: Sammo Hung
Hoofdrollen: Yuen Biao, Frankie Chan, Lam Ching-Ying, Sammo Hung

Erg rijke film, met een showstelende Lam Ching-Ying die in vorm is als een Opera artiest/Wing Chun meester. Yuen Biao laat zien dat hij de hoofdrol kan spelen en zijn brute eindgevecht met Frankie Chan (de man die verantwoordelijk was voor veel filmscores in Hong Kong) is zeker niet voor degenen die slecht tegen geweld kunnen! Verder verschijnt Hung in een lange cameo, de eerste van vele in z’n eigen films waarin he anderen de kans geeft om te schitteren.

7. ONCE UPON A TIME IN CHINA


Regisseur: Tsui Hark
Hoofdrollen: Jet Li, Yuen Biao, Rosamund Kwan, Jacky Cheung

De terugkeer van de traditionele kung fu film liet zien dat het genre volwassen geworden was, in deze weelderig geschoten film over China’s favoriete held Wong Fei-Hung. Jet Li zou de rol van Wong nog drie keer spelen in deze serie van zes films (en nog een keer in een niet gerelateerde komediefilm), maar dit was z’n beste optreden.

6. HARD BOILED


Regisseur: John Woo
Hoofdrollen: Chow Yun-Fat, Tony Leung Chiu-Wai, Teresa Mo

John Woo’s Triad thrillers gaven een nieuwe draai aan het oude Wuxia Pian genre door het zich in de moderne wereld af te laten spelen, maar waarbij de oude thema’s van loyaliteit en broederschap nog steeds aanwezig zijn. Hard Boiled ruilt de betoverde zwaarden in for pistolen en kogels. Het was Woo’s laatste film in Hong Kong met zijn muze Chow Yun-Fat. De scène in het ziekenhuis die in één take is opgenomen en waarbij de protagonisten hun weg naar buiten schieten is onvergetelijk.

5. THE WAY OF THE DRAGON


Regisseur: Bruce Lee
Hoofdrollen: Bruce Lee, Nora Miao, Chuck Norris

Velen zullen de voorkeur geven aan Fist of Fury, maar voor mij is dit het hoogtepunt van Lee’s veel te korte film carrière. Lee speelt z’n rol aan het begin grappig als de Chinese boerenkinkel die als vis uit het water in het moderne Rome is. Ondertussen groeit een kleine oorlog tussen Chinese restaurant medewerkers en de maffia uit naar een gevecht op leven en dood. Lee neemt het op tegen Chuck Norris in het Collosseum (en op het terrein van filmmaatschappij Golden Harvest!), in één van de bekendste gevecht uit de filmgeschiedenis.

4. PROJECT A


Regisseur: Jackie Chan
Hoofdrollen: Jackie Chan, Sammo Hung, Yuen Biao, Dick Wei

Jackie Chan werkt hier samen met z’n voormalige broeders die hij kende van de Peking Opera school Hung en Yuen in deze leuke actiekomedie de op elk nivo voldoening geeft. Dit was ook de eerste keer dat Chan zijn stuntwerk liet zien, wat het een onmisbare mix maakt van grappen, gevechten en levensgevaarlijke stunts.

3. MILLIONAIRE’S EXPRESS


Regisseur: Sammo Hung
Hoofdrollen: Sammo Hung, Yuen Biao, Richard Ng, Eric Tsang

Sammo gooit alles op het scherm als Hong Kong’s antwoord op It’s a Mad Mad Mad Mad World en dat werkt verbazingwekkend goed. Sammo speelt een karakter die het wil maken en opzettelijk een trein probeert te ontsporen zodat de rijke reizigers geld zullen uitgeven in z’n bordeel. Wat volgt is What follows, though, is maar moelijk uit te leggen en moet een paar keer gezien worden om echt te worden gewaardeerd.

2. A TOUCH OF ZEN


Regisseur: King Hu
Hoofdrollen: Hsu Feng, Shih Jun, Tin Peng

Ok, het is eigenlijk geen Hong Kong film (het is gemaakt in Taiwan met een voornamelijk Taiwanese cast), but King Hu (origineel uit China) deed ervaring op door te werken in de filmindustrie in Hong Kong voordat hij zelf regisseur werd (en een echte klassieker maakte met Come Drink with Me). Nadat hij wegging bij de Shaw Brothers studio en verhuisde naar Taiwan, verzon hij het volgende: een episch Wuxia Pian sprookje dat gefilmd zou worden in een opmerkelijke stijl. Het duurde drie jaar om de film te maken, maar de echo van die film is nog steeds aanwezig in de huidige films met zwaarden die nu met veel CGI gemaakt worden.

1. POLICE STORY


Regisseur: Jackie Chan
Hoofdrollen: Jackie Chan, Brigitte Lin, Maggie Cheung, Bill Tung

Sommige films zitten vol met actie. Deze film zit vol met alles! Er is geen enkel frame waar er niet iets gebeurt, of dat nu een roekeloze Jackie is die zichzelf in gevaar brengt of moeilijkheden heeft met z’n vriendin May (Cheung) of z’n baas (Tung). En het einde, die zich afspeelt in een winkelcentrum en waarin op één plek meer nepglas aanwezig is dan je je voor kunt stellen is zo aanwezig is zo meedogenloos manisch dat je alleen maar admeloos kan kijken.

Natuurlijk realiseer je je bij het maken van dit soort lijstjes hoeveel films je er niet in kan zetten! Er staat niets van Ringo Lam in, geen Pedicab Driver, A Better Tomorrow, One Armed Swordsman etc., toch hoop ik dat de lijst niet teveel mensen tegen de haren instrijkt en hopelijk andere nieuwsgierige lezers aanzet om er één of twee te proberen en misschien wel mensen bekeert tot het kijken van meer!

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

2 reacties op “Top 10 Actiefilms uit Hong Kong

  1. Great post…I went through a long phase in the early 2000s of being heavily into Hong Kong cinema and compiled several top tens at the time. Some excellent choices here, although I’d have thrown in Zu: Warriors of the Magic Mountain, Naked Killer and perhaps The Killer (in place of Hard Boiled).

Leave a Reply

Your email address will not be published.