Vaiana (2016) – Recensie

Recensie Vaiana

Als filmliefhebber worden we dit jaar verwend als het gaat om animatiefilms en specifiek die van Disney. Eerder dit jaar werden we al getrakteerd op het heerlijke Zootropolis, die een wereld neer wist te zetten waar je graag meer tijd in wilde doorbrengen, en nu brengen ze in hetzelfde jaar een tweede animatiefilm uit, Vaiana (die in Amerika Moana wordt genoemd, maar in verband met rechten hernoemd moest worden). Haalt deze hetzelfde nivo van Zootropolis?

Review Vaiana

Vaiana (Auli’i Cravalho) is de dochter van een stamhoofd. Ze woont in een gemeenschap op een tropisch eiland en leeft van de natuur. Vaiana voelt echter de drang om het eiland te verlaten, maar mag dit niet van haar vader. Niemand mag buiten de baai komen, maar toch kan ze haar gevoel niet onderdrukken. Wanneer plotseling de oogst op het eiland lijkt te mislukken en ook de vissers niets meer kunnen vangen besluit Vaiana het verbod van haar vader te negeren en de zee op te gaan om een magische steen (die ze van de zee heeft gekregen) terug te brengen naar de eigenaar. Daarbij moet ze geholpen worden door de halfgod Maui (Dwayne Johnson), een eigenwijs personage die zichzelf de beste vindt en weigert om haar te helpen. Toch moeten de twee samenwerken en maken ze een avontuur mee op zee.

“het gevoel van een klassieke Disney-film…


 Vaiana heeft het gevoel van een klassieke Disney-film, inclusief aanstekelijke musical liedjes, maar maakt van Vaiana geen zwakke prinses die gered moet worden. Vaiana is eigenwijs en misschien onervaren als het gaat om het besturen van een schip, maar ze besluit toch haar droom te verwerkelijken en leert daar zeer veel over zichzelf door. Dwayne Johnson (die in staat is om alles wat hij aanraakt in goud te veranderen) laat ook hier zijn magie weer zien en maakt van Maui een karakter die zichzelf fantastisch vind, maar ook regelmatig grappig is dankzij z’n interactie met bijvoorbeeld z’n tatoeage (een geanimeerd karakter dat er uit ziet als hijzelf). Sowieso zit de film vol met humor, waarbij de domme haan Heihei misschien wel de grappigste is.

Visueel laat Disney hier weer een puik staaltje animatie zien met een zee die natuurlijk beweegt en ook een echt karakter is (die een beetje aan The Abyss doet denken). Vaiana en Maui komen in diverse situaties terecht, waarbij een actiescène op zee sterke herinneringen aan Mad Max: Fury Road oproept. Vaiana is een film die niet alleen de kwaliteit van Zootopia evenaart, maar er zelfs iets boven zit en zowel jong als oud weet te vermaken.

2 reacties op “Vaiana (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.